HORIA GEORGESCU, RETINUT de DNA. INGRID ZAAROUR, pusa sub CONTROL JUDICIAR. INGRID POPA MOCANU, RETINUTA

HORIA GEORGESCU, directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) a fost adus cu mandat, luni dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Capitala. In acest moment nu se cunoaste calitatea lui HORIA GEORGESCU, informeaza postul B1 Tv.

UPDATE 18.40: Si INGRID POPA MOCANU, fost vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost retinuta luni de DNA in dosarul ANRP.

“Nu am facut nimic, sunt faptele evaluatorilor. Nu am facut niciun prejudiciu in el”, a declarat Ingrid Popa Mocanu, la iesirea din DNA, inainte de a fi dusa in arestul Capitalei.

Ea este acuzata de tre infractiuni de abuz in serviciu, comise pe vremea cand era vicepresedinte al Comisiei, functie detinuta in perioada 26 iunie 2008 — 6 martie 2009.

UPDATE 16.59: Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a dispus despagubirea a trei cumparatori de drepturi litigioase cu suma de 375 milioane lei (peste 80 milioane euro) pentru un teren de 21 hectare situat in localitatea Cernica, in timp ce cumparatorii achizitionasera drepturile de la mostenitori cu suma 2,7 milioane euro.

Concret, in perioada 2008-2009, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, din care facea parte si HORIA GEORGESCU, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de trei dosare, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.

Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei), arata DNA.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, in unul din dosare, Matilda Olosuteanu si Elena Ghetu au cedat un teren de 21 hectare in Cernica cumparatorului de drepturi litigioase Valentin Visoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 80 milioane de euro).

Valentin Visoiu a transmis catre Adrian Gheorghe Manole si Florin Serban Barbu o cota parte de 12 la suta, respectiv 17 la suta din drepturile litigioase, care faceau obiectul cererii de despagubire in dosarul 13653/FFCC/2008, acesta pastrand la randul sau o cota parte de 71 la suta.

In al doilea dosar, Mircea Adrian Victor Bortica si Anca Valentina Bortica au primit o despagubire din partea ANRP de 84 milioane lei pentru un imobilul in suprafata de 55.390 metri patrati, situat in Bucuresti, sos. Oltenitei.

In al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat cu titlu gratuit fiului sau, Aurel Constantin, la 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat solutionarea cu prioritate a dosarului, motivand cu “starea de sanatate foarte subreda” a tatalui sau si cu varsta inaintata, atasand cererii un certificat medical, conform caruia Tudor Constantin suferea de mai multe afectiuni.

Procurorii au constatat ca, din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor trei dosare, a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

“In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, ‘comparabile’ constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare. Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea 247/ 2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, mai sustin anchetatorii.

UPDATE 16.22: Fosta sefa a ANRP, INGRID ZAAROUR, a fost plasata sub CONTROL JUDICIAR de procurorii DNA in dosarul in care HORIA GEORGESCU a fost retinut pentru 24 de ore.

UPDATE 14.15: COMUNICATUL DNA in cazul lui HORIA GEORGESCU! PREJUDICIUL este URIAS – 75 de MILIOANE DE EURO!

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe 24 de ore, incepand cu data de 16.03.2015, a inculpatului GEORGESCU HORIA, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt: 

In cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul Romaniei – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.
Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.
Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).

Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.
In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, „comparabile” constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare.

Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. 

Inculpatului GEORGESCU HORIA i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentat la data de 17 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se arata in comunicatul remis de procurorii DNA.

UPDATE 14.08: CRISTIAN ENE, avocatul lui HORIA GEORGESCU, a declarat ca directorul ANI este acuzat de trei fapte de coruptie, mai precis pentru ABUZ in SERVICIU, COMISE IN PERIOADA 2008- 2011. “Clientul meu nu recunoaste acuzatiile si considera masura retinerii disproportionata fata de gravitatea faptelor. A fost adus adus ca suspect si a devenit inculpat pentru un prejudiciu care fluctueaza ceea ce nu este un lucru in regula”, a mai Cristian Ene.

UPDATE 13.55: HORIA GEORGESCU, DIRECTORUL ANI, a fost RETINUT pentru urmatoarele 24 de ore de procurorii DNA! GEORGESCU a fost incatusat inainte de a fi scos din sediul DNA. “Singura mea vina este ca am facut parte din Comisia de la ANRP! Nu am luat niciodata bani”, a declarat directorul ANI jurnalistilor prezenti.

UPDATE 11.00: Din comisia de despagubiri a ANRP facea parte in 2010 si deputatul UDMR MARKO ATTILA, refugiat in “bratele” lui VIKTOR ORBAN la Budapesta, pentru care DNA a cerut si Camera Deputatilor a votat arestarea preventiva inca din luna decembrie. 

UPDATE 10.53: HORIA GEORGESCU, aflat de aproximativ 2 ore in sediul DNA, a refuzat sa dea declaratii pana la momentul sosirii avocatului sau, informeazapostul B1 Tv.

UPDATE 10.40:  Conform unor surse judiciare, procurorii DNA fac cercetari pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Sunt vizati toti cei care au facut parte din Comisia de Stabilire a Despagubirilor.

UPDATE 10.00: A venit la audieri si INGRID ZAAROUR, fost presedinte al ANRP in perioada cercetata. INGRID ZAAROUR este predecesoarea CRINUTEI DUMITREAN la conducerea ANRP.

Cel mai probabil, relateaza B1 TV, HORIA GEORGESCU este audiat intr-un dosar care are legatura cu ilegalitatile comise la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Conform primelor informatii, HORIA GEORGESCU este suspectat de ABUZ in SERVICIU intr-un dosar care vizeaza activitatea actualului director al ANI din perioada cand activa ca secretar general al ANI.

“Nu stiu in ce calitate am fost chemat aici de procurori”, a declarat HORIA GEORGESCU inainte sa intre in sediul institutiei.

HORIA GEORGESCU, in varsta de 38 de ani, este presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) din aprilie 2012.

In perioada 15 august 1993 – 1 mai 2004, HORIA GEORGESCU a fost consilier la SC Imperial SRL Brasov. Din mai 2004 pana in martie 2007, HORIA GEORGESCU a lucrat ca specialist in investigatii financiare in domeniul protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene la Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Ulterior, HORIA GEORGESCU a fost consilier asistent personal Cabinet secretar de stat – presedinte la Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

In perioada mai-iulie 2007, HORIA GEORGESCU a fost consilier personal al ministrului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, apoi a devenit consilierul ministrului Justitiei (iulie 2007 – noiembrie 2008). Totodata, din aprilie pana in noiembrie 2008 a fost consilier al ministrului – detasat cu atributii de secretar general la Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Incepand din noiembrie 2008 si pana in aprilie 2012, HORIA GEORGESCU a fost secretar general al ANRP.

Vom reveni cu amanunte

Sursa foto: jurnalul.ro