Haiti. Cutremur de 5,9 grade pe scara Richter, soldat cu mai mulți morți

Cel puţin 11 persoane au murit în Departamentul de Nord-Vest al statului Haiti, după cutremurul cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter produs sâmbătă noaptea târziu, creând panică în mai multe oraşe, au anunţat autorităţile duminică.

Bilanţul este în acest stadiu de 11 morţi, dintre care şapte în oraşul de coastă Port-de-Paix, capitala Departamentului de Nord-Vest, şi patru în Gros-Morne, la 50 de kilometri sud-est de oraş, a declarat pentru AFP Eddy Jackson Alexis, purtătorul de cuvânt al guvernului haitian, informează Agerpres. Epicentrul seismului a fost înregistrat la 19 km nord-vest de Port-de-Paix la ora locală 20:10 (00:10 GMT duminică), a anunţat Institutul american de geologie USGS.

O celulă de criză, incluzând mai multe ministere, a fost creată pentru a coordona ansamblul răspunsurilor de urgenţă care urmează să fie date”, a subliniat prim-ministrul statului Haiti, Jean-Henry Ceant. La rândul său, preşedintele Jovenel Moise a cerut, pe Twitter, populaţiei să-şi păstreze calmul, adăugând că “sistemul de gestionare a riscurilor şi direcţiile regionale ale Protecţiei Civile sunt în alertă pentru a ajuta locuitorii din zonele afectate”.

Fotografii de case cu pereţi deterioraţi şi clădiri distruse parţial circulă pe reţelele sociale fără a se stabili autenticitatea lor. Cea mai săracă regiune a ţării, Nord-Vestul, are multe zone izolate din cauza stării proaste a infrastructurii rutiere. Şocul de câteva secunde a fost resimţit până în capitala Port-au-Prince, provocând emoţii locuitorilor care au rămas traumatizaţi după cutremurul care a devastat oraşul şi împrejurimile sale în 2010.

La 12 ianuarie 2010, un cutremur de 7 grade pe scara Richter a provocat moartea a peste 200.000 de persoane şi rănirea a mai mult de 300.000. Mai mult de un milion şi jumătate de persoane au rămas fără case în urma acestui dezastru, al cărui prejudiciu a fost estimat la 120% din PIB-ul naţional.

Structurile şi organizarea statului haitian au avut mult de suferit din cauza catastrofei. După trei zile, starea de urgenţă a fost declarată la nivel naţional timp de o lună. Multe clădiri au fost distruse, inclusiv Palatul Naţional şi Catedrala Notre-Dame din Port-au-Prince.

Sursa foto: BBC