Hemoroidectomia. Totul despre operația hemoroizilor

Hemoroidectomia sau operația hemoroizilor este una dintre variantele extreme în tratamentul acestei afecțiuni. Pentru a alege varianta terapeutică eficientă, masele hemoroidale trebuie să fie corect încadrate în gradul de evoluție. De aceea este important consultul la un chirurg cu experiență în domeniu. Acesta poate stabili un diagnostic corect și poate alege opțiunea de tratament cea mai eficientă.

Daca pentru mhemoroizii de gradele I și II nu este nevoie de operație, pentru stadiile III și IV, intervenția chirurgicală este opțiunea terapeutică cea mai indicată pentru vindecare. Diagnosticul corect îl poate pune un chirurg cu experiență în domeniu. Masele hemoroidale au diferite grade de evoluție și putem vorbi de tratament eficient dacă se stabilește corect gradul lor de evoluție. Tratamentul diferă în funcție de gradul afecțiunii.

Operația nu este necesară pentru hemoroizii de gradul I

În cazul hemoroizilor de gradul I, vorbim de o simptomatologie redusă la început. Pot fi mici sângerări sau  poate fi doar un disconfort, un ușor prurit (n.r – mâncărime). Boala este doar la început și hemoroizii nu au coborât din canalul anal spre exterior. Extrem de rar, hemoroizii de gradul I necesită tratament. În astfel de situații se recomandă doar regim alimentar bogat în fibre care să combată constipația. Atenție: nu e suficient să consumăm doar fructe și legume.

O alimentație bogată în fibre înseamnă să se mănânce zilnic fulgi de porumb, secară, ovăz etc.; în supermarketuri se găsesc diverse sortimente de fulgi. Pentru a evita constipația e obligatoriu că dimineața și seara să se consume câte un bol cu fulgi alături de un pahar cu lapte. Acesta este regimul cu fibre care ajută la evitarea constipației. De asemenea, trebuie evitat pe cât se poate și sedentarismul. În acest sens, zilnic se pot face câteva exerciții fizice sau plimbări. Nu trebuie uitată nici obezitatea, fiind indicat pe cât posibil să se elimine surplusul de greutate.

Hemoroizi de gradul II. Durerea și disconfortul devin constante

In acest stadiu hemoroizii încep să devină mai „exprimați“; încă nu coboară din canalul anal, dar pot provoca sângerări mai frecvente, dureri, disconfort. Poate apărea și un episod acut, o tromboză (n.r. – un cheag de sânge pe vasul hemoroidal). Un hemoroid este o dilatație venoasă; dacă se formează un cheag de sânge înăuntru – tromboză – se întrerupe comunicarea cu circulația și apare procesul inflamator, disconfortul, durerea. În caz de tromboză, vindecarea este mai rapidă atunci când cheagul se extrage în primele 24 de ore de la formare.

Daca pacientul nu ajunge la medic în primele 24 de ore de la fomarea cheagului, trebuie urmat un tratament cu medicație și pomezi, iar vindecarea este mai lentă. Pentru masele hemoroidale de gradul II se pot face și intervenții chirurgicale mici, în cabinete particulare, policlinici. Ne referim la ligaturile elastice care se aplică la baza hemoroidului. Din cauza acestor ligaturi, nu mai există circulație și, în timp, hemoroidul se necrozează, se ischemiaza și dispare. Procedeul nu este dureros.

Pentru stadiile mici – I și II – este important să prevenim evoluția maselor hemoroidale, să se ajungă cât mai târziu la stadiile III sau IV când este nevoie de intervenție chirurgicală. Excrescențele hemoroidale de gradul I și ÎI pot fi ținute sub control toată viața, urmându-se un regim alimentar bogat în fibre, combătând constipația și sedentarismul.

Medicația și tratamentele cu venotrofice

Referitor la medicație există mai multe opțiuni, iar tratamentele se utilizează atunci când apare un eveniment acut. Pot fi utilizate venotrofice, în patologia bolilor hemoroidale existând o acumulare de sânge ca și la varice. Pe lângă dieta bogată în fibre, se pot recomanda medicamente care să crească troficitatea peretelui venos.

