Haosul provocat de Brexit nu-i sperie! Un italian din trei ar vota pentru o ieşire a Italiei din UE

Constatarea haosului provocat de Brexit în viaţa politică nu stopează ardoarea euroscepticilor italieni. Liga, precum şi M5S nu ezită niciodată să-i critice pe «eurocraţii bruxelezi». Ţinuţi în priză de campania electorală permanentă a guvernului lor populist, unul din doi italieni sunt deschişi la ideea organizării unui referendum privind un Italexit, potrivit Les Echos, citat de Rador.
 
Dacă în 2016, doar 28% dintre italieni considerau utilă o astfel de consultare în Peninsulă, acum au ajuns la cifra de 49,5%. În plus, o treime dintre aceştia sunt decişi să răspundă «da» dacă li s-ar cere părerea la ieşirea ţării lor din UE. Cu o lună şi jumătate înainte de reînnoirea Parlamentului European, acest sondaj realizat de Community Group pentru cotidianul «La Stampa» confirmă că suveranismul are vânt în pupa în Peninsulă. Liga, ca şi M5S, se revendică de la acest curent şi nu ezită să critice «eurocraţii bruxelezi care încurcă popoarele cu normele lor constrângătoare şi absurde».

Neîncredere față de euro

Matteo Salvini a ales astfel ca slogan «Europa bunului simţ» pentru a-şi lansa campania, lunea trecută, la Milano. Obiectivul său: schimbarea raporturilor de forţă la Bruxelles cu ajutorul victoriei unui front suveranist în fruntea căruia vrea să se aşeze. Programul său: denunţarea «Europei bancherilor şi a tehnocraţilor», exaltarea «naţiunilor mândre de identitatea lor» şi închiderea frontierelor pentru a se proteja de «invazia migratorie şi riscul islamist». Deşi numeroase formaţiuni politice împărtăşesc aceste idei, de la Adunarea Naţională în Franţa la Dreptate şi Justiţie din Polonia, doar liderii AFD din Germania, ai Adevăraţilor Finlandezi şi ai Partidului Popular din Danemarca au făcut deplasarea la Milano.

Euroscepticismul devine tot mai popular într-o Italie care era una din naţiunile cele mai euro-file de pe continent. În ceea ce priveşte euro, părerile pozitive privind moneda unică au trecut de la 67,6% în 2014 la 59,1% în 2019. Şi, în timp ce 22,4% dintre italieni credeau în 2014 că euro nu a provocat decât complicaţii în viaţa de zi cu zi, numărul lor a crescut astăzi la 40,9%. Ceea ce explică procentul de 30% al celor care doresc o revenire la liră, dublul nostalgicilor din 2016.
 
Sursa foto: politico.eu