Gyorgy Frunda, la RFI: Nu sunt de acord cu Inspectia Judiciara a CSM in cazul premierului

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Gyorgy Frunda, a declarat la RFI ca nu este de acord cu Inspectia Judiciara a CSM, motivand ca Executivul si Legislativul au dreptul sa-si spuna punctele de vedere prin reprezentantii lor asupra sentintelor definitive ale instantelor judecatoresti.

Frunda a respins pozitia Inspectiei Judiciare, care a decis ca declaratiile premierului dupa condamnarea lui Adrian Nastase afecteaza justitia, afirmand ca Ponta “are dreptul sa critice justitia, tot asa cum au dreptul acesta Viktor Orban, presedintele Hollande sau fostul presedinte Chirac”.

“Eu nu sunt de acord cu sustinerea Inspectiei Judiciare cum ca declaratiile unui prim-ministru, in speta ale domnului Ponta, ar influenta justitia, prin stricarea renumelui acesteia. Instantele judecatoresti, judecatorii in general isi creeaza renumele prin hotararile pe care le iau, prin rapiditatea cu care rezolva cazurile, prin obiectivitatea cu care dau sentintele, prin predictibilitatea cu care aduc aceste hotarari”, a spus consilierul premierului.

Totodata, Gyorgy Frunda a avertizat ca “tindem spre o dominatie inacceptabila a justitiei intr-un stat de drept”, adaugand ca sunt si doua exceptii in care nu se impune un punct de vedere.

“A spune ca noi, justitia suntem intangibili, nu cumva sa ne critice cineva, pentru ca aduce atingere independentei noastre tinde spre o dominatie inacceptabila a justitiei intr-un stat de drept. Tot asa cum justitia isi spune cuvantul cand e cazul pentru ministri sau parlamentari, tot asa si aceste doua puteri ale statului, Executivul si Legislativul, au dreptul sa-si spuna punctele de vedere prin reprezentantii lor asupra sentintelor definitive ale instantelor judecatoresti, cu doua exceptii: nu ai voie sa te implici in cazuri in derulare, pentru ca poate influenta justitia si nu ai voie sa aduci atingere bunului renume al unui judecator cinstit. Dar asemenea situatii nu am avut in Romania”, a mai spus Frunda, la RFI.

Foto: Ghimpele