Sunt frecvent utilizate  venotrofice cum ar fi „Detralexul“ sau aplicații locale cu diferite pomezi, supozitoare cu „Proctoloc“ etc. Unele studii arată că tratamentele cu venotrofice pot fi uneori benefice. Este însă un tratament paleativ care nu va rezolva problema. Cel mult va îmbunătăți calitatea țesuturilor, va întârzia evoluția rapidă a maselor hemoroidale spre un grad mai mare. Astfel de tratamente se pot aplică și pot avea efecte atunci când apare un accident acut: o tromboză hemoroidală, un prurit sau o inflamație accentuată.

De exemplu, în cazul unei tromboze, după 24-48 de ore cheagul se organizează, devine aderent și nu se mai poate extrage chirurgical. Și atunci se aplică acest tratament medicamentos – „Detralex“, două tablete, de trei ori pe zi, pentru cel puțin zece zile. Apoi se continuă cu două tablete, de două ori pe zi, pentru încă două săptămâni. În plus, pe lângă medicamente se recomandă și aplicații locale, băi de șezut. Tratamentul cu medicamente venotrofice și pomezi se recomandă doar în cazul episoadelor acute.

CITESTE ȘI: TRATAMENT HEMOROIZI INTERNI. TOTUL DESPRE SIMPTOMELE, APARIȚIA, PREVENIREA ȘI TRATATAREA ACESTORA

Cât de necesară este o hemoroidectomie 

Prolaps hemoroidal: atunci când masele hemoroidale interne, inflamate, ies din anus.

Politromboza hemoroidală: este afecțiunea hemoroidală cea mai dureroasă, și se înregistrează atunci când excrescențele hemoroidale nu mai pot intra în canalul anal, fiind nevoie de o operație de urgență. Aceste mase hemoroidale sunt congestionate, prin urmare nu mai sunt irigate și încep să se necrozeze. Pusee de tromboze hemoroidale frecvente.

Operația cea mai curentă constă în excizarea maselor hemoroidale, odată cu pielea și mucoasa, până în partea superioară a canalului anal. Pentru aceasta, sunt realizate 3 incizii. O hemoroidectomie durează între 15 și 30 de minute și necesită o anestezie generală sau peridurală.

Hemoroidectomia în practică. Această operație a hemoroizilor necesită spitalizare de 2-3 zile. Înainte de operație, regiunea va fi epilată, bolnavul va trebui să-și facă duș cu o spumă dezinfectantă, va lua antibiotic, un calmant și un tratament preventiv contra unei eventuale retentii urinare.

Dupa hemoroidectomie, zona operată are nevoie de îngrijiri minuțioase și atente. Vor fi necesare băile de șezut și tratamentele locale. De asemenea, va fi necesar un tratament laxativ pentru facilitarea tranzitului intestinal. Aceste tratamente sunt de urmat timp de 6-8 săptămâni, până când se cicatrizează pielea.

Efectele secundare ale hemoroidectomiei

O hemoroidectomie este o intervenție dureroasă, de aceea se prescriu antalgice: pe baza de morfină în primele 48 de ore, asociată cu antiinflamatorii și paracetamol. În general, jenă dispare într-o lună.

Complicații posibile
Sângerări
Retentie urinară
Infecție în zona operată
Micșorarea anusului în cursul cicatrizarii (de aceea pacientului i se cere să-și facă singur tușeu rectal până la sfârșitul cicatrizării)
Recidivele apar la mai puțin de 1% din cazurile operate.

Hemoroidectomia este singura soluție în cazul stadiilor III și IV

La gradul III, masele hemoroidale se exteriorizează din canalul anal, dar se reduc singure. Sângerările sunt mai frecvente, disconfortul, pruritul sunt mai mari. La gradul IV, acestea se exteriorizează în timpul scaunului, nu se reduc singure, sângerările sunt frecvente, disconfortul e mare. Tratamentele cu medicamente și pomezi nu sunt eficiente pentru hemoroizii de gradele III și IV!

Pentru gradele III și IV deja discutăm de hemoroidectomie. Pentru gradul III se mai pot încerca uneori ligaturile elastice, dar nu au foarte mult succes. În general, chirurgii recomandă intervenția chirurgicală încă de la masele hemoroidale de gradul III. Această presupune rezecția chirurgicală a peretelui heromoidal. În prezent, operația reprezintă opțiunea terapeutică cea mai indicată pentru vindecare în cazul excrescentelor hemoroidale de gradele III și IV.

