Haos în SUA. Protestele violente continuă. Trump vorbește despre ”terorism intern”

Haosul a pus stăpânire pe Statele Unite și protestele violente continuă și la o săptămână după ce George Floyd, un bărbat de culoare de 46 de ani, a fost ucis în urma intervenției brutale a polițiștilor din Minneapolis.

Manifestațiile și confruntările dintre protestatari și forțele de ordine continuă în peste 40 de orașe americane, în 23 dintre acestea fiind mobilizată Garda Națională. În paralel au loc mai multe jafuri și crime care nu au nicio legătură cu cazul lui George Floyd, sute de arestări având loc în toate orașele un au loc manifestațiile de protest. Cel puțin patru ofițeri ai departamentului de poliție din St Louis, Missouri au fost răniți cu focuri de armă, după protestele de luni seara. În același timp, două persoane au fost ucise într-o suburbie a orașului Chicago.

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că va trimite „mii și mii de militari” care să pună capăt „răzvrătirilor și fărădelegilor” ce au loc în țară, considerând că violențele sunt provocate de elemente ce țin de „terorismul intern”. „Voi desfășura armata Statelor Unite și voi rezolva eu repede problema, dacă ei (guvernatorii – n.r.) nu sunt în stare. Acționez rapid și ferm pentru a ne proteja măreața noastră capitală, Washington, DC. Ce s-a întâmplat noaptea trecută în acest oraș este o rușine totală”, a spus Donald Trump. La scurt timp după aceste declarații, vehicule militare au fost surprinse în apropiere de Casa Albă. Desfășurarea de forțe militare, o scenă parcă desprinsă din filmele americane, relatează CNN.

Forțele de securitate au intervenit luni seara și au aruncat cu gaze lacrimogene și au tras gloanțe de cauciuc în protestatarii pașnici din zona Casei Albe pentru a degaja perimetrul și a-i permite președintelui Donald Trump să meargă, pe jos, la Biserica ST John.

Funeraliile lui George Floyd vor avea loc pe 9 iunie la Houston, oraşul de origine al victimei şi unde familia sa locuieşte în continuare, conform anunţului făcut de avocatul familiei. Fostul boxer Floyd Mayweather s-a oferit să plătescă cheltuielile pentru înmormântarea lui George Floyd.

New York va fi sub stare de asediu din cauza revoltelor provocate de moartea lui George Floyd care se afla în custodia poliției, au anunțat primarul Bill De Blasio și guvernatorul Andrew Cuomo. În altă ordine de idei, șeful poliției din Louisville a fost demis la câteva ore după ce polițiști și membri ai Gărzii Naționale au tras în mulțime, omorând proprietarul de culoare al unui magazin din zonă.

Sursa foto: bbc