HOUSE OF CARDS BRITANIC: Campania tabloidului Telegraph impotriva QATAR, pornita de INTERESELE PATRONILOR in domeniul hotelier

In perioada 20 septembrie – 16 noiembrie a anului trecut prestigiosul tabloid britanic THE TELEGRAPH a sustinut o ampla campanie impotriva statului QATAR in care autoritatile de la DOHA erau suspectate ca ar FINANTA GRUPARILE TERORISTE, printre care STATUL ISLAMIC sau al-QAEDA. In acest interval THE TELEGRAPH a publicat 34 de articole cu privire la finantarea terorismului de catre qatarezi, 8 articole de prima pagina si 6 editoriale pe aceeasi tema.

Investigatiile jurnalistilor de la Middle East Eye au aratat ca in aceeasi perioada patronii miliardari ai Telegraph, gemenii Sir DAVID si Sir FREDERICK BARCLAY, duceau o disputa pentru trei HOTELURI DE LUX DIN LONDRA: Claridge’s, The Connaught si  The Berkeley , cu unul dintre cei mai importanti oameni politici din Qatar, SEICUL HAMAD bin JASSIM bin JABER al-THANI.

Conflictul dintre gemenii Barclay, care ajunsesera sa conduca 2/3 din grupul hotelier si seic, cel care il sustinea pe proprietarul celeilalte treimi, a durat patru ani. Acest duel a luat sfarsit in aprilie acest an cand Autoritatea de Investitii a Qatarului, condusa de Hamad bin Jassim a cumparat grupul hotelier intr-o afacere ce a costat mai mult de UN MILIARD DE LIRE STERLINE.

Potrivit surselor Middle East Eye nu exista nicio coincidenta intre campania impotriva Qatar-ului – dusa de tabloidul TELEGRAPH, proprietate a fratilor Barclay inca din 2004 – si duelul acestora cu seicul qatarez pentru hotelurile londoneze. Acestea sustin ca familia Barclay a influentat editorial ziarul pentru a face CAMPANIE NEGATIVA Qatarului, acuze ce au fost negate de tabloid. Aceasta campanie avea scopul final sa influenteze autoritatile britanice sa interzica orice forma de tranzactii ale Qatarului sau cetatenilor qatarezi in Regat.

Faptul ca exista legaturi intre cei mai bogati oameni dintr-o tara, trusturile de presa si liderii politici nu este nicio surpriza. Problema este faptul ca, prin folosirea unui trust de presa cu un renume mondial, gemenii miliardari (cu o avere estimata la 6,5 miliarde de lire sterline) incercau sa isi urmareasca propriile interese fara sa tina cont de prejudiciul pe care acestea le-ar aduce relatiei dintre MAREA BRITANIE si QATAR. Ceea ce arata inca o data ca serialul american HOUSE of CARDS nu este deloc departe de adevar, in special daca tinem cont ca acesta s-a inspirat dintr-un SERIAL BRITANIC cu acelasi nume de la inceputul anilor ‘90.

sursa foto: AFP