Iasi: A inceput pelerinajul la moastele Sfintei Parascheva

Sute de credinciosi asteapta la rand, joi, in curtea Mitropoliei din Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva.

Oamenii s-au asezat la coada inca de la primele ore ale diminetii, uniti de acelasi gand: sa se roage si sa atinga moastele Sfintei Parascheva. La aceasta ora in curtea Mitropoliei se aduna tot mai multi pelerini, iar din primele estimari facute de presa locala, se pare ca sunt deja cateva sute de credinciosi.

Sfanta Parascheva este sarbatorita in fiecare an pe 14 octombrie. S-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi. La varsta de zece ani, auzind in biserica cuvintele: Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie (Marcu 8, 34), raspunde imediat strigatului dumnezeiesc: isi schimba hainele cu imbracamintea unui cersetor.

Decide sa-si paraseasca parintii pentru Hristos, inainte de a implini douazeci de ani. Ajunge la Constantinopol, unde se bucura de invatatura unor calugari cu viata duhovniceasca placuta Domnului. La sfatul acestora, merge la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde se va nevoi cinci ani. De aici a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. 

Pentru a o sarbatori cum se cuvine, la Iasi merg zeci de mii de pelerini din toate colturile tarii, dar si crestin-ortodocsi de peste hotare, din Republica Moldova, Rusia, Grecia, Bulgaria si care, indiferent de vreme, stau rabdatori la cozi kilometrice din dorinta de a se ruga pentru cateva secunde la sfanta sa racla.

Ziua de 14 octombrie, care marcheaza mijlocul toamnei, sfarsitul verii lui Mihai (Mioi), are semnificatii deosebite, care se regasesc in calendarul popular si care, in lumea satului, inca sunt bine cunoscute. In popor, Sfanta Parascheva e perceputa ca fiind mare la trup si urata la chip , dar cu un suflet bun, pentru ca-i fereste pe oameni de boli, grindina, trasnet si pe copii ii apara de deochi. De aici, de la aceasta perceptie nu prea magulitoare, Sfintei Parascheva i se mai spune si Sfanta Vineri, zi de post, de unde si expresia populara Lunga ca o zi de post.

In credinta populara se spune ca, asa cum va fi ziua de 14 octombrie, la fel va fi si Ziua Sfantului Dumitru, pe 26 octombrie, dar si celelalte sarbatori de peste an. De asemenea, se mai spune ca, daca frunzele copacilor ingalbenesc si cad repede, este semn ca anul care vine va fi roditor.

Autoritatile din Iasi se asteapta ca in capitala Moldovei sa ajunga mii de credinciosi. Pelerinii se aduna la Iasi din toata tara. Vin cu trenul, cu autocarele sau cu masinile personale. Cei mai avuti isi iau camere la hoteluri si pensiuni, insa cei mai multi aleg sa doarma in masini, in corturi sau direct pe strazi.

Pe 14 octombrie, liturghia va fi oficiata pe o scena amenajata in fata Catedralei de un sobor de preoti in frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 

Foto: Adevarul, Buna Ziua Iasi