HARTA CONFLICTULUI DIN UCRAINA. Separatistii prorusi si-au extins controlul. FOTO

Armata Ucrainei a publicat o harta care sugereaza ca forte sprijinite de Rusia au preluat controlul asupra unor teritorii “cruciale” aflate intre zonele controlate deja controlate de separatistii prorusi si un oras ucrainean, informeaza Business Insider.

Estul Ucrainei se afla momentan intr-un armistitiu subred, dar stiri despre civili si militari morti contiua sa apara. Daca aceasta noua harta este corecta, atunci discutia s-ar putea muta asupra orasului Mariupol, vizat de o posibila ocupare de catre separatisti, informeaza Business Insider.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN: Criza din UCRAINA a fost creata pentru REANIMAREA NATO 

Harta a fost facuta publica de catre Centrul de Informare si Analiza al Consiliului de siguranta si aparare din Ucraina, pe site-ul mediarnbo.org.

“Consiliul de securitate al Ucrainei recunoaste in sfarsit ca rebelii au preluat controlul asupra zonei de granita pana spre Marea Azov”, potrivit jurnalistului Alec Luhn, care a analizat harta.

Rusia are in continuare 1.000 de soldati in Ucraine, potrivit NATO. Orice atac in Mariupol ar duce conflictul intr-o faza si mai periculoasa. Odata ce controlul separatist ar fi instaurat in Mariupol, Rusia ar obtine o legatura strategica intre un Donetk controlat de rebeli in nord, Marea Azov in sud si drumul terestru spre Crimeea, anexata de Rusia in martie, mai comenteaza Business Insider.

Autoritatile ucrainene au recunoscut pentru prima data, joi, ca rebelii prorusi si-au extins controlul asupra frontierei orientale a Ucrainei cu Rusia pana la Marea Azov, relateaza AFP.

CITESTE SI: VLADIMIR PUTIN a aprins o LUMANARE in memoria SEPARATISTILOR PRORUSI care au murit in Ucraina 

“Aceasta parte a frontierei se afla in prezent sub controlul mercenarilor prorusi”, a declarat un purtator de cuvant al armatei ucrainene, Andrei Lissenko. Acest anunt intervine in urma unei ofensive in sud-estul Ucrainei lansata de rebeli luna trecuta.

Echipe ale AFP au constatat in urma cu aproximativ zece zile absenta armatei ucrainene in sudul regiunii Donbas, dar aceasta este pentru prima data cand autoritatile ucrainene recunosc oficial pierderea controlului asupra frontierei in aceasta zona.

Avansul trupelor ucrainene pe teritoriul controlat de separatisti, inceput din iulie, a intampinat la sfarsitul lui august o contraofensiva a insurgentilor lansata in directia oraselor strategice din sudul regiunii Donetk, de pe coasta Marii Azov.

Guvernul ucrainean sustinut de occidentali a acuzat o “invazie directa” a trupelor ruse care, in opinia Kievului, a schimbat datele in acest conflict. Kremlinul dezminte insa orice ingerinta in Ucraina.

Kievul si fortele separatiste au incheiat vineri un armistitiu, care, potrivit Ucrainei, este in general respectat. Tiruri de artilerie s-au auzit in noaptea de miercuri spre joi la Donetk, bastion al insurgentilor.

Noi sanctiuni economice impotriva Rusiei sunt foarte aproape de a deveni realitate. Potrivit unor surse europene, statele membre UE au ajuns joi la un acord pentru ca noile sanctiuni economice impotriva Rusiei sa intre in vigoare de vineri.

Sursa foto: mediarnbo.org