HORIA GEORGESCU si membrii ANRDP au actionat in CUNOSTINTA DE CAUZA contrar obligatiilor care le reveneau

HORIA GEORGESCU si ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din cadrul ANRP, precum si expertii evaluatori au actionat in cunostinta de cauza contrar obligatiilor ce le reveneau, aducand astfel prejudicii grave bugetului de stat, se arata in motivarea arestarii preventive a inculpatilor.

“Devine evident ca atat la nivelul inculpatilor Hanu Alexandru—Florin, Drula Dorin-Cornel, Nistor Neculai — evaluatorii ce au intocmit rapoartele de evaluare, al inculpatului Visoiu Gheorghe — ce a avizat rapoartele intocmite, precum si al inculpatilor Iuoras Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Catalin — membri ai Comisiei Centrale, s-a actionat cu intentie indirecta, deoarece rezultatul prejudicierii bugetului de stat ori al intereselor legitime ale unor persoane este cert, insa inculpatii au actionat in cunostinta de cauza contrar obligatiilor ce le reveneau potrivit reglementarilor legale, iar caracterul generalizat al declaratiilor prin care se apara conduce judecatorul de drepturi si libertati la concluzia existentei unei conivente infractionale acceptate tacit”, se precizeaza in motivarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Instanta a mai apreciat ca lasarea in libertate a inculpatilor prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere “modalitatea concreta in care rezulta ca s-au comis faptele si imprejurarea ca acestea au afectat grav bugetul consolidat al statul roman, dar in primul rand bugetul alocat pentru despagubiri”.

Citeste si: HORIA GEORGESCU, presedintele demisionar al ANI, a fost ARESTAT PREVENTIV.UPDATE

“S-ar genera un sentiment de insecuritate in randul societatii civile si s-ar produce temerea ca justitia nu actioneaza suficient de ferm si ar putea incuraja alte persoane sa comita fapte asemanatoare, cu atat mai mult cu cat inculpatii, chiar si dupa o atat de lunga perioada de timp de la comiterea presupuselor fapte, considera ca au actionat in conformitate cu legea, desi in privinta membrilor Comisiei Centrale este de domeniul evidentei ca activitatea lor a fost doar pur formala, de a se reuni cu scopul de a semna niste documente ignorand puterea de decizie cu care erau investiti, iar evaluatorii au ignorat standardele obligatorii ce trebuiau avute in vedere la intocmirea rapoartelor intocmite, desi formal precizau ca le respecta”, se precizeaza in documentul citat de Agerpres.

In opinia judecatorilor, infractiunile pentru care sunt urmariti penal inculpatii prezinta un grad ridicat de pericol social, determinat de indiferenta profesionala si superficialitatea in indeplinirea atributiilor care le reveneau, “puse in evidenta de validarea unor despagubiri exorbitante, fara un minim de efort de verificare a documentelor depuse la dosar”.

Instanta a mai apreciat, contrar celor sustinute de inculpati, ca probele prezentate de procuror “ofera date concrete ce justifica, la acest moment procesual, presupunerea rezonabila ca inculpatii au comis faptele pentru de care sunt acuzati” iar probele existente la dosar “indica suficiente date si informatii apte sa convinga un observator obiectiv ca inculpatii ar fi savarsit infractiunile de care sunt acuzati”.

Citeste si: REFERAT DNA: HORIA GEORGESCU a fost DENUNTAT de ALIN si DORIN COCOS

Magistratii de la ICCJ au decis pe 18 martie arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului sef al ANI HORIA GEORGESCU, urmarit penal de DNA pentru abuz in serviciu in dosarul ANRP.

In acelasi dosar, au fost arestati preventiv pentru 30 de zile Mihnea Remus Iuoras (fost vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP), Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepresedinte al Comisiei), Constantin Catalin Canangiu (membru al Comisiei), Gheorghe Visoiu si Alexandru Florin Hanu (evaluatori). In schimb, evaluatorii Dorin Cornel Drula si Neculai Nistor au primit arest la domiciliu.

Decizia instantei nu este definitiva.

Fostul sef al ANI HORIA GEORGESCU este acuzat de procurorii DNA de savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise in calitate de membru al CCSP din ANRP, prejudiciul in dosar ridicandu-se la 75 milioane euro.

Potrivit DNA, in ianuarie 2015, Guvernul Romaniei a sesizat DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 — 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

“Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate. Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arata DNA.

Sursa foto: jurnalul.ro