Medicul chirurg este singurul care poate pune diagnosticul corect

Daca bolnavul sângerează și s-a pus corect diagnosticul – mase hemoroidale de gradele III sau IV – este un non-sens să se recurgă la un tratament cu medicamente și pomezi. Nu va rezolva situația. Mai mult, dacă în ciuda tratamentului medicamentos bolnavul sângerează lent, zi de zi, poate ajunge la spital cu anemie mare. De aceea e important că pacienții cu astfel de simptome să fie trimiși la un chirurg pentru consult de specialitate.

El poate pune corect diagnosticul. Boli mai grave – cum ar fi cancerul colorectal – au că simptome astfel de sângerări zilnice. Există riscul că pacientul să fie eronat diagnosticat și tratat pentru boli hemoroidale. După o perioadă de timp, în care pacientul urmează tratamentul, dar fără efect, sângerările continuând, se descoperă tardiv un cancer de rect inoperabil.

CITEȘTE ȘI: TRATAMENT HEMOROIZI EXTERNI. TOTUL DESPRE SIMPTOMELE, APARIȚIA, PREVENIREA ȘI TRATAREA ACESTORA

Sfaturi utile pentru o hemoroidectomie de succes

Pacientul care dorește hemoroidectomia trebuie să știe că e vorba de una dintre operațiile cele mai dureroase posibile, spun medicii. De asemenea, pacientul trebuie să ia în calcul că după hemoroidectomie va trebui să stea în pat timp de cca 2 săptămâni, va avea dureri, nu va putea să se ducă la lucru. Într-adevăr, bolile hemoroidale sunt o problema foarte deranjantă, care limitează și afectează calitatea vieții, dar fiecare din noi trebuie să se gândească bine dacă merită să treacă prin suferințele cauzate de operație, dacă problema poate fi rezolvată fără cuțitul chirurgului. Iar în ce privește riscul adevărat, nu trebuie uitat că operația de hemoroizi nu este numai dureroasă, dar cu adevărat riscantă.

Merită sau nu să faci o hemoroidectomie

Se știe că anestezia poate comporta riscuri pentru toți pacienții, și în special pentru cei cu sănătatea afectată. Procedura de anestezie poate fi însoțită de complicații, se poate întâmpla că pacientul să nu se trezească din anestezie, cu toate că aceasta se întâmplă relativ rar. Întrebarea pe care pacientul trebuie să și-o pună este: merită să mă supun intervenției chirurgicale pentru boala hemoroidală, cu riscurile legate de anestezie, dacă pot să aleg soluția ambulatorie nelegată de nici un fel de riscuri? În cursul unei hemoroidectomii, ca și în cursul celei pentru fisură anală, chirurgul secționează țesuturile în regiunea sfincterului. Acest lucru poate să lezeze alți mușchi – a căror rol este să fie “portarii” sfincterului.

Ei sunt cei care execută deschiderea și închiderea sfincterului, după nevoie. Și ce se întâmplă în cazul când acești mușchi sunt lezați? Omul pierde controlul asupra ieșirilor, și va descoperi că are nevoie de scutece, ca un bebeluș… Acest lucru nu este nu numai neplăcut și deranjant, dar la un adult poate complica cursul vieții! Iar pacientul care a fost lezat în timpul operației, va fi nevoit să se supună altor operații, și nici acestea nu vor putea totdeauna să repare daunele. Acum puteți înțelege că merită, chiar foarte mult, să evitați operația, dacă există o soluție ambulatorie, fără cuțit.

O altă modalitate de operație a maselor hemoroidale: Tehnica Longo

Tehnica pusă la punct de italianul Antonio Longo nu presupune excizarea maselor hemoroidale, ci împiedicarea ieșirii lor din anus. Pentru această, chirurgul le fixează în rect. Intervenția durează 20 de minute, sub anestezie locală sau generală. Avantaje: nu mai există perioada de cicatrizare, convalescență este mai rapidă (o săptămâna) și durerea post-operatorie este mai redusă. Intervenția nu este indicată decât în caz de prolaps hemoroidal la efort și fără altă patologie asociată (fisură, fistula anală). Ea nu se adresează persoanelor care suferă de tromboză hemoroidală. Inconvenient: rezultatele pe termen mediu sunt mai puțin bune față de operația clasică și se degradează în timp.

