HEPATITA A in Romania: Aproximativ 80% din cazuri nu au simptome

Aproximativ 80% din cazurile de HEPATITA A sunt sub-clinice si numai in 20% dintre cazuri exista SIMPTOMATOLOGIE, a declarat joi intr-o conferinta de presa consilierul ministrului Sanatatii dr. Alexandru Rafila.

Potrivit lui Rafila, in Romania este destul de raspandita HEPATITA A.

“Din pacate, in Romania raspandirea HEPATITEI A este destul de mare. Daca am face un studiu de sero-prevalenta, adica sa vedem daca persoanele din Romania au anticorpi impotriva virusului HEPATITEI A, cu siguranta foarte multi dintre noi avem astfel de anticorpi fara sa stim ca am fost infectati.

Citeste si: UN FOCAR CU 33 DE CAZURI DE HEPATITA VIRALA DE TIP A A FOST CONFIRMAT IN BUZAU

Peste 80% din cazuri sunt sub-clinice, adica nu avem niciun fel de simptomatologie, insa pentru restul de 20% trebuie sa avem mare grija pentru ca ea poate sa dea si forma grave, fulminante care pot sa puna in pericol viata pacientului”, a explicat Rafila cu prilejul lansarii de catre Fundatia “Renasterea” pentru Sanatate, Educatie si Cultura a caravanei de informare si preventie a HEPATITEI A, B si C.

El a spus ca exista vaccin impotriva HEPATITEI A, insa nu este incadrat in Programul National de Imunizari.

“Se face vaccinare in cazul urgentelor epidemiologice, ma refer la situatia in care apar inundatii. Persoanele de acolo, mai ales copii din localitatile afectate, beneficiaza de vaccin. Oricine se poate vaccina impotriva hepatitei A, este recomandabil ca acest lucru sa se faca la copii pentru ca din cauza circulatiei destul de de intense a virusului riscul de infectie creste pe masura ce copilul avanseaza in viata. Este bine ca acest vaccin sa fie administrat copiilor si poate sa fie administrat inca din primul an de viata”, a sustinut medicul.

Citeste si: ALERTA MEDICALA! A CRESCUT NUMARUL CAZURILOR DE VARICELA SI ZONA ZOSTER

El a explicat ca in cazul in care la un test o persoana are anticorpi pentru HEPATITA A fara sa fi fost vaccinat, acest lucru inseamna ca la un moment dat in viata a fost infectata cu acest virus.

Sursa foto: dietetik.ro