Hemoroizii pe înțelesul tuturor. Diagnostic, cauze, remedii și tratament

Hemoroizii sunt o problemă cu care se confruntă o mare parte din populația planetei. O afecțiune rușinoasă de unde rezultă și un număr uriaș de cazuri cronice. Mulți oameni refuză să vorbească despre asta chiar și cu apropiații, iar o vizită la un medic specialist este exclusă. Când vine vorba despre tratamentul bolii hemoroidale, o mare parte dintre persoanele afectate preferă tratamentele naturiste sau leacurile băbești. Cu siguranță, un consult medical și anumite intervenții chirurgicale că hemoroidectomia ar fi indicate.

Dar, pentru început, haideți să vedem ce sunt masele hemoroidale. Ele sunt varicele venelor ano-rectale. Și sunt externe, când sunt situate în afara anusului, dar și interne, ultimele fiind situate în canalul anal. Această afecțiune apare în special la persoanele cu vârstă între 30 și 40 de ani.

Cum apare boală hemoroidală. Cauze, factori și diagnostic

Cauze. Excesele alimentare, sedentarismul, sarcina, constipația și lipsa de igienă locală sunt principalele cauze ale apariției bolii hemoroidale.

Astfel, apariția acestora poate fi asociată cu boli ale rectului (cancer, polipi, stenoze) sau ale organelor pelviene (uter, ovare, prostată). Toate aceste afecțiuni determinând o stază în venele hemoroidale. Nu trebuie uitat faptul că bolile hemoroidale pot apărea și în cursul cirozelor hepatice.

Factori. Factorii care determina apariția bolii hemoroidale pot fi de mai multe feluri. Dilatația venoasă, creșterea presiunii venoase la femeile gravide în timpul sarcinii, în cazul tumorilor abdominale, a cirozei hepatice. Ei pot apărea și din cauza alterării pereților venelor pe fondul infecției locale (diaree, constipație), cu iritări mecanice ale mucoasei.

Hemoroizi externi și interni

Clinic masele hemoroidale externe se manifestă prin senzații anormale la nivelul anusului: senzații de mâncărime, durere și greutate. Dar și prin apariția în jurul orificiului anal a mici ridicaturi moi, de culoare violacee. În momentul în care se produce criza hemoroidală, durerile sunt extrem de mari și acute, apar senzații false de scaun și senzații pulsatile. Aceștia devin duri și foarte dureroși la palpare. Uneori, în cazul crizei hemoroidale, putem vorbi și de apariția unor stări febrile. În anumite cazuri, masele hemoroidale externe se înmoaie, devin nedureroase și atârnă că niște franjuri de mici dimensiuni.

La rândul lor, masele hemoroidale interne au aceeași simptomatologie, la care se adaugă, deseori, hemoragia de abundență variabilă. Aceasta poate fi de la câteva picături, până la cantități de zeci de centimetri cubi. De abundență și faptul că se repetă la fiecare scaun poate determina anemia persoanelor suferinde de această afecțiune.

Diagnostic

Diagnostic. Prin prisma faptului că foarte multă lume evita consultațiile la un medic, ne-am gândit să prezentăm și modalitatea simplă prin care se pune un diagnostic. Dignosticul bolii hemoroidale se pune prin tactul rectal, simțindu-se ridicaturile moi sau la o investigație cu anuscopul.

De cele mai multe ori, iritația mucoasei ano-rectale este foarte importantă și determină apariția de scurgeri muco-purulente. În multe dintre cazuri, masele hemoroidale interne se măresc și, în timpul scaunului, își fac apariția prin orificiul anal (n.aut. aceștia se mai numesc și procidenti). După scaun, acestea se introduc înapoi în canalul anal. În multe cazuri, fiind strangulați de sfincterul extern, se măresc brusc și devin ireductibili și, bineînțeles, extrem de dureroși.

Complicații

Din cauza complicațiilor pe care le pot prezenta masele hemoroidale se transformă într-o serie de veritabile pericole: hemoragii, flebite, strangulare, fisuri anale, abcese perianale și infecții la distanță (de exemplu: abcese hepatice).

De aceea este imperios necesar ca persoanele care observă apariția maselor hemoroidale, fie externe sau interne, să se prezinte la consultațiile de boli chirurgicale. Deoarece, în urma examenului făcut de medicul specialist, să se stabilească dacă sunt consecința cauzelor predispozante amintite mai sus. Sau au apărut „la pachet” alte boli ca adenomul de prostată, tumorile pelviene, tumorile rectale sau ciroză hepatică.

Tratamentul bolii hemoroidale. Tratarea sau operația acestora

În primul caz, tratamentul va consta în înlăturarea cauzelor care au dus la apariția acestei afecțiuni. Evitarea constipației prin utilizarea laxativelor și o dietă alimentară corectă (este necesară excluderea acriturilor, mancarilor sărate, muștarul, ardeiatul, piperatul, băuturile spirtoase). Sunt indicate și o serie de tratamente naturiste dar și niște exerciții fizice (gimnastică, exerciții kegel, plimbări).

Nu în ultimul rând, în tratamentul se recomandă, cu strictețe, menținerea unei curațenii locale prin spălarea cu apă și săpun și băi de șezut. Dar și utilizarea unor ceaiuri (tratamente naturiste) și a unor unguente și pomezi adecvate situației în care se află pacientul.

Hemoroidectomia. Când masele hemoroidale, externe sau interne, sângerează și sunt dureroase determină constant crize hemoroidale. Atunci se indică intervenția chirurgicală, hemoroidectomia, care constă în extirparea lor. Când devin extrem de duri și foarte dureroși (tromboză hemoroidală sau hematom submucos prin ruptură de venă) se efectuează o incizie și evacuarea cheagului!

Procedeul Longo pentru îndepărtarea excrescențelor hemoroidale

Una dintre cele mai noi și recente inovații în domeniul medical este procedeul Longo. Mai precis, tehnică medicală pusă la punct de specialistul italian Antonio Longo care nu presupune excizarea maselor hemoroidale, ci împiedicarea ieșirii lor din anus.  Pentru a reuși acest lucru, medicul chirurg îi va fixa în rect. Intervenția chirurgicală specifică tehnicii Longo durează aproximativ 20 de minute, sub anestezie locală sau generală.

Avantajele tehnicii Longo sunt destul de atrăgătoare: nu există perioada de cicatrizare, perioada de convalescență se reduce la numai o săptămâna, iar durerea post-operatorie este simțitor mai redusă. Tehnică Longo nu este indicată decât în caz de prolaps hemoroidal la efort și fără altă patologie asociată (fisură, fistula anala). Deasemenea tehnica inventată de medicul italian este cu totul interzisă persoanelor care suferă de tromboză hemoroidală. Inconvenientul tehnicii Longo este acela că rezultatele pe termen mediu sunt mai puțin bune față de operația clasică și se degradează în timp.

Când apar fenomene de tip inflamatoriu (temperatură ridicată, roșeața și durere locală) se aplică o pungă de gheață pe zona afectată și se iau antispastice. În momentul în care persoană afectată prezintă mâncărimi mari este indicată și folosirea cremelor, alifiilor sau unguentelor pe baza de hidrocortizon. În condițiile în care, bolile hemoroidale sunt consecințe sau secundari ai altor boli se impune, în primul rând, tratamentul bolii cauzale.


src=”https://www.facebook.com/tr?id=133829197339853&ev=PageView&noscript=1″
/>