ICCJ: ANGAJATII POT FI CONCEDIATI PRIN MAIL

Instanta Suprema a decis ca angajatii romani pot fi demisi printr-un simplu mesaj trimis de sefi pe e-mail. Angajatorul este indreptatit sa transmita decizia de concediere a unui salariat si prin intermediul e-mail-ului, a stabilit recent Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Mai exact, judecatorii au considerat ca aceasta modalitate de comunicare a documentului este legala, insa numai daca sunt respectate anumite conditii.

Legalitatea transmiterii deciziei de concediere prin intermediul postei electronice se gaseste intr-o decizie ICCJ de luni si va produce efecte la nivel national dupa ce va aparea in Monitorul Oficial.

In esenta, judecatorii au stabilit ca angajatorii pot sa comunice deciziile de concediere si pe e-mail, aceasta modalitate fiind permisa de legislatia in vigoare. „Decizia de concediere individuala emisa potrivit dispozitiilor art. 76 din Codul muncii se poate comunica prin posta electronica, aceasta reprezentand o modalitate de comunicare apta din punct de vedere procesual sa declanseze curgerea termenului de contestare jurisdictionala a deciziei (…)”, scrie intr-un comunicat de presa al Curtii prezentat de avocatnet.ro.

Totodata, judecatorii subliniaza ca transmiterea deciziei de concediere prin e-mail este posibila daca salariatul a dat angajatorului o adresa de posta electronica la care poate fi contactat si partile comunica in mod obisnuit in acest fel.

Fisierul electronic trebuie sa fie in format PDF („portable document format” – un format de fisier electronic portabil) si sa contina informatiile obligatorii prevazute de Codul muncii. In prezent, decizia de concediere trebuie comunicata in scris, conform articolului 76 din Codul muncii, iar aceasta trebuie sa includa motivele pentru care salariatul a fost dat afara si durata preavizului.

Sursa foto: adevarul