HARGHITA: DOI CIOBANI INTERNATI IN SPITAL dupa ce au fost ATACATI de un URS

Doi ciobani au ajuns cu multiple leziuni muscate, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean din Miercurea Ciuc, dupa ce au fost atacati de un urs in timp ce se aflau cu oile la pascut, informeaza Agerpres.

Directorul Asociatiei de Vanatoare din zona, Janos Zsolt, a declarat, sambata, pentru Agerpres, ca cei doi ciobani se aflau cu oile la pascut pe o pasune, aflata la aproximativ opt kilometri de localitatea Madaras. La un moment dat, un urs a atacat turma si cand ciobanii au incercat sa alunge animalul, acesta i-a atacat si le-a provocat multiple rani muscate.

Janos Zsolt a precizat ca cei doi au reusit sa scape dupa ce in ajutorul lor au venit cainii ciobanesti, care au alungat ursul.Barbatul care a suferit rani mai multe va ramane internat la Sectia de chirurgie, iar celalalt este supus unor analize radiologice, intrucat este posibil sa aiba si fracturi la brat, urmand sa fie internat la Sectia de ortopedie.

Seful Asociatiei de Vanatoare a precizat ca in zona a mai avut loc un atac in urma cu doua saptamani, cand un cioban a ajuns la spital si nu este exclus sa fie vorba despre acelasi urs. Cei doi ciobani au ridicat la sapte numarul persoanelor ranite in urma unor atacuri de urs produse in Harghita de la inceputul anului.

Aproximativ 500 de persoane din Harghita, Covasna, Mures si Brasov, primari, fermieri si reprezentanti ai composesoratelor, au protestat miercuri in fata Ministerului Mediului si au cerut derogare pentru impuscarea ursilor periculosi, respectiv a celor care fac pagube materiale si pun in pericol vietile oamenilor. Dupa discutia cu reprezentantii protestatarilor, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat ca va emite un ordin privind cota de interventie pe carnivorele mari.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a declarat pentru Agerpres ca in judet este nevoie de interventia urgenta si imediata in cazul a aproximativ 50 de ursi care creeaza probleme, ataca oameni sau animale si provoaca stricaciuni in gospodarii sau culturi agricole, iar in viitor trebuie gasite solutii pe termen lung printr-o colaborare interinstitutionala.

Sursa foto: realitatea