Ce sunt hemoroizii externi și interni, tratamente naturiste și medicale

In articolul următor veți afla ce sunt hemoroizii externi și interni, ce tratamente naturiste sau medicale puteți face, acasă sau la medic. Această afecțiune reprezintă inflamarea unor vene care se găsesc în jurul anusului sau în rectul inferior. În jur de 30%- 40% dintre adulți au prezentat simptome ale bolii până la vârsta de 50-60 de ani bărbați și femei în mod egal.

Hemoroizii pot fi de două feluri fie interni, fie externi. Cei interni se dezvoltă în interiorul anusului sau în rect. Cei externi se dezvoltă în afara anusului, rectului. Această afecțiune este de asemenea, cunoscută ca trânji sau șui in limbaj popular.

Hemoroizii externi sunt cei mai des întâlniți și cei mai deranjanți provocând neplăceri îngrozitoare. Afecțiunea provoacă durere severă, mâncărime severă și dificultăți de ședere. Din fericire, această afecțiune este tratabilă prin operație în cazul în care este descoperită tardiv sau cu tratamente administrate acasă dacă afecțiunea hemoroidala este depistată la timp.

Din ce cauza apar hemoroizii externi și interni?

Doctorii experți (profesorii) nu știu exact ce duce la apariția acestei boli. Printre factorii posibili se regasesc:

· fortarea extremă a intestinului în timpul scaunului prin contracții în vederea eliminării fecalelor.

· complicații ale constipației cornice, care este foarte des întâlnită

· șezutul pentru o perioadă lungă de timp, în special pe toaletă

· fiind o boală transmisibilă genetic poate apărea dacă a mai existat în familie

· sarcina poate duce la apariția bolii hemoroidale deoarece creșterea burții apasă pe venele din zona pelvisului existând posibilitatea de inflamare 

Simptome

Simptomele includ:

· mâncărime extremă în jurul anusului

· iritație și durere în jurul anusului

· mâncărime sau umflături dureroase în jurul anusului

· scurgeri de fecale

· dureri intestinale extreme

· sângerare după scaun

Deși boala este dureroasă, ea  nu pune în pericol viața și, adesea, se retrage, disparând fără tratament. Bolnavii pot dezvoltă deseori început de anemie, cum ar fi slăbiciune și pielea palidă din cauza pierderii de sânge, deși acest lucru este foarte rar, se poate întâlni.

Riscuri

Boala se poate transmite genetic de la părinte la copil, deci dacă părinții dumneavoastră au avut, este probabil să aveți și dumneavoastră pe parcursul vieții. Un loc de muncă care presupune ridicarea de obiecte grele constant poate favoriza apariția bolii. Stândul șezut la persoanele grase (obeze) crește riscul apariției acestei maladii..

Stând prea mult jos fără pauză de ședere poate favoriza dezvoltarea bolii hemoroidale sau iritarea zonei respective. Sexul anal constant poate duce la iritarea și apariția afecțiunii.

De asemenea, riscul de a dezvolta afecțiunea este mai mare dacă sunteți gravidă. Când uterul se lărgește, apasă venele din colon iritându-le și provocându-le iritații.

Diagnostic

O examinare vizuală a anusului poate fi suficientă pentru a determina dacă există sau nu iritații. Pentru a confirma faptul că nu există iritații anale trebuie să face-ți o vizită la medicul dumneavoastră în vederea unei examinări interioare a rectului. Acest control se face introducând un deget lubrifiat în rect. În cazul în care medicul găsește anormalități se trece la un test suplimentar numit sigmoidoscopie .

O sigmoidoscopie implică introducerea în rect a unei sonde la capătul căreia se află o camera video cu fibră optică. În urmă acestui test, medicul dumneavoastră poate da un diagnostic clar cu privire la existența hemoroizilor inflamați sau nu.

Tratamente naturiste și medicale

Tratarea acestei afecțiuni se poate face acasă sau la o clinică specializată.

Analgezic

Pentru a minimiza durerea și mâncărimile, stați cu șezutul într-o cadă cu apă caldă timp de cel puțin 10 minute în fiecare zi. De asemenea, puteți sta pe o sticlă de plastic sau plosca cu apă caldă tot pentru a scapă de durere și mâncărimea provenită din cauza bolii hemoroidale. Dacă senzația persistă, utilizați creme cum este crema hemofarm pentru a ușura arsurile și mâncărimile.

Suplimente de fibre

Dacă sunteți constipat, puteți utiliza, de asemenea, un supliment pe bază de fibre pentru a vă ușura scaunul. Două suplimente comune de acest tip sunt psyllium și metilceluloza .

Remedii naturale

Tratamentele naturale, cum ar fi hidrocortizonul sau crema hemofarm, vă pot ușura arsurile, mâncărimile și disconfortul provocat de aceasta afecțiune. Baia anusului în gheață timp de 10 până la 15 minute pe zi poate ajută, de asemenea.

Practicați o bună igienă prin curățarea anusului cu apă caldă de până la 4-5 ori în fiecare zi. Nu folosiți săpun, deoarece săpunul poate agrava boala. Deasemenea, evitați folosirea hârtiei igienice uscate sau aspre după scaun.

Utilizarea unei comprese reci în zona inelului anal poate ajuta la reducerea inflamației. Pastilele, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul sau aspirina, pot, de asemenea, să atenueze durerea sau disconfortul.

Proceduri medicale

Dacă tratamentele naturiste de la domiciliu nu dau roade, medicul vă poate recomanda utilizarea ligaturilor de cauciuc. Această procedura determină întreruperea circulației sângelui in interiorul hemoroizilor, forțându-i să se micșoreze și să dispară. Această procedură trebuie efectuată numai de către un medic. Nu încerca asta acasă.

Ultima procedura pe care încearcă sa o evite toată lumea este operația. Operația cea mai curentă constă în excizarea hemoroizilor, odată cu pielea și mucoasa, până în partea superioară a canalului anal. Pentru aceasta, sunt realizate 3 incizii. Operația durează între 15 și 30 de minute și necesită o anestezie generală sau peridurală.

Alt tip de operație este cea cu laser. Laserul este folosit în multe intervenții chirurgicale dovedindu-se a fi foarte eficient. Laserul este foarte folosit în tăierea și distrugerea țesuturilor nedorite .

Interventia este foarte simplă. Operația cu laser nu necesită multe ustensile chirurgicale și mulți doctori care să realizeze procedura. Operația în sine se face cu raze laser, fără a folosi bisturiul, ceea ce favorizează vindecarea rapidă a zonei afectate. Sunt folosite raze mici pentru a tăia țesutul și raze mai mari pentru a îndepărta bucăți mari de țesut. Laserul vaporizează și îndepărtează țesuturile fără a provoca sângerări semnificative în zona afectată și apoi închide nervii. Prin această intervenție țesuturile sănătoase nu sunt afectate, iar corpul se vindecă mult mai repede.