 

Totul despre operația hemoroizilor trombozati

Venele din anus sau venele din afară rectului pot să se inflameze foarte rău și să devină externe atunci când alunecă din aceste zone. Atunci când fluxul sanguin este restricționat în aceste vene, vasele tind să se rupă, cauzând formarea unor cheaguri de sânge sub piele. Astfel își fac apariția hemoroizii trombozati. Acest tip de mase hemoroidale sunt foarte dureroase deoarece afectează capetele nervului localizat în pielea anală. Masele hemoroidale trombozate se simt la palpare că niște mici tumorete, fiind de consistentă tare sau moale.

Dintre cauzele apariției hemoroizii trombozați amintim statul jos pentru perioade lungi de timp, încordarea în timpul defecației, ridicarea de greutăți și nașterea.

De regulă, persoanele afectate de masele hemoroidale trombozate recurg la hemoroidectomie pentru a-i îndepărta. Excrescențele trombozate sunt printre cele mai grave forme de manifestare ale bolii hemoroidale. Este recomandat că hemoroidectomia excrescentelor trombozate să fie efectuată în primele 3 zile de când au apărut simptomele.

CITESTE ȘI: CUM SE VINDECĂ HEMOROIZII CU AJUTORUL EXERCIȚIILOR FIZICE

Durerile survenite după o hemoroidectomie

Boala hemoroidală este una dintre cele mai dureroase boli, dar se poate trata sub diferite moduri, cel mai neplăcut fiind însă intervenția chirurgicală.

Cu ajutorul unei intervenții chirurgicale se pot îndepărta masele hemoroidale aflate într-o stare destul de avansată. O astfel de intervenție chirurgicală este relativ simplă și nu durează foarte mult. În plus, persoană operată poate să fie externată chiar în aceeași zi în care s-a efectuat o hemoroidectomie. În ciuda faptului că durează foarte puțin și nu este o operație complicată, pacienții nu se pot consideră fericiți pentru că există mai multe riscuri printre care și reapariția bolii hemoroidale.

Imediat după ce efectul anesteziei nu mai este prezent în organism, pacienții se pot confruntă cu dureri foarte mari, lucru total neplăcut. Aceste dureri se pot face simțite și din cauza unor sângerări la nivelul canalului anal. Pentru a nu se ajunge la astfel de neplăceri, pacienții sunt sfătuiți să se trateze cu seriozitate de îndată ce au descoperit boala hemoroidală.

Cum se poate evita o hemoroidectomie

Este știut faptul că o intervenție chirurgicală asupra maselor hemoroidale este nedorită atât din partea pacientiilor, cât și din partea cadrelor medicale. Pentru a nu se ajunge aici pacientiilor le este recomandat să țină cont de sfaturile medicilor și să se trataeze de îndată ce boala a fost descoperită. Tratamentul eficient al bolilor hemoroidale, fără a apela la o intervenție chirurgicală, constă într-un tratament naturist.

Acest tratament naturist este format din fibre alimentare care trebuie consumate într-o cantitate optimă, fiind necesare pentru eliminarea constipației. Din categoria tratamentelor utile pentru combaterea bolii hemoroidale mai fac parte și ceaiurile 100% naturale cu rolul de a hidrata în permanență organismul. Acestea asigură astfel o bună funcționare a aparatului digestiv.

Cu ajutorul ceaiurilor se pot face și băi calde de șezut foarte benefice în procesul vindecării bolilor hemoroidale deoarece asigura o bună igienă locală. Pe lângă aceste tratamente deosebit de utile, se recomandă și aplicarea direct pe zona afectată a unor crème naturiste. Acestea au rolul de a calma și de a reduce iritatiile și mâncărimile provocate de această afecțiune.

