Horatiu Dumbrava, membru CSM: MAGISTRATII ar trebui VERIFICATI daca fac parte din SERVICIILE SECRETE

Horatiu Dumbrava, membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a declarat marti ca MAGISTRATII ar trebui VERIFICATI daca fac parte din SERVICIILE SECRETE, potrivit postului B1 TV.

Judecatorul a facut apel la presedintele TRAIAN BASESCU sa ii verifice toti magistratii daca sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii.

“Fac inca o data apel la domnia sa ca acum, in ultimele zile de mandat, sa isi indeplineasca datoria constitutionala si legala si sa procedeze la verificarea tuturor declaratiilor judecatorilor si procurorilor daca sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii”, a afirmat Dumbrava la sediul CSM.

El a precizat ca verificarea magistratilor este o obligatie legala prevazuta de art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Citeste si: CSM va verifica problemele semnalate de AMR

“Astept inca acest lucru, toate declaratiile sunt astazi aici la CSM, nu are decat sa le solicite si sa porneasca la verificarea fiecarei declaratii in parte si sa trimita inapoi la CSM pentru fiecare judecator si procuror daca este sau nu colaborator (…). Trebuia sa se intample de sase ani”, a subliniat Dumbrava.

Referitor la neefectuarea acestor verificari, Dumbrava a replicat: “Intrebati pe presedinte si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii”.

Citeste si: Magistratii ar putea fi verificati daca au fost informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii

Legea nr. 303 din 28 iunie 2004, republicata, prevede la art. 7 ca “Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii”.

Incalcarea acestor dispozitii conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror.

Acelasi articol arata ca magistratii sunt obligati sa completeze, anual, o declaratie autentica, pe propria raspundere potrivit legii penale, din care sa rezulte ca nu sunt lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii verifica, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului Justitiei, respectivele declaratii, se mai arata in lege.

Sursa foto: qmagazine.ro