HRISTOS A INVIAT! PASTE FERICIT! Milioane de romani au luat Lumina Sfanta

HRISTOS A INVIAT! Milioane de romani au luat la miezul noptii Lumina Sfanta, oferita de Preafericitul Patriarh Daniel la slujba de Inviere clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Dupa ce toti credinciosi si-au aprins lumanarile, acestia inconjurat biserica de trei ori, cantand “HRISTOS a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand, si celor din morminte viata daruindu-le”. 

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, o delegatie a Patriarhiei Romane a adus in Romania Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, cu un avion special. Din delegatie au facut parte Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor si Parintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, Consilier patriarhal.

O aeronava a aterizat, sambata, pe Aeroportul Henri Coanda in jurul orei 20:30, aducand Lumina Sfanta. In salonul oficial al aeroportului s-au aflat delegati ai Protoieriile din Arhiepiscopia Bucurestilor si ai altor eparhii ale Patriarhiei Romane din sudul tarii pentru a primi Lumina Sfanta si a o oferi preotilor si credinciosilor.  

Vezi aici mesajul presedintelui Traian Basescu de Paste catre romani

Cea mai importanta sarbatoare a Crestinismului a transformat si in acest an casele a milioane de romani in locuri de praznic al Invierii Domnului. Credinciosii s-au rugat la miezul noptii sa fie biruitori in fata raului, asa cum Mantuitorul a fost in fata mortii.

In fiecare biserica, ortodoxa si greco-catolica din tara, oamenii au venit sa ia lumina sfanta si sa aduca apoi acasa in familii mesajul lui Hristos cel viu. Mai buni, mai curati, mai emotionati.

Sfinti ai Bisericii spun ca Invierea nu este altceva decat momentul cand “Dumnezeu coboara in suflet, iar sufletul urca la Dumnezeu”. Un indemn emotionant care, la fel ca pe dealul Mitropoliei din Bucuresti, s-a auzit in toate locasurile sfinte din tara.

In Bucuresti, mii de oameni au venit la spujba tinuta de patriarhul Daniel. In lumina lumanarilor, fiecare s-a rugat in taina pentru izbavirea de necazuri si pentru cei dragi.

MESAJUL SFANT AL SARBATORII PASTELUI

PASTELE, sarbatoarea crestina care cheama oamenii sa ia Lumina Sfanta, aduce bucuria unica a Invierii Mantuitorului, dar si ritualuri si traditii religioase printre care si cea a salutului cunoscut chiar si de cei mici – “Hristos a inviat!”, “Adevarat a inviat!”.

Sarbatoarea Pastelui este considerata a fi una a bucuriei date de vestea Invierii. O veste care, pana la Inaltarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regaseste in salutul “”Hristos a inviat!”, la care se raspunde cu “Adevarat a inviat!”.

De Paste, spun preotii, nimeni nu trebuie sa fie trist, nimeni nu trebuie sa planga, bucuria fiind sentimentul pe cat de unic, pe atat de predominant in zilele de Paste.

Numele sarbatorii deriva din cuvantul ebraic “pesah”, care inseamna “trecere” si vine din termenul egiptean cu acelasi inteles “paseh”. 

SLUJBE DE INVIERE

In bisericile ortodoxe, slujba de inviere a inceput in jurul orei 23.00, in interiorul lacasurilor de cult. Invierea Mantuitorului nu a fost insa proclamata in interiorul bisericii, ci in afara acesteia, pentru ca, spun preotii, ea priveste pe toti oamenii.

La miezul noptii, preotul a iesit din biserica si a chemat credinciosii cu indemnul “Veniti de luati Lumina!”. In multe locuri, Lumina a fost impartita credinciosilor impreuna cu bucatele de paine stropite cu vin, denumite Paste.

Credinciosii au adus la biserica, in noaptea Invierii, oua vopsite, cozonac, pasca, friptura si alte preparate de Paste, pe care preotii le sfintesc. Dupa slujba, s-a dat dezlegarea la dulce, care marcheaza incheierea postului, astfel ca merindele sfintite vor putea fi mancate.

Tot de Pasti, credinciosii aprind lumanari pe mormintele celor dragi. Tot acolo, se aduc bucate care sunt date de pomana celor sarmani. 

Duminica, spre pranz, credinciosii sunt asteptati la biserica pentru slujba cunoscuta ca “A doua Inviere”, la care vor fi citite in 12 limbi versetele 19-25 din capitolul XX al Evangheliei dupa Ioan.

Saptamana de dupa Inviere se numeste Saptamana Luminata, in care nu se mai posteste. Conform traditiei, in Sambata Mare si in zilele de Paste (duminica, luni si marti), nu se spala rufe, acest obicei fiind mentinut in unele locuri pana in joia din Saptamana Luminata.