Beneficiile tratamentului naturist

In comparație cu o intervenție chirurgicală, acest tip de tratament este mult mai ieftin și nu este atât de dureros. Se poate spune că tratamentul pe bază de produse naturiste este  obligatoriu în procesul tratării bolilor hemoroidale. Acest kit de tratament se va administra și după ce s-a efectuat intervenția chirurgicală.

De asemenea, tratamentele naturiste pot reda pacienților o stare de confort sporit, atât fizic cât și psihic. Confortul psihic este absolut necesar, deoarece s-a dovedit că și stresul este un factor care amplifică boala hemoroidală. Pentru a se evita o hemoroidectomie, medicii recomandă utilizarea tratamentelor naturiste, acestea având multiple efecte benefice pentru întreg organismul.

Tratamentul bolii hemoroidale după hemoroidectomie

Există un set de reguli foarte strict, care trebuie explicat în amănunt de către medicul curant și care trebuie respectat de către pacient, set de reguli care se referă la boala hemoroidală după operație. Trebuie reținut faptul că, dacă s-a ajuns până la hemoroidectomie, aceștia au produs foarte multe probleme la nivelul tractului digestiv, mai ales în zona rectală.

Aceste probleme nu au dispărut o dată cu finalizarea hemoroidectomiei. Unele din ele s-au ameliorat, altele de-abia acum încep să-și facă simțită prezența. În plus, pacientul trebuie avertizat de către medicul curant în legătură cu posibilitatea reapariției maselor hemoroidale, mai ales în cazul acelor pacienți care suferă de fragilitate capilară și venoasă. Toate aceste lucruri sunt incluse în regulile de îngrijire a zonei afectate de hemoroizi după hemoroidectomie.

Primul lucru pe care un pacient trebuie să îl știe despre perioada post – operatorie este faptul că nu poate să se miște foarte mult în primele 48 de ore. Mai precis, pacientul nu are voie să se ridice din poziția în care a fost așezat anterior de medic. Prin urmare, în primele două zile, pacientul va stă pe spate, fără a mișca, cât este cu putință, partea inferioară a corpului.

Dieta alimentară post operatorie

Apoi, pacientul va fi hrănit, timp de aproximativ o săptămână după operație cu două tipuri de alimente. În primele trei zile după hemoroidectomie, pacientul va fi hrănit prin intermediul unei perfuzii cu glucoză și diferite suplimente alimentare. În următoarele patru zile după hemoroidectomie, alimentația se va extinde la orice este hrănitor, dar în stare lichidă. Care este motivul pentru care pacientul nu este hrănit corespunzător?

Simplu: deși persoană respectivă nu are nici o problema la nivelul tractului digestiv superior, zona rectală este în recuperare după o intervenție că o hemoroidectomie. Dacă este forțată imediat după operație, există riscul că zona respectivă să nu se vindece corect, să se rupă copcile utilizate de chirurg sau să ia naștere o infecție foarte gravă. Datorită spațiului foarte restrâns, infecția poate fi considerată că fiind în cavitate închisă, ceea ce o poate face aproape imposibil de tratat.

Cele două reguli post hemoroidectomie care nu se discută

Igiena impecabilă: medicul curant îi va recomandă pacientului un săpun antibacterian special, vândut, de obicei, doar în farmacii. Pacientul va trebui să spele zona afectată de trei ori pe zi, timp de aproximativ două luni, cu acel săpun. Ulterior, va putea să se întoarcă la propriile produse de igienă personală.

Fără efort fizic intens: în primele șase săptămâni de la hemoroidectomie, pacientul nu are voie să alerge, să înoate, să ridice greutăți sau să urce pe scări. Din păcate, multe din acestea lucruri nu pot fi îndeplinite de toate persoanele recent operate. Prin urmare, dacă pacientul nu aleargă și nu ridică greutăți foarte mari în primele șase săptămâni, totul va fi bine.

Daca pacientul observă vreo problema cu propria stare de sănătate, dacă a încălcat vreuna din regulile de mai sus, dacă a mâncat un aliment foarte picant sau dacă suferă de diaree acută, persoana care a făcut o hemoroidectomie de mai puțin de patru luni trebuie să se prezinte imediat la camera de gardă a unui spital din apropiere, pentru a evita orice accidente neplăcute.

 

src=”https://www.facebook.com/tr?id=133829197339853&ev=PageView&noscript=1″
/>