Hidrologii mentin STAREA DE ALERTA pe toate raurile aflate sub COD PORTOCALIU

Hidrologii raman in STARE DE ALERTA pe toate bazinele hidrografice aflate sub avertizare DE COD PORTOCALIU DE PLOI SI INUNDATII – Banat, Jiu, Olt – unde, pe anumite zone, s-a instituit monitorizare severa, a declarat, duminica, la Guvern, directorul adjunct al Administratiei Nationale (AN) Apele Romane, Ovidiu Gabor.

“Suntem in ALERTA pe toate bazinele hidrografice din Transilvania, pornind din Somes, Tisa, Mures, Crisuri, Banat, Jiu, Olt si Arges. Azi-noapte (sambata noapte — n.r.) am avut un fenomen special pe raul Fetnic in judetul Harghita, un fenomen de VIITURA RAPIDA care a durat trei ore si jumatate.

Citeste si: AVERTIZARE COD GALBEN DE PLOI SI VIJELII IN BUCURESTI SI JUDETUL ILFOV. UPDATE

La ora 21.00 eram sub COTE DE ATENTIE, iar la ora 0.43 eram sub COTE DE ATENTIE, dar in intervalul acesta am avut o depasire a COTEI DE PERICOL, nivelul raului a crescut cu 1,70 metri.(…) Am instituit un regim de monitorizare severa pe aceste zone, datorita faptului ca sunt fenomene atipice”, a declarat directorul adjunct al AN Apele Romane.

Gabor a adaugat ca in privinta raului Fetnic, in zona localitatii Lupeni, va trebui gasita o solutie pentru amenjarea unei acumulari nepermanente, ca si in cazul paraului Cainelui din zona de sud a tarii, urmand sa-i prezinte in cursul zilei de luni vicepremierului Liviu Dragnea o propunere tehnica in acest sens.

Directorul adjunct al AN Apele Romane a adaugat ca, in mod normal, in aceasta perioada “ar fi trebuit ca rezervele pe care le avem in lacurile de acumulare sa scada, sa le utilizam pentru toate folosintele”.

Citeste si: CODUL PORTOCALIU DE FURTUNA SE VA EXTINDE IN MAI MULTE ZONE

Gabor a explicat ca, in perioada imediat urmatoare, Apele Romane vor proceda la o serie de pregoliri pe salba de acumulari de pe raul Arges.

Sursa foto: voceatimisului.ro