Cum a reușit un român să-și recupereze mașina furată după 18 ani! Ce s-a întâmplat din cauza polițiștilor

Un român a reușit să își recupereze mașina la 18 ani de la furtul acesteia, dar degeaba, susține el. Ce măsuri a luat poliția în acest caz? Ce are de gând să facă bărbatul în această privință?

Un cetățean din Timișoara a declarat furtul unei mașinii Mercedes în anul 2000. Bărbatul susținea că mașina este adusă din Italia pe baza unei procuri din parte proprietarului Steffano Bugati, cel care i-a permis să facă ce vrea cu mașina, inclusiv să o vândă. În urma unei anchete proprii la scurt timp după furt, bărbatul identifică mașina furată în Călimănești, județul Vâlcea.

În urma găsirii mașinii, bărbatul, pe nume Marian Lupu, a anunțat poliția, care a recuperat autoturismul fiind luat în custodie pentru continuarea anchetei. Timișoareanul a depus în timp mai multe cereri pentru a-și putea prelua mașina, dar au fost respinse pe motiv că nu este proprietarul mașinii, ci italianul Steffano Bugati, de la care susține el ca a luat mașina, conform adevărul.ro.

După toate acestea, bărbatul a dat în judecată Ministrul Finanțelor și MAI, cerând suma de peste 120.000 de euro lipsa folosirii mașinii. Poliția a ținut-o în custodie timp de 18 ani, mașina fiind un Mercedes 250, a cărui valoare era, în anul 2000 când s-a reclamat furtul, de circa 10.000 de mărci. În 2010, la 10 ani de la reclamația de furt a mașinii, perioadă în care hoții nu au fost prinși, cazul a fost închis prin prescripție. În primă instanșă, judecătorii i-au respins cererea lui Marian Lupu deoarece i s-a luat dreptul solicitării unei despăgubiri.

„Prescripţia dreptului la acţiune în repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicită începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea. Instanţa apreciază că cel târziu la data de 07.07.2010, data emiterii rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, reclamantul a cunoscut sau trebuia să cunoască atâta faptul că i se cauzează o pagubă prin reţinere fără drept a autoturismului, cât şi persoana responsabilă de producerea acestei pagube. În acel moment autoturismul se afala deja de 10 ani în custodia organelor de cercetare penală şi reclamantul ar fi trebuit să ştie că un autoturism care nu a mai fost folosit timp de 10 ani nu se mai află în stare de funcţionare”  se menționează în sentința Tribunalului Timiș.

În anul 2018, la 18 ani de la reclamarea furtului, autoturismul i-a fost predat lui Marian Lupu. Bărbatul susține că mașina primită a fost adusă fără chei și numai bună de dus la fier vechi. Acesta a cerut daune de peste 28.000 de lei (contravaloarea a 12.000 de mărci) și încă 120.000 de euro pentru lipsa de folosință a mașinii, ele fiind suma calculată raportat la prețurile de închiriere a mașinilor după piață.

Sursa foto: adevarul