HALLOWEEN: Cele mai importante lucruri despre sarbatoarea din aceasta seara

In fiecare an, in seara de 31 octombrie se sarbatoreste Halloweenul. Un festival celtic la origine, “Samhain” marca sfarsitul verii si inceputul lunilor de iarna. In timp, Halloweenul s-a extins, capatand noi si noi semnificatii, fiind astazi o sarbatoare populara in Irlanda, Australia, SUA, Noua Zeelanda, Anglia si, mai recent, in Romania.

Iata si cateva dintre cel mai importante si uimitoare detalii legate de acest eveniment comercial pentru unii, distractiv pentru altii.

Lanterna lui Jack

O legenda irlandeza spune ca, intr-o zi, diavolul insusi a venit pentru a lua sufletul unui hot pe nume Jack. Barbatul a reusit sa il pacaleasca pe diavol, facandu-l sa promita ca niciodata nu ii ia sufletul. Dupa moarte, Jack nu a fost acceptat nici in rai, nici in iad, neavand prea multa lumina pentru a se ghida in intuneric.

Diavolul a ras de el si i-a aruncat atunci un taciune aprins, pe care Jack l-a asezat in interiorul unei gulii pe care o avea in buzunar. Barbatul a devenit atunci Jack Of the Lantern, blestemat sa umble fara tinta pe Pamant, cu acel felinar facut din gulie.

Oamenii cred ca sufletele care nu sunt primite nici in rai, nici in iad sunt prinse intre cele doua lumi, ratacind fara tinta. Scopul acestor felinare facute astazi in gulii sau dovleac este fie de a lumina calea acestor suflete, fie de a speria spiritele rele.

Costumele de Halloween

Halloweenul este seara in care ne putem deghiza in orice dorim. Un aspect la care nu ne gandim prea mult este provenienta poate celei mai indragite traditii de Halloween. In timpul festivalului celtic Samhain se spunea ca mortii umblau pe Pamant, asa ca celtii purtau costume ca un mijloc de a nu fi recunoscuti.

Merele otravite

De Halloween, una dintre grijile principale ale celor care sarbatoresc sunt si preparatele specifice. In unele culturi era impamantenita ideea ca bucatele ar putea avea diverse obiecte ascutite ascunse in ele sau chiar otrava. Bineinteles, povestea e doar una simbolica astazi.

Totusi, Halloweenul e o noapte periculoasa pentru petrecareti. Copiii care alearga deghizati in costume, soferi care conduc sub influenta alcoolului – toate creeaza cadrul perfect pentru incidente nefericite.

Trick or Treat

Trick or Treat sau “Ne dati ori nu ne dati” este, poate, cea mai cunoscuta parte a Halloweenului. Originile zicalei sunt inca invaluite in mister. Exista, insa, mai multe culturi care impartasesc obiceiuri asemanatoare. In Marea Britanie, de exemplu, copiii colinda de sarbatoarea Guy Fawkes si cer un banut, in vreme ce in Irlanda sau alte tari este un lucru obisnuit ca orfanii sau vaduvele sa ceara bani si mancare.

Expresia Trick or Treat, insa, are origini moderne, unii sustinand ca dateaza din America inceputului de secol XX, odata cu sosirea imigrantilor irlandezi.

Capitala Halloweenului

Orasul Salem din Massachusetts este capitala Halloweenului, potrivit locuitorilor sai. Acesta are chiar un muzeu al vrajitoarelor, numeroase magazine cu decoratiuni specifice, iar oamenii se plimba pe strazi imbracati in costume tematice nu doar cu prilejul acestei sarbatori. Pe masura ce Halloweenul se apropie, orasul se trezeste parca la viata. E poate cel mai bun loc in care sa te afli in aceasta seara magica.

Sursa foto: dailymail