GUVERNUL VREA SA TREACA INSPECTIA JUDICIARA SUB CONTROL POLITIC

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a propus, miercuri, ca Inspectia Judiciara sa treaca de la Consiliul Suprem al Magistraturii la Ministerul Justitiei, informeaza Ziare.com.

“In multe tari este la Ministerul Justitiei, respectand independenta. Nu intra sub coordonarea, sub conducerea factorului politic”, a spus ministrul Justitiei. Acesta a precizat ca “exista si o solutie mai radicala, de a autonomiza, dar care sa nu fie dependenta de CSM”.

“Nu CSM sa ii faca regulamentul de organizare, sa-i stabileasca si sa aprobe rapoartele, ca dupa aia ei sa se duca la corpul de magistrati, procurori. Daca avem in Romania 7.000 de magistrati, avem 70 de membri la Inspectia Judiciara. Faceti proportia. Ei au un rol foarte important”, a spus Tudorel Toader.

Deciziile Inspectiei judiciare influenteaza carierele magistratilor pe numele carora se fac sesizari. Astfel, odata cu trecerea acestei institutii in subordinea Ministerului Justitiei, unde conducerea este numita politic, exista temeri ca va deveni un instrument prin care vor fi controlati magistratii.

Anuntul a fost facut in timpul prezentarii proiectului de lege asumat de Guvern prin care vor fi modificate legile Justitie.

Sursa foto: realitatea