Haos la CEx-ul PSD! Viorica Dăncilă a demisionat din funcția de președinte PSD! Marcel Ciolacu, președinte interimar

Haos la Comitetul Executiv al PSD. Poziția de forță a lui Marcel Ciolacu, care părea că deține susținerea majorității liderilor pentru a prelua conducerea partidului, nu mai este la fel de sigură, după ce taberele par a se fi schimbat în rândul social-democraților.

Update 7: Viorica Dăncilă a anunțat marți noapte, la finalul unei ședințe tensionate a Comitetului Executiv al PSD, ce a durat aproape șase ore, că și-a dat demisia din funcția de președinte al Partidului Social Democrat. Ea a afirmat că acest gest nu este unul de „slăbiciune”, ci unul de „demnitate”, făcut pentru partid. Șefia interimară a PSD a fost preluată de Marcel Ciolacu. Acesta și-a anunțat echipa cu care va conduce partidul în următoarea perioadă, el desemnându-l drept noul secretar general pe Paul Stănescu. Un congres PSD ar urma să fie organizat în februarie. Ciolacu a vorbit despre „nevoia unei resetări a partidului” și a spus că „nu a picat niciun cap” în cadrul ședinței CEx, întrucât Viorica Dăncilă a fost numită președinta organizației de femei a PSD.

Update 6: După mai multe ore de certuri, Viorica Dăncilă a demisionat din funcția de președinte PSD. Conducerea Partidului Social Democrat, dizolvată. Astfel, Marcel Ciolacu va prelua interimar șefia PSD, Paul Stănescu preia funcția de secretar general al partidului, informează hotnews.ro. 

Update 5: Viorica Dăncilă și Eugen Teodorovici nu vor să demisioneze! Potrivit statutului PSD președintele, președintele executiv și secretarul general al partidului sunt aleși sau revocați în congres. Cu alte cuvinte dacă Dăncilă și Teodorovici nu pot fi înlocuiți decâ după convocarea unui congres.

Update 4: Fost premier și  fost lider PSD, Victor Ponta, a spus, marți seară, la Digi24, că a avertizat-o pe Viorica Dăncilă că cine îi va băga primul cuțitul în spate după înfrângere va fi cel mai apropiat de domnia sa, și anume: Lia Olguța Vasilescu, fosta sa șefa de campanie. Ponta a punctat că în acest fel a fost reluată trădarea în PSD după cazul său cu Liviu Dragnea.

 „Mă bucur că nu sunt la PSD. Din nicio poziție. Nici eu nu am reformat PSD-ul. Ce se întâmpla la PSD nu mai e problema mea! Guvernarea Dăncilă nu mai e. Important e să vedem dacă se repune trenul pe șine. Nu e o schimbare dacă pleacă Dăncilă și vine Olguța. Îi spuneam lui Dăncilă – cel mai probabil  cel mai apropiat de tine îți va baga cuțitul. La mine a fost Dragnea. Normal ca Olguța i-a băgat cuțitul. Nu știu dacă se va lua o decizia în seara asta. Eu am plecat singur. Nu a fost nevoie să mă arunce cineva de pe geam. După tragedia de la Colectiv trebuia să imi dau demisia”, a spus Victor Ponta, la Digi 24.

Update 3: După ce Marcel Ciolacu a avut o ieșire dură la adresa Gabrielei Firea, în CEX-ul partidului, un alt lider social-democrat a atacat-o pe șefa PSD București. Marian Oprișan i-a reproșat lui Firea că este în tabăra Vioricăi Dăncilă și că din cauza ei nu va reuși mutarea încercată de Ciolacu. Gabriela Firea a fost șocată de cuvintele dure pe care i le-a adresat Oprișan, ”manevristă – securistă”,anunță România TV, și a ieșit plângând din ședință.

Update 2: Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au demisionat din funcțiile de vicepreședinte și au cerut demisia lui Dăncilă. Olguța Vasilescu a fost șefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, scrie hotnews.ro. Paul Stănescu și Gabriel Mutu au demisionat din funcția de vicepreședinte. A demisionat și Carmen Dan din funcția de vicepreședinte PSD. Noi informații despre disputa lui Firea cu aripa Ciolacu: Marian Oprișan și președintele Camerei Deputaților i-au reproșat că a pierdut Bucureștiul desi are toți primarii de sector. 8 dintre cei 16 vicepreședinți au demisionat până în prezent.

Update: Gabriel Zetea și Marian Oprișan au anunțat că își depun demisiile. Codrin Ștefănescu a fost invitat să părăsească CEx-ul PSD, unde au rămas doar membri cu drept de vot. Deocamdată Viorica Dăncilă nu a făcut niciun anunț

Demisiile din funcțiile de vicepreședinți anunțate de Oprișan, Zetea și Roxana Mînzatu urmăresc forțarea unei demisii în bloc a conducerii PSD și vin în sprijinul lui Marcel Ciolacu. Liderilor PSD din CEx li s-au luat telefoanele.

Viorica Dăncilă a intrat în sediul PSD fără a face declarații. Marcel Ciolacu nu a preferat să facă foarte multe declarații, rezumându-se la a afirma că „demisia e un act unilateral”. „Nu pot cere demisia cuiva”, a mai spus el.

Eugen Teodorovici a declarat că nu își dă demisia din conducerea PSD și eșecul de la prezidențiale trebuie asumat de „toți cei implicați în acest proces electoral”. În timp ce vorba, din spatele său a venit și Marcel Ciolacu. „Vă vine liderul maxim”, a comentat ironic Teodorovici.

Știre inițială

Niculae Bădălău, Eugen Teodorovici și Marcel Oprișan au început negocieri cu liderii de organizații iar Viorica Dăncilă nu mai vrea să demisioneze, așa cum îi promisese lui Ciolacu cu o seară în urmă. Liderii PSD se reunesc marți seara, de la ora 18.30, la sediul partidului din șoseaua Kiseleff, într-o ședință care se anunță foarte tensionată.

Ioan Mang, președintele filialei Bihor, care a ajuns la sediul PSD în jurul orei 17:30, a declarat că o susține pe Viorica Dăncilă și că nu se pune probleme excluderii acesteia din partid. Rovana Plumb nu a vrut să facă declarații la sosirea la sediul PSD.

Și Codrin Ștefănescu a anunțat că o susține pe Viorica Dăncilă, care „a muncit foarte mult” și a fost „foarte curajoasă și foarte hotărâtă”. În opinia sa, bilanțul alegerilor prezidențiale nu este „așa de tragic cum se vede”, în condițiile în care PSD a câștigat în 5 județe iar în alte 20 are „procente între 40 și 50%, în condițiile în care toți au fost împotriva noastră”. „Viorica Dăncilă și-a făcut datoria pe deplin”, a mai spus el, conform corespondentului hotnews.ro prezent la sediul central al social-democraților.

Sursa foto: realitatea