IBM își duce clienții bancari cu un pas mai aproape de criptomonede

IBM își duce clienții bancari cu un pas mai aproape de criptomonede. Luni, șase bănci internaționale au semnat scrisori de intenție pentru emiterea de monede digitale sau tokenuri susținute de moneda fiat, pe World Wire, o rețea de plată IBM care utilizează blockchain-ul Stellar. Rețeaua promite să permită instituțiilor reglementate să transfere valori transfrontaliere – remitențe sau schimb valutar – mai rapid și mai ieftin decât sistemul bancar corespondent moștenit.

Până în prezent, trei bănci se cunosc – RCBC din Filipine, Banco Bradesco din Brazilia și Bank Busan din Coreea de Sud – restul, care vor fi dezvăluite în curând, vor oferi versiuni digitale ale euro și rupiei indoneziane ” și alte recenzii “, a spus IBM.

Rețeaua a intrat în vigoare luni, deși în timp ce băncile așteaptă ok-ul autorităților lor de reglementare, cea mai stabilă din lume care rulează pe World Wire în prezent fiind un token susținut în dolari americani, creat de Stronghold, un startup din San Francisco. “Noi spunem” producție limitată “”, a declarat Jesse Lund, șeful blockchainului de servicii financiare IBM, despre statutul proiectului.

Într-adevăr, în timp ce moneda start-up-ului Stronghold, susținută de USD, servește în prezent ca o rampă pentru dolari, în SUA încă nu există locații de plăți / plăți. În acest sens, IBM a primit “un răspuns verbal favorabil” , a spus Lund. “Deci, începem cu piețe care se află în afara S.U.A., dar nu va dura mult înainte de a adăuga S.U.A. ca punct de lucru operațional”, a mai spus el.

Cu toate acestea, platforma World Wire are locații de plată în 72 de țări, cu 48 de valute și 46 de “puncte finale bancare” (care includ băncile și transmițătorii de bani) în care oamenii pot trimite sau primi bani, a spus IBM.

În afară de emiterea proprilor tokenuri, aranjamentul deschide posibilitatea băncilor care folosesc lumeni, moneda proprie a blockchainului Stellar, care poate fi folosită ca o “monedă de trecere” atunci când este dificil să se comercializeze un tip de fiat pentru altul. De asemenea, World Wire “ar putea susține alte criptomonede”, dar pentru moment suportă doar lumeni, deoarece instituțiile financiare sunt împiedicate de volatilitatea criptomonedelor, a spus Lund.

World Wire poate fi prima experiență de anvergură pentru IBM și Stellar, dar Big Blue a lucrat liniștit pentru acest lucru de ceva timp, cum ar fi pilotul său la sfârșitul anului 2017, cu un operator de transfer de bani numit KlickEx în regiunea Pacificului de Sud. Totul face parte din ideea fostului bancher Lund despre modul în care IBM își va juca rolul în viitorul serviciilor financiare.

“Facem multe alte lucruri în spațiul privat permis, care este codul pentru blockchain”, a spus el. “Dar acesta este un alt tip de sistem și un alt tip de rețea, iar IBM convoacă acest lucru. Adică, acesta este ceva pe care IBM nu la făcut niciodată înainte. “

Stellar, creat de fostul co-fondator Ripple, Jed McCaleb, a făcut o mulțime de mișcări îndrăznețe în propriul abur: deci ce aduce IBM la masă?

Lund a spus că IBM se numește “operator de rețea”, în timp ce Stellar este într-adevăr nivelul protocolului. În ceea ce privește rolul IBM, aceasta include menținerea API-ului de plată și a unor programe software de bază care gestionează conturile și fluxul de bani pentru participanții din rețea.

De asemenea, ajută IBM să aibă relații cu majoritatea băncilor de pe planetă. Lund a subliniat, de asemenea, că IBM este “cel mai de încredere cel mai de încredere în rețeaua publică Stellar de astăzi”, ceea ce înseamnă că multe alte noduri ascultă nodurile sale despre care ar trebui să aibă loc tranzacțiile.

“Uită-te la tabloul de bord Stellar și vezi validatorii IBM acolo”, a spus Lund. “Există o mulțime de alții, dar toată lumea are încredere în noi. Deci, în modelul de consens, suntem un fel de ancoră mare acolo. “

Model de venituri nou

Divizia blockchain a IBM explorează, de asemenea, un nou model de venit cu World Wire. Aceasta este probabil o strategie inteligentă, deoarece presiunea asupra jucătorilor din întreprinderi pentru a arăta cel puțin posibilitatea unei rentabilități a investițiilor devine palpabilă.

“În următoarea versiune a platformei IBM Blockchain, vom trece la o taxă orară bazată pe consum, astfel încât utilizatorii să aibă mult mai multă flexibilitate în ceea ce privește costurile și infrastructura pe măsură ce se construiește blockchainul”, a mai spus ea.