HUNOR: Presedintele Romaniei trebuie sa fie un arhitect, nu un sef de santier NEVROTIC

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Presedintie, considera ca seful statului trebuie sa fie un arhitect respectat, cu o viziune de ansamblu, nu ”un sef de santier nevrotic”, si este de parere ca se impune o restrangere a atributiilor acestuia, ”intr-o Romanie mai putin prezidentiala si mai mult parlamentara”, insa el trebuie ales, in continuare, in mod direct.

Intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, liderul UDMR spune ca se vede un presedinte al oamenilor, deschis si serios, care se va concentra pe o politica externa echilibrata si consecventa, si da asigurari ca educatia, sanatatea, cultura, solidaritatea sociala si infrastructura vor fi principalele obiective ale mandatului sau.

CITESTE SI: KELEMEN HUNOR: Neincrederea dintre ROMANI si MAGHIARI trebuie ELIMINATA 

Conform actualei Constitutii, presedintele, garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii, vegheaza la buna functionare a autoritatilor publice si in acest scop exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate. Pe plan extern incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului.

“Rolul de mediator este cel stabilit si de conditiile legislative actuale, cu toate ca de zece ani incoace acest rol a fost interpretat altfel. Presedintele nu trebuie sa fie seful de santier nevrotic, el trebuie sa fie arhitectul respectat, cu o viziune de ansamblu. Mai intai de toate trebuie sa schimbam aceasta perceptie eronata, precum ca el ar fi o entitate superioara, aflata deasupra tuturor chestiunilor care se intampla in aceasta tara. Nu este asa. Nici actuala Lege fundamentala nu-i permite acest lucru.

 

CITESTE SI: HUNOR: Parteneriatul cu SUA si UE trebuie intarit. De la Moscova nu a venit niciodata libertatea 

Parlamentul si Guvernul au, de fapt, sarcini si atributii mai accentuate si va trebui sa consolidam si mai mult acest fapt. In momentul de fata ambele institutii au o imagine cat se poate de nefavorabila si se uita foarte usor faptul ca, spre exemplu, membrii Parlamentului, ca si presedintele Romaniei, sunt alesi nemijlocit si uninominal prin vointa cetatenilor. Daca nu se respecta regulile de baza, institutii importante ale democratiei ies sifonate din acest joc perpetuu, lezand statul de drept. Iar aceasta situatie nu mai poate continua, fiindca pune in pericol viitorul tarii”, a declarat Hunor jurnalistilor de la sursa citata.

Sursa foto: realitatea.net