Hamas ar putea să folosească bursa de schimb Coinbase pentru a se finanța

Grupul militar-palestinian Hamas, pe care guvernul american îl consideră o organizație teroristă, ar putea să folosească bursa de schimb Coinbase pentru a se finanța.

La începutul acestei săptămâni, compania israeliană de analiză blockchain Whitestream a identificat mai multe adrese de portofele Bitcoin menționate în canalele media digitale oficiale ale Hamas în cadrul solicitărilor publice de donație. Un astfel de apel pentru donații de tip Bitcoin pentru a susține “rezistența” a fost emis pe 31 ianuarie, prin intermediul unui cont Telegram aparținând lui Abu Obeida, un purtător de cuvânt al aripii militare a Hamasului.

După cum a raportat ziarul israelian Globes, acele portofele au inclus un cont Coinbase. Deși Coinbase a refuzat să comenteze adresa respectivă, Whitestream a declarat că, contul a continuat să primească tranzacții chiar și după 48 de ore după ce a fost identificat și raportat.

“Pe baza contribuțiilor partajate, putem spune că tranzacțiile blockchain Hamas au fost loc prin intermediul portofelelor companiei Coinbase”, a declarat Thein Levy, fondatorul și CEO al firmei.

“Hamas se luptă să obțină fonduri de la guvernul israelian și Qatar”, a continuat Levy. “Am auzit de alte organizații extremiste islamice care au făcut același lucru în ultimii ani … acum Hamas încearcă același lucru”.

“Este încă o campanie activă”, a adăugat el. “Așa a început.” Chiar dacă acesta este un caz de finanțare a terorismului solicitat de aripa militară Hamas, brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, este greu de crezut că, Coinbase este singura companie implicată în acest gen de activitate.

De asemenea, Whitestream a identificat acest cont Coinbase, operat de Hamas, care a direcționat potențialii clienți către contul Binance și contul CoinPayments, acesta din urmă fiind un furnizor de portofel legal încorporat în Insulele Cayman.

Activitatea de tip fringe

Mai multe studii – inclusiv un raport al Fundației pentru apărarea democrațiilor din 2018 privind sancțiunile și finanțările ilegale – au afirmat că utilizarea crypto monedelor în rândul jihadiștilor este încă o activitate aflată la început.

Co-fondatorul coaliției Whitestream, Itsik Levy, a declarat pentru Globes că “doar 2%” din tranzacțiile de tip “bitcoin” pe care firma analizată le-a conectat au legătură cu “activități teroriste sau criminale”.

Acest lucru poate fi inspirat de modul în care aripa Gaza a Statului Islamic, un rival declarat al Hamasului, a primit donații în valoare de 8 000 de dolari, în același mod, în martie 2018.