Iarna revine în forță. Cod galben de vânt, viscol şi polei în toată ţara

Vor urma cinci zile cu temperaturi de până la minus 20 de grade

După câteva zile cu temperaturi de primăvară, iarna revine în forță și pune stăpânire pe toată România. Conform meteorologilor de la ANM, vremea se va răci accentuat, începând de joi, iar până luni va fi ger mai ales pe parcursul nopților și al dimineților, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul țării.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de răcire accentuată în toate zonele țării, în vigoare de joi, de la ora 12.00, și până luni, la ora 10.00. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade. Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.

ANM a emis și un cod galben de intensificări ale vântului în cea mai mare parte a ţării, cu ninsori temporar viscolite şi polei în nord-vest, nord, centru, est şi sud-est. Avertizarea este în vigoare până vineri, la ora 18.00.

Pe parcursul zilei de joi şi în noaptea de joi spre vineri vor fi precipitaţii în majoritatea regiunilor, la început ploi, apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau gheţuş. Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, amplificând senzaţia de frig, cu viteze de 55-65 km/h şi temporar peste 70-80 km/h, mai ales în centru, sud şi est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureş şi la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată, spun meteorologii.

Intensificări ale vântului vor mai fi şi pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse şi în special în zonele de munte şi în Moldova. De joi, de la ora 18.00, până vineri la aceeaşi oră, va fi cod portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, temporar viscol şi vizibilitate redusă. În acest interval, în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de peste 110-130 km/h. În noaptea de joi spre vineri va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar, vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 de metri.

Prognoza meteo pentru București

Conform meteorologilor, în Capitală vremea se va răci brusc începând cu seara zilei de joi, vineri va ninge și se va depune un strat de zăpadă, iar până luni vântul va prezenta intensificări ce vor amplifica senzația de frig, potrivit prognozei speciale a ANM.

Joi, ora 12:00 – ora 20:00: Vremea se va menține deosebit de caldă, cu o temperatură maximă în jurul a 14 grade. Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua. Vântul va deveni în general moderat în orele serii, cu rafale de până la 40…45 km/h.

Joi, ora 20:00 – vineri, ora 20:00: Vremea se va răci brusc şi accentuat, astfel că vineri dimineaţa temperatura aerului va coborî până în jurul valorii de -2 grade şi nu va depăşi 0…1 grad pe parcursul zilei. La început va ploua, iar după miezul nopţii şi în prima parte a zilei de vineri vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă neuniform, cu grosime în general de 2…5 cm. Temporar, mai ales în orele după-amiezii, vântul va avea intensificari cu rafale de 45…55 km/h, amplificând senzaţia de frig.

Vineri, ora 20:00 – luni, ora 10:00: Vremea va fi deosebit rece, geroasă în orele dimineţilor în zona periurbană, astfel că minimele termice vor fi de -11..-7 grade, iar la amiază se vor înregistra valori de -2…0 grade. Vântul va sufla în general moderat, în medie cu 30…35 km/h, amplificând senzaţia de rece. Cerul va deveni parţial noros, vor fi condiţii de ceaţă cu depunere de chiciură şi se poate forma gheţuş.

Sursa foto: adevarul