Hemoroizii interni. Cauze, simptome, tratament și prevenție

Deși sunt o afecțiune comună și neletală, hemoroizii interni sunt o boală extrem de răspândită. În articolul de față vă vom prezenta tot ceea ce trebuie să cunoști despre această afecțiune. Acest tip de hemoroizi evoluează tăcut, în adâncul anusului până în momentul în care prolapsează și devin extrem de dureroși.

Disconfortul provocat de hemoroizii interni îți complică viața, toate momentele zilei fiind date peste cap de prezența acestora. Însă cu un tratament hemoroizi adecvat și cu o dietă corespunzătoare poți ameliora și chiar scăpa de această boală. Mai mult, o poți preveni dacă ai un stil de viață sănătos, fără excese de niciun fel.

Ce sunt hemoroizii interni

Hemoroizii interni sunt niște vene anorectale inflamate din partea superioară a canalului anal care se dezvoltă în liniște până în momentul în care prolapsează. Acest tip de afecțiune, la început, poate evolua în tăcere ani buni fără ca pacientul să bănuiască ceva. Numai un consult medical minuțios poate scoate la iveală boala hemoroidală de acest tip. Însă un medic specialist poate determina existența acesteia după o investigație cu anuscopul sau a unui tușeu rectal.

Grade de clasificare

Folosind o scară de la I la IV vă vom prezenta gradele de clasificare ale acestei afecțiuni:

Gradul I: Momentul incipient al acestei afecțiuni. Venele anorectale situate în partea superioară a canalului anal au început să se inflameze. Însă nu te deranjează pentru că nu vor prolapsa deocamdată. Așa cum aminteam mai sus numai un control medical amănunțit poate duce la descoperirea bolii hemoroidale aflată la început.

Gradul II: De acum încep problemele reale. Inflamarea venelor anorectale este evidentă și durerea și disconfortul își fac, sporadic, apariția. Excrescentele hemoroidale interne își fac apariția îndeosebi după efortul depus la defecatie. Dar și după anumite activități fizice care presupun ridicarea de greutăți sau ceva asemănător. Trebuie precizat că în acest stadiu hemoroizii se retrag singuri în canalul anal.

Gradul III: Din acest moment nu mai există cale de întoarcere fără un tratament medical, o dietă strictă și chiar o intervenție chirurgicală. Durerea și disconfortul se permanentizează și apar și sângerările. La cel mai mic efort aceștia trebuie împinși, manual, înapoi în anus. Vizita la medic este inerentă. Dacă te numeri printre cei care pot evita încă hemoroidectomia, trebuie să știi că va urma o terapie strictă.

Gradul IV: Odată ajunse în acest stadiu, masele hemoroidale interne au trecut de la faza acută la cea cronică. În momentul acesta ele prolapsează și nu mai pot fi introduse în canalul anal. Deasemenea sunt trombozate sau necrozate. Din păcate, intervenția chirurgicală nu mai poate fi evitată și nici amânată. Durerea și discofortul depășesc adesea limita suportabilității, iar sângerarea se poate transformă și într-o scurgere de tip hemoragic. Dacă sângerarea durează mai mult de 24 de ore este cazul pentru cauterizarea venelor inflamate.

Simptome și diagnostic

Simptomele hemoroizilor interni sunt mult mai ușoare din cauza faptului că venele anorectale inflamate sunt plasate în partea superioară a canalului anal. Sângerarea nedureroasă sau hematochezia și anumite secreții mucoase pot da de gol apariția afecțiunii.

Durerea și disconfortul apar mult mai târziu. În plus, prolapsarea acestora este semnalul că tratamentul, medical sau naturist, nu mai poate fi evitat.

VIDEO: 6 TRATAMENTE PENTRU HEMOROIZI

Din același motiv, diagnosticul este destul de greu de pus. Un diagnostic corect, mai ales în faza incipientă, este greu de stabilit și numai după un consult medical amănunțit. Medicul procedează la un examen al anusului cu ajutorul anuscopului sau sigmoidoscopului. Uneori, specialistul apelează și la metoda clasică numită tușeu rectal. Pentru acest lucru sunt necesare o mănușă chirurgicală și lubrifiant. Un procedeu neplăcut dar extrem de eficient pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Cauze și factori

Cauzele exacte ale bolii hemoroidale sunt foarte greu de precizat. În ciuda faptului că, la rândul lor, asocierile sunt greu de făcut există anumiți factori care favorizează acest tip de excrescențe hemoroidale. Efortul depus în timpul defecației sau efortul depus în tmpul unor activități zilnice. Constipația și diareea sunt alți doi factori care pot determina sau agrava această afecțiune. Nu trebuie omisă îmbătrânirea , sarcina la femei, sexul anal și sedentarismul. Nu în ultimul rând trebuie amintită și dieta alimentară săracă în fibre sau tusea cronică.

