IALOMITIANU: PONTA se lauda cu excedent bugetar prin SACRIFICAREA locurilor de munca

Deputat PNL: Acordul cu FMI e blocat intrucat Guvernul nu si-a indeplinit angajamentele

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu sustine ca premierul Victor Ponta “se lauda cu un excedent bugetar obtinut prin sacrificarea economiei si a locurilor de munca” si afirma ca seful Guvernului “raporteaza un fals succes”.

“Victor Ponta raporteaza un fals succes, spunand ca a realizat excedent bugetar pe primele noua luni din anul 2014, ascunzandu-le insa romanilor ca acest lucru a fost realizat printr-o politica severa de austeritate si nu printr-o imbunatatire a colectarii veniturilor bugetare. Premierul Ponta a taiat investitii de 14 miliarde lei in primele noua luni din 2014, sacrificand cateva sute de mii de locuri de munca din sectorul privat. Conform executiei bugetare pe primele noua luni, investitiile publice au fost de 16 de miliarde lei, fata de 30 miliarde lei cat era prevazut pentru aceasta perioada in bugetul pentru anul 2014”, sustine Ialomitianu potrivit unui comunicat de presa al PDL, remis, miercuri, Agerpres.

CITESTE SI: Razvan Mironescu: Klaus Iohannis are in programul prezidential scaderea impozitelor pe forta de munca si modificarea sistemului de finantare al partidelor 

Gheorghe Ialomitianu este de parere ca situatia investitiilor publice pe primele noua luni din 2014 este “si mai dramatica”, deoarece acestea sunt mai mici cu patru miliarde lei fata de perioada similara din anul precedent.

“Consecintele sunt dezastruoase: santierele unde se demarase in 2010-2011 constructia de autostrazi s-au umplut de rugina, constructorii isi inchid firmele, iar muncitorii sunt trimisi acasa. Din executia bugetara pe primele noua luni din anul 2014 rezulta o situatie dezastruoasa a incasarilor bugetare, desi Victor Ponta se lauda in campania prezidentiala cu o buna colectare a acestor venituri. Realitatea este ca incasarile bugetare pe aceasta perioada sunt mai mici cu 8 miliarde lei fata de prevederile bugetare. Ritmul incasarilor bugetare pe primele noua luni din 2014 este de 5,5% fata de prevederile bugetare de 8,5%. Este clar ca Victor Ponta va inregistra in 2014 acelasi esec ca si in 2013 si anume incasari bugetare sub 32%, exact ca in anul 2009 cand Romania era in plina criza financiara”, mai spune deputatul PDL.

Ialomitianu adauga faptul ca cea mai slaba colectare a veniturilor bugetare se inregistreaza la TVA unde “ritmul de incasare este de 0,8%, fata de 11% cat era prevazut in bugetul pe 2014”.

“Cauzele proastei colectari a TVA in aceasta perioada sunt: reducerea dramatica a puterii de cumparare a romanilor si cresterea evaziunii fiscale sub guvernarea Victor Ponta. O slaba colectare a veniturilor bugetare se inregistreaza la sume primite de la UE si anume 36,9% din prevederile bugetare ale acestui an. Situatia atragerii acestor sume nu se va imbunatati nici in trimestrul 4, deoarece Victor Ponta a taiat la ultima rectificare bugetara din acest an aproximativ 4 miliarde lei, sume ce reprezentau cofinantarea pentru atragerea de fonduri europene. Slaba atragere de fonduri europene se datoreaza lipsei de proiecte promovate sub guvernarea lui Victor Ponta”, se mai arata in documentul amintit.

Gheorghe Ialomitianu reclama si faptul ca, de la preluarea guvernarii, “Victor Ponta nu a demarat niciun proiect, (…) desi a avut la indemana atat bani gratuiti de la UE, dar si bani de la bugetul de stat, colectati prin noi taxe, cum ar fi acciza la benzina destinata, chipurile, constructiei de autostrazi”.

CITESTE SI: ACL va sesiza CSM in legatura cu declaratiile lui PONTA in legatura cu dosarul lui IOHANNIS

“Este usor de anticipat faptul ca Victor Ponta nu va construi nimic pentru romani nici daca ar mai guverna 10 ani, pentru ca este vadit incompetent, nefiind capabil nici macar sa finalizeze proiectele demarate in anii 2010-2011. Si mai grav este faptul ca, sub guvernarea lui Victor Ponta, decalajele dintre Romania si celelalte state membre ale UE s-au adancit si mai mult, ducandu-i pe romani in topul celor mai prost platiti angajati din UE, cu pensionarii cei mai saraci si cu unul dintre cele mai impovaratoare sisteme de taxe si impozite, care afecteaza cea mai mare parte a veniturilor unei familii. In guvernarea Ponta, romanii nu mai consuma, doar platesc taxe”, sustine Ialomitianu.

Deputatul PDL mai spune ca Victor Ponta ar trebui sa isi schimbe sloganul de campanie in “Mandri ca romanii sunt saracii Europei” sau “Mandri ca v-am bagat in recesiune”.

Sursa foto: gandul.info