Harghita. Ursul, lovit în plin de o mașină, a fost împușcat după o agonie de aproape 20 de ore!

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, de un autoturism în care se aflau trei persoane, la ieşirea din localitatea Praid, un minor aflat în maşină suferind un atac de panică, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu.

Update 2: Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a demarat procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei pentru ”modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit seara trecută de o mașină, între localitățile Praid și Sovata”.

”Astfel, a fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit”, informează un comunicat MAI.

De asemenea, vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale, mai spune sursa citată.

 Update: Ursul rănit sâmbătă seara în accidentul rutier de la Praid a fost tranchilizat şi apoi împuşcat. Şeful Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat duminică că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure. Ursul a fost împuşcat de vânători şi a fost îndepărtat de pe carosabil.

Știre inițială

“Persoanele din autoturism nu au fost rănite şi nu au fost în pericol. Un minor a suferit un atac de panică şi a fost asistat de echipajul SMURD”, a precizat Alina Ciobotariu. În context, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că, în urma impactului, maşina a ieşit în afara carosabilului, iar ursul a fost grav rănit.

“În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate”, a spus Gheorghe Filip. În prezent, perimetrul este asigurat de poliţişti şi jandarmi, la faţa locului aflându-se autorităţile competente care urmeaă să ia o decizie în ceea ce priveşte animalul rănit.

Ursul se află în agonie de 16 ore, însă autoritățile nu au luat nicio măsură în acest sens. ”Medicul veterinar a fost acolo și a constatat că animalul nu mai are șanse la viață și trebuie să se ia o măsură în acest sens. Suntem dotați și cu un utilaj de tip volă, pentru a interveni. În aceaste 16 ore am făcut tot ce ține de competența noastră.”, a spus Gheorghe Filip, purtător de cuvânt.

”E o acțiune criminală. Poliția sper să facă o anchetă și să îi tragă la răspundere și pe medicii veterinari. Nu există nici garduri de protecție la șosea. Dacă aveam o poliție a animalelor, așa cum e și în altă parte, animalul era salvat. Am făcut nenumărate demersuri. Dăncilă nu a luat nicio măsură”, a spus Marius Marinescu, președintele Federației pentru Protecția Animalelor.

Sursa foto: captura video Antena 3