Guvernul vrea sa adopte o ordonanta prin care scuteasca de la plata unor sume pentru personal neclerical, considerate ilegale de Curtea de Conturi

Guvernul vrea sa adopte o ordonanta prin care sa exonereze 473 de persoane reprezentand personal auxiliar al cultelor religioase de la returnarea unor sume considerate necuvenite de Curtea de Conturi, stabilind totodata ca de la aparitia actului normativ platile in aceste cazuri sa fie sistate.

Curtea de Conturi a descoperit mari prejudicii rezultate din sumele platite de primarii personalului neclerical, in completarea salariului, si a cerut recuperarea banilor cu majorari de intarziere, dar Guvernul va decide ca banii au fost acordati legal, iar beneficiarii vor fi exonerati de la plata. Este vorba despre personal neclerical aferent unui numar de sase culte religioase, atat din unitati de cult, cat si din unitati de invatamant teologic acreditate.

Aceste masuri sunt prevazute intr-o ordonanta de urgenta pregatita de Guvern si obtinuta de agentia Mediafax.

In baza unei ordonante din 2001, de la bugetele locale este acordat, la cerere, un sprijin financiar pentru 18.951 persoane din categoria personalului neclerical angajat in unitatile ce apartin cultelor religioase din Romania. Sprijinul a fost reglementat legal sub forma de contributie lunara la nivelul salariului minim brut pe economie, dar in 2010, in contextul crizei economice, acest indicator a fost inlocuit cu valoarea de referinta de 600 lei, fara sa fie modificata direct ordonanta din 2001, dar cu mentiunea ca sunt abrogate “orice alte dispozitii contrare”.

In proiectul de ordonanta redactat acum de Guvern se arata ca, urmare a “reglementarilor neclare”, Curtea de Conturi, in controalele efectuate la mai multe unitati administrativ-teritoriale, a stabilit prejudicii foarte mari pe anii 2011-2014, la care se adauga majorarile de intarziere pana la data recuperarii prejudiciului. in plus, pentru recuperarea prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, institutiile publice au blocat acordarea sumelor cuvenite personalului neclerical pentru lunile octombrie-decembrie 2014.

Citeste si: Indemnizatii mai mari pentru consilierii care inlocuiesc temporar primarii sau viceprimarii

“Astfel, in aceasta perioada, prin blocarea sumelor care urmeaza a fi transferate la unitatile de cult pentru sprijinul financiar al personalului neclerical de catre institutiile publice carora li s-au emis dispozitii de recuperare de catre institutii publice cu atributii de control, un numar de 473 persoane nu vor mai primi salariile pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie. Consideram ca neplata salariilor, in conditiile in care cultele religioase recunoscute nu le pot acoperi din fonduri proprii, creeaza probleme sociale determinate de prevederile legale diferite de acordare a contributiilor pentru personalul neclerical”, se arata in document.

Considerand ca neluarea de urgenta a masurilor pentru exonerarea la plata a personalului neclerical are efecte negative in ceea ce priveste nivelul de trai al acestei categorii de personal, Guvernul va decide exonerarea de la plata, de catre institutiile publice care trebuiau sa asigure finantarea, a sumelor reprezentand contributii pentru personalul neclerical acordate in anii 2011-2014, care trebuie sa fie restituite la cererea Curtii de Conturi si va hotari ca banii au fost acordati legal.

“Sprijinul financiar pentru personalul neclerical acordat de la bugetele locale, in temeriul prevederilor Ordonantei 82/2001, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se considera a fi acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare”, se arata in actul normativ.

Mondo News iti recomanda si: Indemnizatiile revolutionarilor vor fi acordate din nou incepand cu 1 ianuarie 2015, insa numai dupa o selectie dura

In acelasi timp, la data intrarii in vigoare a ordonantei, va inceta plata sumelor reprezentand contributii pentru personalul neclerical, pentru care Curtea de Conturi a constatat ca au fost acordate cu crearea de prejudicii, ordonatorii principali de credite avand obligatia sa recalculeze contributiile prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate ca sunt necuvenite.

La sfarsitul lunii iulie, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a modificat Ordonanta 82/2001 privind sprijinul financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor recunoscute de stat. La acel moment, Executivul a definit personalul neclerical ca fiind personalul auxiliar al unui cult religios, in aceasta categorie fiind inclusa si categoria de cantaret bisericesc sau de cantor, acestia beneficiind de sprijin de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Gandul relata ca actul normativ viza aproximativ 19.000 de cantareti bisericesti carora le fusese sistata plata salariilor ca urmare a controalelor Curtii de Conturi care constatase ca platile au fost ilegale.