PROTESTUL TRANSPORTATORILOR a luat sfarsit. De maine incep NEGOCIERILE cu Guvernul. TRAFICUL in Capitala s-a reluat. UPDATE

Protestul transportatorilor, anuntat pentru joi in Piata Victoriei, va avea loc, insa s-a negociat ca participantii sa intre prin soseaua Kiseleff, iar numarul lor sa fie limitat, astfel incat sa nu se blocheze traficul, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al PMB, Alexandru Ichim.

UPDATE 15.25: Au plecat toti PROTESTATARII DIN PIATA VICTORIEI. Circulatia e fluida in fata Guvernului

UPDATE 15.10: Programul negocierilor: Vineri, delegatia transportatorilor merge la Ministerul Transporturilor si Ministerul Dezvoltarii. Marti, reprezentantii transportatorilor se intalnesc cu vicepresedinte al ASF si reprezentanti ai firmelor de asigurari. Soferii din piata au amenintat cu protest in fata Parlamentului.

UPDATE 15.05: Protestul s-a incheiat, putinii soferi ramasi in Piata Victoriei incep sa plece. Circulatia s-a reluat pe toate strazile care traverseaza Piata Victoriei.

UPDATE 15.03: Unul dintre lideri, Vasile Stefanescu, a anuntat dupa consultarile de la Guvern ca ar trebui sa mai acorde Executivului 2-3 saptamani de ragaz pentru rezolvarea problemei, dar manifestantii au cerut ca Guvernul sa fie pasuit doar pana martea viitoare, in caz contrar amenintand cu PROTESTE LA NIVEL NATIONAL.

UPDATE 15.00: Doi dintre oamenii care au fost la negocieri la Guvern au discutat cu vicepremierul si reprezentanti ai ASF. “S-au aratat deschisi insa nu au vrut sa semneze nimic. Dancu a spus ca nu semneaza nimic pana nu vine premierul la negocieri. Sunt foarte dezamagit, senzatia mea e ca NIMIC NU SE SCHIMBA IN TARA ASTA”, a spus unul dintre liderii protestului la microfon.

UPDATE 10.50: O delegatie a protestatarilor va fi primita in sediul GUVERNULUI acolo unde se va aseza la masa tratativelor cu vicepremierul VASILE DINCU si ministrul Transporturilor.

Circulatia rutiera va fi restrictionata, joi, incepand cu ora 5:00, pe soseaua Kiseleff, de la Piata Victoriei pana la Piata Presei, pentru desfasurarea protestului transportatorilor, la care ar urma sa participe pana la 7.000 de autovehicule, anunta Primaria Capitalei.

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) informeaza ca, in urma discutiilor dintre primarul general, prefectul Capitalei, membrii comisiei de aprobare a adunarilor publice si mai multe asociatii ale transportatorilor, au fost renegociate conditiile de desfasurare a protestului transportatorilor de joi, din Piata Victoriei, stabilindu-se ca la manifestatie vor participa maxim 6.000 – 7.000 de autovehicule (fata de 10.000 cat se solicitase initial), participantii avand obligatia de a se incadra in perimetrul stabilit pentru organizarea manifestatiei.

Astfel, protestatarii vor putea intra in Piata Victoriei pana la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea b-dul Aviatorilor, Soseaua Kiseleff, b-dul Ion Mihalache, strada Buzesti, Calea Victoriei, intersectia b-dul Lascar Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara, cu pastrarea unei zone de siguranta de latime de 1,5 metri, pe aliniamentul cuprins intre intersectia strada Paris cu b-dul Aviatorilor si intersectia b-dul Lascar Catargiu cu b-dul Iancu de Hunedoara.

“Protestul va avea loc joi, 17 decembrie, intre orele 09:30-15.00, in Piata Victoriei. Intre orele 05:00 si 7:00 va avea loc afluirea participantilor din afara Bucurestiului, iar intre orele 07:00 – 9:30 a celorlalti participanti. Protestatarii vor elibera zona intre orele 15:00 – 17:00”, se arata in comunicatul transmis de PMB.

Sursa citata anunta si restrictii de circulatie pentru buna desfasurare a manifestatiei. Astfel, circulatia rutiera va fi restrictionata, joi, incepand cu ora 05:00, pe Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei, respectiv Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Presei Libere (zona Centrala-Mediana, gradual, in functie de sosirea participantilor), permitandu-se permanent circulatia pe ambele sensuri ale strazii Arh. Ion Mincu.

“In cazul in care va fi necesar, se va restrictiona traficul si pe strada Paris si breteaua care leaga b-dul Iancu de Hunedoara de Piata Victoriei. Circulatia in Piata Victoriei va fi resistematizata incepand cu ora 05:00, prin asigurarea traficului rutier pe doua benzi de circulatie pe sens, in fata Guvernului Romaniei, intre B-dul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv B-dul Lascar Catargiu, asigurandu-se circulatia pe Calea Victoriei, b-dul Ion Mihalache, strada Buzesti si b-dul Lascar Catargiu”, se arata intr-un comunicat.

De asemenea, incepand de miercuri seara, ora 20:00, a fost restrictionat accesul in parcarea supraterana de la Piata Victoriei si alveola de pe partea stanga a Soselei Kiseleff, sensul spre Piata Victoriei.

“Toate restrictiile se vor aplica pana la terminarea activitatilor aferente mitingului, dar nu mai tarziu de ora 17:00. Mentionam ca solicitarea a fost formulata de Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania, Federatia Operatorilor Romani de Transport, Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002, Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale, Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti si Asociatia Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M. Primaria Municipiului Bucuresti respecta si va respecta intotdeauana dreptul democratic al cetatenilor consfintit de Constitutia Romaniei de a se manifesta liber, cu respectarea legislatiei in vigoare”, mai arata sursa citata.

Transportatorii rutieri au anuntat de marti ca vor protesta in fata sediului Guvernului, joi, intre orele 10:00 si 15:00, iar la actiunea de protest vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de autobuze, autocare si taxiuri care apartin patronatelor cu activitate in domeniul transportului public de persoane si aproximativ 900 de autocamioane din domeniul transporturilor de marfa.

“Prezentam scuzele noastre bucurestenilor pentru actiunea de protest care va afecta circulatia in zona centrala a orasului, insa aceasta este singura cale prin care autoritatile pot fi determinate sa inteleaga faptul ca institutiile trebuie sa fie in slujba cetatenilor si nu invers. Masurile luate in ultimul timp afecteaza atat transportatorii, cat si cetatenii posesori de autovehicule, care vor plati RCA de cca. 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiara a romanilor.

De asemenea, cresterile de taxe din Transporturi vor afecta toate celelalte industrii si comertul, prin cresterea preturilor, astfel incat va produce o scadere a puterii de cumparare, ce-i va afecta pe toti romanii”, arata presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Vasile Stefanescu, intr-un comunicat de presa.

Transportatorii solicita interventia autoritatii pentru un cost al primei RCA suportabil, in conditiile in care tariful RCA a ajuns sa creasca cu peste 300 la suta in ultimele sase luni pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi.

Se cere si eliminarea supraacizei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, interventia Guvernului pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume enorme pentru drepturile de autor, desi obiectul lor de activitate il constituie transportul de persoane, si nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze, taxiuri.

Sursa foto: jurnalul