HEGEDUS CSILLA, ministrul propus de UDMR la Cultura, este specialista in afaceri cu statul. Pe bani nerambursabili

HEGEDUS CSILLA, actualul secretar de stat la Ministerului Culturii, a obtinut finantare nerambursabila din bani publici pentru fundatia la care este director executiv, dar si fonduri europene post-aderare, prin Ministerul Culturii, in perioada in care era consilier personal al lui Kelemen Hunor, informeaza sursazilei.ro.

Sute de mii de euro din bani publici sau fonduri europene prin programe post-aderare derulate prin Ministerul Culturii s-au scurs, in ultimii ani, in conturile fundatiei condusa, din postul de director executiv, de Hegedus Csilla – propunerea UDMR pentru portofoliul Culturii. Alte sute de mii de euro au ajuns de la institutii subordonate aceluiasi minister in conturile firmei tatalui aceleiasi Hegedus Csilla. Toate acestea, in perioada in care Csilla a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, dar si functia de secretar de stat. Mai mult, in aceeasi perioada, Hegedus Csilla a fost remunerata si de fundatia pe care o conduce si a primit si salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii, noteaza sursazilei.ro.

CITESTE SI: Basescu a semnat decretele de numire in functie a ministrilor Mihnea Motoc si Hegedus Csilla la Externe si Cultura 

Toate datele se regasesc in declaratiile de avere si interese depuse, in ultimii ani, de Hegedus Csilla.

Astfel, potrivit declaratiilor de interse depuse pentru perioada 2009 – 2012, cand a ocupat postul de consilier personal al ministrului culturii Kelemen Hunor, fundatia Transilvania Trust, unde Hegedus Csilla este director executiv (platit, potrivit ultimei declaratii de avere cu un salariu de 36.105 lei pe an) a obtinut constant fonduri totalizand cateva sute de mii de euro de la Administratiei Fondului Cultural National – institutie subordonata Ministerului Culturii, dar si din fonduri europene post-aderare derulate prin Ministerul Culturii. Sume mai mici, de cateva mii de euro, au fost primite de aceeasi fundatie si de la Consiliul Judetean Cluj, dar si de la Consiliul local al Municipiului Cluj Napoca.

Culmea, in aceeasi perioada, Hegedus Csilla ocupa si functia de presedinte al Administratiei Fondului Cultural National, institutie de la care incaseaza acum, potrivit ultimei declaratii de avere, 8.250 de lei pe an ca expert.

Astfel, doar in 2010, in conturile Fundatiei Transilvania Trust au intrat 26.000 de euro (finantare nerambursabila) de la Administratia Fondului Cultural National. In plus, din fonduri europene, prin ministerul condus de Kelemen Hunor, Fundatia Transilvania Trust a primit pentru proiecte derulate in perioada 2010 – 2012 peste 1,5 milioane de lei (aproximativ 347.000 de euro). Fondurile europene – aproximativ 275.000 de euro – au continuat sa curga in conturile Transilvania Trust, inclusiv anul trecut, dupa cum arata ultima declaratie de interse depusa de Hegedus Csilla anul acesta, noteaza sursazilei.ro.

CITESTE SI: Ponta i-a trimis lui Basescu propunerile pentru Ministerul de Externe si Ministerul Culturii 

Alte finantari – totalizand peste 46.000 de euro – au mai venit de la Consiliul Local si Primaria Cluj – Napoca, dar si de la Consiliul Judetean Cluj.

O sumedenie de contracte au fost incheiate, in aceeasi perioada, de societatea Utilitas CCPDRPC SRL, la care actionar majoritar este tatal Csillei Hegedus, Szabo Balint. Pe langa contractele derulate cu consilii locale sau judetene (Bistrita, Brasov, Constanta), firma tatalui ministrului propus al culturii a incheiat, fara licitatie, contracte cu Institutul National al Patrimoniului – institutie subordonata tot Ministerului Culturii, dar si cu Muzeul de Arta din Cluj.

Sursa foto: realitatea.net