Tratament medical

Despre un tratament medical în cazul hemoroizilor interni putem vorbi atunci când aceștia au gradele III și IV. Din nefericire în ambele situații este vorba despre anumite intervenții chirurgicale destul de dureroase. Hemoroidectomia și hemoroidectomia capsată sunt cele mai utilizate intervenții chirurgicale utilizate în cazul bolii hemoroidale. Ambele presupun eliminarea totală, prin excizie, a venei afectate și a țesutului care o înconjoară.

Hemoroidectomia se face sub anestezie totală și are rata de recurență cea mai scăzută. Din păcate, complicațiile post-operatorii sunt numeroase.

Alte metode medicale care presupun obstrucționarea alimentării cu sânge a maselor hemoroidale sunt: ligatura cu banda de cauciuc, scleroterapia, chirurgia și coagularea cu laser.

Remedii naturiste

Că în cazul oricărei afecțiuni, și în cazul hemoroizilor interni există o serie de remedii naturiste. Din momentul în care aflați de apariția lor trebuie să alegeți o varianta de tratament și să o aplicați corect. Varianta cea mai bună va fi aleasă în funcție și statusul și mărimea acestora. Tratamentul făcut acasă este recomandat pentru gradele I și II. Băile de șezut nu trebuie să lipsească după fiecare scaun și nu numai. Laxativele la rândul lor vor ușura tranzitul intestinal. Aplicarea de unguente și creme este indicată, dar atenție la reacțiile alergice.

Băile de șezut trebuie făcute cu regularitate fie că ați avut scaun sau nu. Sunt recomandate și băile de șezut cu pelin datorită efectelor calmante și astringente. Consumul de combinații de plante sub forma unui ceai sau infuzie nu trebuie neglijat. Coada șoricelului, mușețelul, tătăneasa, gălbenele sau nalba mare sunt plantele cele mai indicate pentru realizarea acestor ceaiuri.

Un alt remediu naturist cu rezultate este cataplasma pe baza de argilă. Pasta rezultată din amestecul argilei cu apa caldă se aplică pe zona afectată. Și o frunză de varză zdrobită și aplicată pe zona afectată poate face minuni. Ambele remedii trebuie urmate cu strictețe, zilnic, timp de o luna-două.

Alimentația trebuie modificată radical. Renunțați la mâncarea nesănătoasă și orarul haotic al meselor. Consumați cât mai multe semințe de in și alimente cu conținut de fibre. Introduceți în dieta de zi cu zi fructe și legume proaspete, în special cele verzi, și cereale integrale.

Prevenție

Chiar dacă suferiți de această afecțiune sau nu, faceți mult sport. Sau măcar mișcare zilnică, chiar dacă este vorba de o simplă plimbare pe jos. Dacă mergeți la sală renunțați la ridicarea greutăților și faceți mai multe exerciții specifice gimnasticii aerobice. Alergatul și exercițiile kegel vă vor ajuta să va întăriți musculatura care susține rectul. Totodată circulația sanguină va deveni mai fluentă și inflamarea vaselor de sânge scade simțitor.

Citește și: TRATAMENT PENTRU HEMOROIZI. TOTUL DESPRE ACEASTĂ AFECȚIUNE ȘI TRATAREA EI

Evitați statul în poziția șezut pentru o perioadă lungă de timp. Sedentarismul este un factor al bolii cauzat de neglijența fiecăruia față de corpul său. Nu petreceți mult timp pe scaunul de toaletă dar nici nu va abțineți atunci când organismul vă cere să mergeți la baie. Este de preferat să evitați sexul anal mai ales când știți că suferiți de această afecțiune. Pentru cei care au tendințe de îngrășare e bine de știut că obezitatea este un alt factor major care duce la apariția hemoroizilor.