HARTILE DE HAZARD SI RISC LA INUNDATII pentru Romania, finalizate

HARTILE DE HAZARD si RISC la INUNDATII au fost finalizate si acopera 11 bazine hidrografice din tara, au anuntat joi reprezentantii Administratiei Nationale “Apele Romane” (ANAR) si ai Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), institutiile care au elaborat documentele.

Proiectul amplu a avut nevoie de fonduri de peste 40 de milioane de euro, suma accesata din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin intermediul Programului Operational Sectorial “Mediu” (POS Mediu).

Conform legislatiei incidente, HARTILE DE HAZARD si de RISC LA INUNDATII vor constitui parti componente ale documentatiei de amenajare a teritoriului judetean si se vor introduce in planurile de urbanism generale, zonale si locale ale localitatilor din fiecare judet si din Capitala si vor urma acelasi regim juridic de finantare si aprobare stabilit potrivit legii pentru documentatiile de amenajare a teritoriului si documentatiile de urbanism.

HARTILE DE RISC au fost elaborate de ANAR din sursele financiare proprii ale institutiei (resurse umane proprii, logistic, surse financiare), in timp ce contributia INHGA a constat in furnizarea si validarea datelor hidrologice.

In baza datelor obtinute din HARTILOR DE HAZARD, dar si a prevederilor legislatiei incidente, aceste HARTI vor deveni documentele pe baza carora se poate declara un areal ca zona de risc potential la INUNDATII. Acestea vor indica nivelul potential al pagubelor care se pot produce intr-un anumit areal, precum si zonele de evacuare a populatiei.

HARTILE DE RISC LA INUNDATII constituie documentele care indica zonele inundabile in diverse scenarii, pagubele materiale si umane potentiale in conformitate cu cerintele Directivei Comisiei Europene. Acestea sunt realizate pentru fiecare probabilitate de depasire a debitului maxim, respectiv de 0,1 la suta (probabilitate mica de depasire), 1 la suta (medie) si 10 la suta (mare).

Pe de alta parte, HARTILE DE HAZARD, intocmite pentru trei scenarii de INUNDATII, reprezinta documentele prin care este prezentata extinderea zonelor potential inundabile din albiile majore ale raurilor (inclusiv adancimi) pentru viituri al caror debit maxim este caracterizat de urmatoarele probabilitati de depasire: 0,1 la suta (mica), 1 la suta (medie) si 10 la suta (mare).

Citeste si: Avertisment ingrijorator: Romania ar putea deveni un desert

“Pentru HARTILE DE HAZARD si de RISC potential au fost identificate 375 de sectoare cu RISC potential semnificativ de INUNDATII, de pe 313 rauri, ceea ce acopera aproximativ 16.000 de kilometri, adica 20 la suta din reteaua hidrografica cadastrata din Romania. In ceea ce priveste HARTILE DE RISC LA INUNDATII, Comisia Europeana cere statelor membre ca pe sectoarele identificate cu RISC potential de INUNDATII sa identificam pagubele materiale si umane. Noi am incercat sa facem mai mult, adica sa delimitam zone cu RISC mic, mediu si major, pentru ca acesta este in interesul autoritatilor locale si al publicului. Aceste zone cu RISC potential semnificativ la INUNDATII au fost selectate pe baza unor criterii, care tin de hazard, de regimul hidrologic si de magnitudinea pagubelor”, a explicat Daniela Radulescu, directorul INHGA.

Pentru proiectul “Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor” (PPPDEI) s-au accesat peste 40 de milioane de euro prin Axa 5 POS Mediu, linie de finantare europeana deschisa la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC), in conditiile in care ANAR a contractat mai mult de 20 de proiecte, cu o valoare totala de peste 370 milioane de euro.

Pe baza studiilor de specialitate s-au obtinut modelele digitale ale cursurilor de apa, precum si ale zonelor adiacente acestora, fiind scanate aproximativ 16.000 de kilometri de cursuri de apa, reprezentand cursurile principale de apa si afluentii lor de gradul I si II de la nivelul celor 11 bazine hidrografice din Romania: Crisuri, Banat, Jiu, Olt, Arges — Vedea, Buzau — Ialomita, Dobrogea — Litoral, Prut — Barlad, Siret, Mures, Somes — Tisa.

Romania, in calitate de stat membru, are obligatia de a implementa Directiva Comisiei Europene privind evaluare si managementul riscului la inundatii.

HARTILE DE HAZARD SI DE RISC LA INUNDATII pentru toate Administratiile Bazinale de Apa sunt publicate atat pe site-ul ANAR, in cadrul unei rubrici dedicate, cat si pe pagina de internet a Comisiei Europene.

Sursa foto: ziare.com