HUNOR, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Sentimentul de siguranta al comunitatii maghiare s-a zdruncinat

Liderul UDMR, KELEMEN HUNOR, a declarat marti ca situatia comunitatii maghiare este mai precara decat in urma cu un an, avand in vedere ca nationalismul distructiv a revenit in actualitate, in conditiile in care ”in aceasta tara s-a instaurat falsul concept ca totul este permis”, informeaza Mediafax.

”Avem putine motive pentru care sa simtim astazi o atmosfera pe deplin sarbatoreasca. De saptamani intregi analizez, impreuna cu colegii mei, daca directia pe care ne aflam, experientele pe care le traim, sunt de fapt inceputul unei schimbari nedorite, sau doar o replica negativa a ceea ce credeam cu totii ca am reusit sa lasam in urma, odata pentru totdeauna. Un sigur lucru insa, putem afirma cu certitudine: libertatea maghiarilor din Transilvania se afla intr-o situatie mai buna decat cu 26 de ani in urma, dar mai precara decat era in urma cu un an. Realitatea ne arata ca, in ceea ce priveste sentimentul nostru de libertate, astazi, avem mai degraba motive de tristete si ingrijorare, decat pentru a sarbatori”, a spus presedintele UDMR, cu ocazia comemorarii, la Satu Mare, a 168 de ani de la Revolutia pasoptista.

CITESTE SI: HUNOR este de acord cu decizia CCR privind INTERCEPTARILE: Ne trebuie sa DRAMATIZAM

El a subliniat ca ”sentimentul de siguranta al comunitatii maghiare s-a zdruncinat”, avand in vedere ca au aparut ”noi tipuri de amenintari, s-au intensificat manifestarile anti-maghiare, pe care le credeam demult incheiate, iar nationalismul distructiv, alimentat de ura, a revenit in actualitate”.

”Dispozitia noastra colectiva este afectata de incorectitudinile experimentate la diverse nivele: proiecte de lege, abuzuri institutionale, sau accentuarea sentimentului de ura si stigmatizare sociala promovata de mass-media. Nu incetam sa ne exprimam uimirea pentru tot ceea ce se intampla. Desi nu il vedem, stim foarte bine cine este dusmanul. Nu il vedem, deoarece, imbraca mereu noi forme, are mereu o noua fata. Nu ii vedem adevaratul chip, simtim insa, ca este extrem de hotarat, nu vrea sa se opreasca. Constatam, in acelasi timp, ca foloseste instrumente moderne, cu efect de bumerang: daca indraznim sa vorbim despre ceea ce simtim cu adevarat, atunci cuvintele, oricat ar fi de corecte si adevarate, se intorc impotriva noastra”, a mai sustinut KELEMEN HUNOR.

El s-a referit la faptul ca spatiul public ar fi dominat de disputele privind ideea de libertate si siguranta, plasate in contradictie. Liderul UDMR s-a aratat deranjat si de faptul ca cine invoca doar exercitarea distorsionata a justitiei este declarat critic al sistemului judiciar.

Prin periclitarea identitatii nationale si contestarea dreptului de folosire a limbii materne, se pune sub semnul intrebarii libertatea umana in sine, a mai accentuat KELEMEN HUNOR, criticand, de asemenea, faptul ca dupa ce UE si-a deschis portile, ”in aceasta tara s-a instaurat falsul concept ca totul este permis”.

”Mesajul pe care il transmitem prietenilor nostri romani este urmatorul: libertatea noastra nu afecteaza cu nimic libertatea voastra. Prin libertatea noastra de a ramane in continuare maghiari pe pamantul nostru natal, al parintilor nostri, nu pericliteaza in niciun fel libertatea lor, a romanilor”, a fost mesajul sau catre majoritari.

 Sursa foto: adevarul