HUNOR: 2015, un an al REGRESULUI din punct de vedere al DREPTURILOR COMUNITATII MAGHIARE

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca anul care se incheie a fost unul al REGRESULUI din punct de vedere al DREPTURILOR COMUNITATII MAGHIARE.

”In urma tragediei de la clubul Colectiv, putem spune ca Romania a incetat sa fie o tara in care faptele nu au consecinte. Dar, dintr-o alta perspectiva, pot sa spun ca aceasta performanta nu este o performanta in toate domeniile si sub toate aspectele ei, fiindca din punct de vedere al drepturilor comunitatii maghiare, 2015 a fost un an foarte prost, in mod evident un an al regresului. De la inceputul anului si pana la acest moment au fost multe evenimente, multe initiative si multe decizii si hotarari in diferite institutii ale statului prin care s-a incercat, pe de o parte, limitarea drepturilor obtinute prin lege si, pe de alta parte, victimizarea, culpabilizarea—si acest lucru mai ales in spatiul public, datorita dezbaterilor foarte animate—comunitatii maghiare dupa evenimentele de la Targu Secuiesc’, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, faptul ca UDMR a fost in opozitie s-a repercutat negativ in ceea ce priveste relatiile dintre majoritate si minoritatea maghiara.

CITESTE SI: HUNOR: UDMR CONDAMNA VIOLENTA DE ORICE NATURA SI SE DELIMITEAZA DE MANIFESTARILE EXTREMISTE

”UDMR s-a aflat in opozitie si am simtit acest lucru de foarte multe ori, mai ales in actiunile guvernului care a fost in functiune pana in noiembrie. Am simtit de foarte multe ori actiuni si decizii in aceasta privinta prin care si climatul intre majoritate si minoritate a fost schimbat si inrautatit, cu toate ca intentia noastra si interesul nostru a fost si ramane de a stabili niste relatii echilibrate si, daca se poate, relatii bazate pe incredere intre romani si maghiari”, a mentionat presedintele UDMR.

In context, Kelemen Hunor a spus ca evenimentul cel mai important al anului care se incheie a fost schimbarea Guvernului Ponta cu un guvern de tehnocrati.

”Cel mai important eveniment al anului 2015, daca ne uitam la aspectele generale, este schimbarea Guvernului Ponta dupa evenimentele foarte tragice din noiembrie. Schimbarea guvernului inseamna si o alta modalitate de abordare, poate o modalitate atipica, iesita din tiparul consacrat, fiindca vorbim despre un guvern tehnocrat, despre un guvern care (…) are o majoritate si nu are minoritate, nu are opozitie. Este o inventie foarte interesanta, un guvern care nu are o majoritate clara conturata, stabilita printr-un acord politic, dar nu are nici opozitie. Parca toata lumea sustine, toata lumea este alaturi de acest guvern. Noi am spus ca democratia nu se poate fara o majoritate clara, o majoritate politica, dar nu se poate nici fara opozitie’, a completat presedintele UDMR.

Sursa foto: voceatransilvaniei