ICCJ a hotarat prelungirea arestului preventiv in cazul procurorului Emilian Eva

Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat prelungirea arestului preventiv in cazul procurorului EMILIAN EVA de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi.

Astfel, EMILIAN EVA va mai sta in arest inca 30 de zile, in dosarul in care este acuzat de coruptie, informeaza Agerpres. 

EMILIAN EVA este in arest preventiv din data de 10 iulie, fiind acuzat de DNA de luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, fals in declaratii.

Initial, procurorul a fost pus sub acuzare pentru ca a tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

CITESTE SI: CSM decide viitorul lui EMILIAN EVA, procurorul din cazul lui DAN VOICULESCU

Potrivit DNA, in cursul lunilor mai – iunie 2014, perioada in care tatal sau se afla internat in spital, EMILIAN EVA i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale “ca sa fie bine pentru toata lumea”, in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate tatalui sau.

Pe 16 iunie 2014, EMILIAN EVA a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals.

In intervalul august 2014 — martie 2015, EMILIAN EVA a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.

Potrivit procurorilor anticoruptie, medicul i-a furnizat lui EMILIAN EVA 57 de tablouri, ulterior acesta din urma intermediind tranzactionarea lor catre o persoana, in schimbul unui comision de 16.000 de euro. 

CITESTE SI:  ICCJ: PROCURORUL EMILIAN EVA RAMANE IN AREST PREVENTIV

Potrivit dispozitiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si art. 62 alin. (1) lit. a1) si alin. (2) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: 1) cand fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva sau arestul la domiciliu; 2) Suspendarea din functie a judecatorilor si procurorilor si interzicerea provizorie a exercitarii anumitor atributii de catre acestia se dispun de catre Consiliul Superior al Magistraturii”.

Sursa foto jurnalul