Hollande anunta o lege care va permite persoanelor cu boli incurabile sa moara “in demnitate”

Presedintele Frantei, François Hollande, a anuntat, marti, ca va adopta o lege care sa permita bolnavilor incurabili sa moara “in demnitate”, dar fara sa precizeze daca acest text va merge pana la sinuciderea asistata, in favoarea careia se pronunta majoritatea francezilor.

“Este vorba de a permite oricarei persoane majore atinse de o boala incurabila, care ii provoaca o suferinta psihologica si fizica insuportabila si care nu poate fi inlaturata, sa poata cere, in conditii stricte, asistenta medicala pentru a-si incheia viata in demnitate”, a afirmat Hollande.

Declaratia presedintelui francez a fost facuta intr-o conferinta de presa, insa nu fara sa fie mentionate cuvintele eutanasie sau sinucidere asistata, transmite agentia Reuters, citata de Agerpres.

Hollande a completat ca va primi in urmatoarele saptamani concluziile pe aceasta tema ale Comitetului consultativ de etica si ca ministrul sanatatii, Marisol Touraine, va avea ulterior consultari pentru elaborarea legii.

Seful statului francez, a carui “reforma” in ceea ce priveste familia franceza a provocat ample manifestatii de protest la Paris, a tinut sa adauge ca doreste ca dezbaterile in privinta legii amintite sa fie “fara polemici, fara divizari, ci pur si simplu in ideea ca este posibila o discutie la nivelul intregii societati”.

François Hollande s-a angajat in timpul campaniei prezidentiale din 2012 sa “imbunatateasca” legea Leonetti votata in 2005 in ceea ce priveste sfarsitul vietii si ingrijirea paliativa.

Sinuciderea medical asistata si eutanasia la cererea bolnavului sunt interzise in prezent in Franta. Trei tari europene — Belgia, Luxemburg, Olanda — permit eutanasia. Sinuciderea asistata este legala in Elvetia.