HAOS in PUSCARII! Dupa DETINUTI a venit randul GARDIENILOR sa faca PROTESTE

Sindicatele din Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta proteste ale angajatilor in toate penitenciarele din tara incepand de astazi si cer ministrului Justitiei o intalnire inainte de mitingul programat pentru luni, intre 11.00 – 15.00, in fata Penitenciarului Gherla, informeaza Mediafax. 
 
UPDATE 2: Peste o suta de angajati de la Penitenciarul Gherla din judetul Cluj protesteaza, luni dimineata, in fata unitatii de detentie. Acestia au adus doua pungi cu prune, alaturi de o foaie alba cu mesajul “Nu atingeti pruna sensibila”.

Protestatarii s-au adunat in fata Penitenciarului Gherla, in jurul orei 9:00, ei avand vuvuzele si bannere pe care scrie “Muncim pe datorie, rusine sa va fie”, “Legea trebuie aplicata, nu incalcata”, si “Stop discriminarii”. De asemenea, ei scandeaza “Demisia”, “Rusine sa va fie”, “Jos Guvernul”, “Jos ministrul minicinos”.

Angajatii au adus si doua pungi cu prune si o paine feliata, pe care le-au pus pe asfalt si au afisat o foaie alba cu mesajul: “Nu atingeti pruna sensibila”. Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a ajuns la Penitenciarul Gherla in jurul orei 10:15 si a fost huiduita de protestatari. Pruna urmeaza sa viziteze Centrul Terapeutic pentru Femei Gherla din cadrul penitenciarului si sa aiba discutii cu sindicalistii de la Penitenciarul Gherla.

 
UPDATE 1: Luni dimineata, aproximativ 50 de angajati de la Penitenciarul Poarta Alba si Penitenciarul Spital Poarta Alba au protestat in fata unitatii de detentie, nemultumiti ca nu primesc aceleasi drepturi salariale ca salariatii din sistemul de aparare si ordine publica. Acestia au cerut demisia ministrului Justitiei si a ministrului Muncii, Dragos Paslaru.

Actiuni similare au loc, luni, si in penitenciarele Craiova, Giurgiu si Codlea. Angajatii din penitenciare au amenintat, inca din 15 septembrie, cu proteste in fiecare saptamana, la cate zece unitati de detentie, si cu miting la Ministerul Justitiei, la inceputul lunii octombrie, nemultumiti ca nu primesc aceleasi drepturi salariale ca cei din sistemul de aparare si ordine publica, respectiv ca in salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentand salariul de merit in plata in anul 2009.

STIRE INITIALA

“Sindicatele din penitenciare declanseaza miscari de protest in toate penitenciarele din tara pentru imbunatatirea conditiilor de munca, angajarea unui numar suficient de personal, eliminarea inechitatilor salariale si demiterea Ministrului Justitiei pentru incapacitate profesionala. La Penitenciarul Gherla, Ministrul Justitiei a promis ca va discuta cu angajatii care protesteaza in data de 26.09.2016, fiind invitata la inaugurarea festiva a Centrului Terapeutic pentru Femei, impreuna cu Ambasadorul Norvegiei in Romania, dna. Tove Bruvik Westberg. Cu speranta ca a inteles exact legislatia pe care doreste sa o discute cu personalul, anterior facand confuzii serioase, solicitam Ministrului Justitiei ca intalnirea sa aiba loc inainte de mitingul de protest care este organizat in data de 26.09.2016 in intervalul orar 11.00 – 15.00 in fata Penitenciarului Gherla”, se arata intr-un comunicat de presa al Sindicatului Omnia. 

Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca personalul din penitenciare lucreaza in aceleasi conditii ca si detinutii si spun ca au de gand sa dea Guvernul in judecata. 

“In prezent, se inregistreaza la nivelul sistemului penitenciar un numar de 1.5 milioane ore suplimentare efectuate de catre personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorita deficitului de personal de 8.000 de angajati, estimat de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale. Ministrul Justitiei refuza aplicarea OUG 20/2016 in sensul eliminarii inechitatilor salariale si pentru personalul din sistemul penitenciar, desi actul normativ include aceasta categorie alaturi de ceilalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor actiona in judecata Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate”, se mai arata in documentul citat.  

Protestele vor continua pe termen nelimitat pana la solutionarea revendicarilor, mai transmit sindicalistii.

 
Sursa foto: realitatea