Haos la Valea Uzului! Românii au luat atitudine, iar maghiarii sunt debusolați! A intervenit Jandarmeria! Video

Cimitirul din Valea Uzului este, joi seara, scena unor confruntări  între români și maghiari. Aproximativ 3-400 de români au rupt cordonul făcut de 1.000 de maghiari și au rupt mai multe cruci, în cimitir.

Update 3: Oamenii au început să plece de la cimitirul din Valea Uzului, se cântă în continuare cântece patriotice. S-au aprins lumânări la toate mormintele, indiferent de naționalitatea eroilor îngopați în cimitirul internațional. Sputnik, organul de propagandă al Kremlinului, dedică două articole incidentelor de la Valea Uzului, cu titlurile: „Patrioții români au rupt lacătul și au intrat cu forța!” și „UDMR vrea un nou Târgu Mureș și agită periculos conflictul interetnic”!

Update 2: După diverse discursuri și cântări, de la melodii patriotice la cele bisericești, de la un microfon adus în cimitir, s-a continuat slujba de pomenire. Tot de la microfon s-a făcut apel ca la plecare oamenii să strângă mizeria rămasă în urmă, „ca să se vadă cât de civilizați suntem”. La fiecare nume strigat, cei din cimitir strigă „Prezent”. Se cântă imnul României, „Deșteaptă-ne române”!

În cimitir se află acum cele câteva sute de români care au venit în zonă, cu steaguri, pomeni, lumânări, prapuri și bannere. Printre protestatari sunt și preoți, care au făcut o slujbă de pomenire. De la microfon se citesc numele 149 soldați români care ar fi înmormântați în cimitir.

Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor. Un grup de români a intrat prin spatele cimitirului și s-a urcat pe gard, de unde a început să lovească maghiarii cu steaguri și să-i scuipe, strigând „Marș afară”, „Marș la Budapesta”. În acest moment, grupul de maghiari este prins între gardul cimitirului, pe care sunt urcați mai mulți români, jandarmi și celălalt grup de români aflat în afara cimitirului.

Update: Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat, pentru MEDIAFAX, legat de incidentele din Cimitirul Valea Uzului, că „a fost ceva de nedescris în cuvinte”. Jandarmeria face apel la calm.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulți ultrași de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ținut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii și picioarele, au aruncat cu pietre și noroi spre maghiarii care stăteam în lanțul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu pățească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, principala vină pentru situația creată o are Ministerul Apărării Naționale care nu a intervenit și nu a luat măsurile care se impuneau. Jandarmeria Română precizează, în legătură cu evenimentele din Valea Uzului, că recomandă tuturor participanților să aibă un comportament civilizat, calm și adecvat momentului.

 „Toate persoanele care au săvârșit fapte contrare legii vor fi identificate și, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale. Jandarmeria Română va menține în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte”, arată jandarmii.

Știre inițială

Maghiarii au început să plângă, în timp ce unii se roagă. Mulți dintre ei au fost convinși de jandarmi să plece acasă și sunt escortați. Un sobor de preoți face o slujbă în cimitir. Fostul șef al Marelui Stat Major, generalul Mircea Chelaru este la fața locului, în Valea Uzului.

Reamintim că peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stau unii lângă alții, iar pentru că sunt foarte mulți nici nu trebuie să se țină de mână pentru a bloca accesul.

 „Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.

Printre cei prezenți se numără parlamentari și primari ai UDMR, dar și simpli cetățeni. Cei prezenți au pancarte cu documentele emise de autoritățile statului român care atestă că acțiunile Primăriei Dărmănești privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

De la ora 17.00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului sunt programate manifestări aprobate de Primăria Dărmănești de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care și-au anunțat participarea mai multe asociații românești.

Citește și: CANDIDAT INDEPENDENT LA EUROPARLAMENTARE, LUAT LA PUMNI DE CÂȚIVA ETNICI MAGHIARI. VIDEO

La începutul lunii mai, liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă, în timp ce, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.

Sursa foto: