Iasi: Cine sunt medicii angajati la stat, milionari in euro

• Adrian Covic, medic la Spitalul Parhon, are in conturi 2 milioane de euro • Cei mai multi bani sunt incasati de la firma Fresenius si alte societati comerciale care furnizau medicamente si aparatura Spitalului Parhon, atunci cand unitatea medicala era condusa de Covic • Constantin Volovat si-a construit in Copou, pe strada Ursulea nr. 8B, un adevarat palat • Covic mai are o casa in Copou de 400.000 euro si o alta pe care a platit 100.000 euro la Valea Lupului • Fostul director al Spitalului Militar, Corneliu Botez, detine doua vile pe strada Morilor, inca doua cladiri de birouri pe strada Morilor, din care una cu sase nivele si o cladire de birouri pe strada Pavlov numarul 6A

In timp ce sistemul de sanatate sufera de la an la an de o subfinantare cronica, spitalele si clinicile raman frecvent fara bani pentru tratarea bolnavilor, avem la Iasi medici angajati la stat care sunt milionari in euro. Pentru acesti medici, salariul de bugetar este doar un mizilic. Grosul banilor vine din alte parti, de la pacienti si societati comerciale cu care fac afaceri. Revoltator este faptul ca averea acestora creste in fiecare an, alimentata cu banii de la bugetul de sanatate constituit din contributiile tuturor, iar institutiile statului nu s-au sinchisit sa-i ia in mod serios la intrebari. Sa-i luam pe rand.

Covic: 2 milioane euro cash

Potrivit datelor detinute de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, cel mai tare dintre toti in bani cash este Adrian Covic. Acesta a incasat in ultimii ani peste 2 milioane euro. Pentru Covic, “privatizarea” dializei de la Iasi si preluarea acesteia de catre Fresenius au fost mana cereasca. Acesta a fost momentul in care Covic a inceput sa se imbogateasca.

Ce procent din suma de 2 milioane euro a fost incasat ilegal, va stabili ancheta DNA demarata in cazul lui Covic. Cert este ca acesta a incasat cei mai multi bani de la firmele si societatile comerciale care au incheiat contracte cu Spitalul Parhon in perioada in care era directorul acestei unitati spitalicesti. Printre firmele care au “cotizat” la Covic se numara Fresenius Romania SRL, Paraxel International, Novartis Pharma Service, Amgen Romania SRL. In declaratia de avere publicata anul trecut, Covic a trecut doar doua apartamente. Insa de la familia Fitterman, mogulii ieseni in afaceri cu sistemul de sanatate, acesta a dobandit o casa in suprafata de 168 metri patrati pe care ar fi platit 100.000 euro. De asemenea, in anul 2010, Covic si-a cumparat o casa de 400.000 euro, in Copou pe strada Ghica Voda numarul 3. Pentru ca a mintit in declaratia de avere, a fost doar amendat de Agentia Nationala de Integritate.

Medicul magnat imobiliar de la Spitalul Militar

Daca Adrian Covic este cel mai tare in “cash”, dintre medici, cele mai multe proprietati imobiliare le detine Corneliu Botez, fostul director al Spitalului Militar. Acesta are in municipiul Iasi sase cladiri in valoare de cateva milioane de euro. Toate au fost ridicate in timp ce acesta era medic sau director al Spitalului Militar. Este vorba despre doua vile mari, una pe strada Morilor numarul 25 si o alta pe strada Morilor numarul 21, 3 cladiri de birouri, una pe strada Morilor numarul 24 in suprafata de circa 400 metri patrati, o alta cladire de birouri pe 6 nivele pe strada Morilor numarul 2 precum si o cladire de birouri cu patru nivele pe strada Pavloc numarul 6 A. De asemenea Botez detine si un restaurant pe strada Iancu Bacalu. Nimeni nu l-a intrebat pana acum pe acest medic cum si-a facut averea. Oricum nu a ridicat aceste cladiri din salariu, era imposibil! De exemplu, in anul 2010, Corneliu Botez a realizat venituri totale de 93.466 lei din care 75.219 venituri din salarii, iar diferenta de 18.247 lei, venituri din dobanzi, din depozitele pe care le detine la doua dintre bancile comerciale. Cele mai multe dintre cladirile ridicate mai sus au fost construite fara autorizatie de constructie sau prin incalcarea autorizatiei de constructie. O explicatie cu privire la originea averii lui Botez ar fi faptul ca acesta a condus foarte multa vreme comisiile de pensionare din motive medicale a cadrelor medicale. Asa s-au pensionat fiind “bolnavi” colonei, generali etc. Deja in peisajul autohton s-a raspandit metoda pensionarii pe caz de boala. Dai ce trebuie la comisie la Spitalul Socola sau la Spitalul Militar si se rezolva.

Un palat din banii cancerosilor

Desi declara anual la Fisc venituri numai de vreo 220 milioane lei vechi si averea neoficiala a medicului Constantin Volovat este impresionanta. Si-a ridicat recent o vila imensa pe strada Ursulea numarul 7 B. Este o casa mare pe 3 niveluri cu o suprafata locuibila de cel putin 400 metri patrati. O puteti vedea in fotografiile realizate in cursul zilei de ieri de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI. Numai pentru teren, Volovat a platit in anul 2006 suma de 94.894 de euro. Modul in care si-a construit Volovat casa ar trebui sa intereseze Fiscul sau un departament antifrauda. Astfel, la data de 1 august 2008, terenul achizitionat in anul 2006 a fost inchiriat catre Cabinetul Centrul de Oncologie Medicala-Societate Civila Medicala. Aceasta societate medicala era a lui Volovat, dar avea o personalitate juridica distincta.

Pentru faptul ca a inchiriat terenul, Carmen si Constantin Volovat primeau lunar 2.500 de euro de la Cabinetul Centrului de Oncologie Medicala-Societate Civila Medicala. Ulterior, Cabinetul Centrul de Oncologie Medicala-Societate Civila Medicala a ridicat si aceasta casa in valoare de cateva sute de mii euro. In prezent, Volovat conduce un spital privat de tratare a cancerosilor, Victoria Hospital, administrat de firma sa, Centrul de Oncologie Euroclinic SRL. Acest spital incaseaza milioane de euro anual de la Casa de Sanatate, desi are mult mai putini pacienti decat Spitalul de Oncologie. Volovat nu a vrut sa spuna niciodata de unde a avut bani sa amenajeze spitalul. Sotia acestuia, Carmen Volovat, este director medical la Spitalul Parhon, prietena si colega a lui Adrian Covic.

Sursa: bzi.ro