Hackerii au descoperit o nouă metodă de sustragere a crypto monedelor

Poți uita de criptojacking, pentru că acum  deturnarea SIM-ului  de telefon este metodă folosită de criminalii cibernetici care vor să deturneze crypto monede. Un student de 20 de ani din Boston, Massachusetts a fost arestat în California la începutul acestei luni, sub acuzația de a fi parte dintr-o bandă care a deturnat numerele de telefon înainte de a fura peste 5 milioane de dolari în Bitcoin și alte crypto monede.

Potrivit Motherboard, Joel Ortiz și complicii săi au deturnat aproximativ 40 de numere de telefon folosind o tehnică denumită “swapping” sau “deturnare” a SIM. Odată cu deturnarea SIM-ului, operatorii de telefonie mobilă sunt păcăliți și transferă numărul de telefon al păgubitului pe o cartelă SIM care se află sub controlul criminalului. După obținerea numărului, infractorii pot reseta parolele înainte de a accesa conturile online ale victimei.

Marele Payday din timpul Consensus 2018

Ortiz și complicii săi au vizat în mod specific jucătorii din zona de blockchain și crypto monede. În timpul evenimentului Consensus 2018 care a avut loc în luna mai, de exemplu, Ortiz se presupune că a furat peste 1,5 milioane de dolari de la un antreprenor de blockchain. Documentele judecătorești au dezvăluit că, odată ce Ortiz a preluat controlul asupra numărului de telefon mobil al victimei, el a resetat parola adresei sale de e-mail înainte de a accesa conturile sale de crypto monede.

Citește și: UN NOU PROGRAM DE MINARE DE CRYPTO MONEDE FACE BANI DE PE URMA FIRMELOR

Urmărirea grupării infracționale a început atunci când o victimă anonimă a raportat poliției că numărul său de telefon mobil fusese furat. Victima a fost vizată de Ortiz în mod separat la începutul acestui an, studentul reușind să deturneze numărul de telefon mobil al victimei de două ori.

Urmăriți traseul

Cu ajutorul gigantului de telecomunicații AT & T, anchetatorii au reușit să obțină numerele IMEI (International Mobile Equipment Identity) ale telefoanelor utilizate de către Joel Ortiz. Ulterior, detectivii au putut accesa conturile de e-mail legate de telefoanele smartphone de unde au avut dovezi ale potențialei activități criminale.

Schimburile de crypto monede pe care Ortiz le utiliza au fost Binance, Bittrex și Coinbase și de la acești anchetatori au obținut informații care arată că studentul din Boston a transferat crypto monede în valoare de peste 1 milion de dolari SUA.

Frauda suportului tehnic

Frauda în spațiul crypto monedelor a crescut, deși până în prezent nu au fost raportate cazuri care implică schimbarea cartelelor SIM. La începutul anului, de exemplu, FBI a lansat un avertisment privind serviciul public cu privire la cazurile tot mai mari de fraudă din domeniul crypto monedelor în ceea ce se numește “fraudă de suport tehnic”.

“Criminalii reprezintă suportul valutar virtual. Victimele contactează numere de suport virtuale false, de obicei localizate prin intermediul căutărilor cu sursă deschisă. Suportul fals solicită accesul la portofelul valutar virtual al victimei și transferă moneda virtuală a victimei într-un alt portofel pentru o exploatare temporară în timpul întreținerii. Moneda virtuală nu este niciodată returnată victimei, iar infractorul încetează să mai comunice “, a avertizat FBI în luna martie a acestui an.