HARTA RESURSELOR UMANE: Doar in trei judete si in Capitala rata de ocupare a populatiei este de peste 30%

HARTA RESURSELOR UMANE din ROMANIA. Cu 20 de milioane de locuitori din care doar 4,8 milioane sunt salariati (iar un sfert lucreaza la stat), ROMANIA ramane cu eticheta de stat asistat social, caruia inca ii lipseste strategia pentru crearea unei clase de mijloc puternice. Daca in state precum Ungaria sau Cehia rata de ocupare a populatiei este de 40- 50%, ROMANIA ramane cu un procent modest, de doar 23% din populatie cu statut de salariat si cu peste 400.000 de pensionari mai multi decat salariati.

HARTA RESURSELOR UMANE din ROMANIA. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare daca STATISTICILE sunt analizate la nivel regional. Daca doar in BUCURESTI, Timis, Sibiu sau Brasov rata de ocupare a populatiei depaseste 30%, in judete precum Giurgiu, Botosani sau Vaslui, doar unu din zece locuitori are un loc de munca.

CITESTE SI: Proiectul sistemului de redevente va fi in Parlament din februarie, dar aplicat din 2016 

HARTA RESURSELOR UMANE din ROMANIA. Din punctul de ve­dere al raportului dintre salariati si pensionari, cea mai dramatica si­tua­tie se intalneste in ju­detul Teleorman, unde un salariat sustine, din TAXE si CONTRIBUTII, cate 2,3 pensionari. La dis­tan­ta imediata se afla Giurgiu, unde raportul este de un salariat la 2,2 pensionari, Botosani (un salariat la 1,99 pen­sionari) si Vaslui (un sa­lariat la 1,93 pensionari). Daca in 2013 s-a ajuns la un raport aproximativ egal intre numarul salariatilor si cel al pensionarilor la nivel national (un salariat la 1,08 pensionari), situatii mai bune din acest punct de vedere s-au inregistrat in Bucuresti (un salariat la 0,53 pensionari), Ilfov (1 la 0,66), Timis (1 la 0,71), Sibiu (1 la 0,79), Constanta (1 la 0,8) sau Brasov (1 la 0,8).

CITESTE SI: PACT PENTRU FISCALITATE, lansat in DEZBATERE PUBLICA 

Sursa foto: economica.net