RADU MAZARE, la AREST pentru a-si lua LUCRURILE: Ma RETRAG DIN POLITICA, m-am saturat sa stau cu GEANTA LA USA; sunt o TINTA, un TROFEU

RADU MAZARE a scapat de ARESTUL PREVENTIV, edilul Constantei urmand a fi cercetat in LIBERTATE. DECIZIA magistratilor ICCJ nu este DEFINITIVA si poate fi atacata cu apel.

UPDATE 13.11: RADU MAZARE a venit in jurul orei 13.00 la arest pentru a-si lua lucrurile pe care le-a avut la el in noaptea in care a fost retinut de procurori si pentru a-i saluta pe fostii colegi de celula. “Am venit sa imi iau hainele, buletinul, cu ce am venit ieri. Nu m-am gandit sa le las hainele baietilor, e un regim foarte strict. Faptul ca ai o sticla de apa din care sa bei e un lucru extraordina. Ieri mi-am uitat sticla de apa si am tanjit dupa ea. (..) Oamenii se comporta admirabil, dar conditiile sunt foarte grele, inumane, ca pe vremuri”, a spus RADU MAZARE la intrarea in arest.

“Apreciez enorm faptul ca a stat judecatorul (…) de cand am intrat, de la cinci dupa-amiaza pana la noua, sa se uite pe toate documentele pe care eu le-am depus, sa asculte amanuntit ceea ce eu am explicat. Am aratat foarte multe rapoarte facute de Curtea de Conturi, de ANRMAP, de toata lumea care ne-a controlat de-a lungul anilor. (…) Le-a pus cap la cap si decizia am vazut ca a fost data pe la doua noaptea. (…) E o cauza destul de complexa, complicata, cu achizitii, cu hotarari de consiliu, cu legi, cu controale”, a spus edilul Constantei despre momentele petrecute la ICCJ in timpul judecarii cererii DNA de arestare preventiva.

Intrebat de jurnalisti daca se asteapta la noi retineri sau condamnari si daca ia in calcul o eventuala iesire din politica sau de la primarie, Mazare a spus: “M-am obisnuit acum (cu retinerile — n.r.). Vin cu gentuta. La condamnari nu ma astept. (…) Am si eu viata mea si nu m-a castigat nimeni ca sa fiu haituit pentru absolut orice lucru. Nu mai acuz procurorii, dar stim foarte bine ca este acelasi procuror care si anul trecut m-a retinut si am fost eliberat din lipsa de probe. Ori, in conditiile in care fiecare angajat al primariei este chemat si aici si in alta parte, adica alte directii ale DNA-ului (…), eu nu mai pot sa-mi fac activitatea”.

In context, edilul a sustinut ca se considera o tinta si a reafirmat faptul ca vrea sa renunte la functia publica pe care o detine.

“Da, consider ca sunt o tinta, ca sunt un trofeu si vreau si eu sa traiesc. Nu m-a castigat nimeni ca sa duc viata asta cu geanta la usa in fiecare dimineata. Ma ia sau nu ma ia. Sunt hotarat sa renunt foarte, foarte curand. Nu stiu sa dau un termen, dar curand. Nu imi mai face placere, nu mai pot sa-mi desfasor activitatea si nu mai vreau. M-am saturat sa stau cu geanta la usa”, a declarat RADU MAZARE.

MINUTA

Detalii solutie: In baza art. 227 alin. 1 din Codul de procedura penala, respinge propunerea formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie de luare a masurii arestarii preventive fata de inculpatii : – Mazare Radu Stefan, pentru savarsirea a trei infractiuni de luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, o infractiune de abuz in serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 Cp si 309 C.p. si doua infractiuni de conflict de interese, prev. de art. 301 C.p., toate cu aplic art. 38 C.p. si art. 5 C.p. si – Strutinsky Sorin Gabriel, arestat preventiv intr-o alta cauza, cercetat sub aspectul savarsirii a trei infractiuni de complicitate la luare de mita prev. de art. 48 alin. 1 C.p. rap. la art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, toate cu aplic art. 38 C.p. si art. 5 C.p. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu, in cuantum de cate 25 lei pentru fiecare inculpat, se va plati din fondurile Ministerului Justitiei Cu drept de contestatie in termen de 48 de ore de la comunicare pentru procuror. Pronuntata in Camera de Consiliu, azi, 18 martie 2015, orele 02,10.

STIRE INITIALA

Primarul Constantei, RADU MAZARE, retinut luni seara de procurorii DNA pentru LUARE de MITA, ABUZ in SERVICIU si CONFLICT de INTERESE, va fi prezentat marti in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunere de ARESTARE PREVENTIVA pentru 30 de zile.

UPDATE 22:20: RADU MAZARE a parasit sediul ICCJ, judecatorii ramanand sa se pronunte asupra arestului preventiv. Mazare a declarat ca i-a multumit judecatoarei ca a avut rabdare sa-l asculte, sa se uite peste dosare si sa-i inteleaga situatia. Vizibil afectat, Mazare a spus ca a obosit, iar foarte curand va renunta la Primarie. Intrebat de un jurnalist cum a fost noaptea petrecuta in arest, edilul Constantei a declarat “Oamenii la greu se aduna, nu mai sunt asa de rai”. 

UPDATE 19.49: Mandatul retinere pentru 24 de ore emis pe numele lui RADU MAZARE a EXPIRAT.

UPDATE 16.14: RADU MAZARE a ajuns in jurul orei 16.14 la sediul ICCJ.

UPDATE 16.01: RADU MAZARE va fi adus marti in fata judecatorilor de la ICCJ, unde va fi judecata de la ora 16.30 cererea procurorilor DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Luni seara, procurorii au decis retinerea sa pentru 24 de ore, dupa sase ore de audieri la DNA Bucuresti, iar RADU MAZARE a fost dus cu catuse in arestul Politiei Capitalei.  De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de SORIN STRUTINSKY, ARESTAT PREVENTIV in alta cauza, acuzat de trei infractiuni de complicitate la LUARE de MITA. 

CITESTE SI: RADU MAZARE, RETINUT de procurori. Edilul a iesit INCATUSAT din sediul DNA 

Potrivit procurorilor, in perioada 2006-2009, RADU MAZARE, beneficiind de ajutorul lui SORIN STRUTINSKY, a solicitat si primit circa 2 milioane de euro de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatii respective cu o firma controlata de RADU MAZARE atat direct, cat si prin intermediul celuilalt inculpat. 

In perioada 2008-2014, RADU MAZARE, cu ajutorul lui SORIN STRUTINSKY, a primit de la o societate comerciala peste 7 milioane de euro pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In acelasi timp intre firma respectiva si institutia publica condusa de RADU MAZARE a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioae de euro. 

CITESTE SI: Radu Mazare propune ca toti elevii din Constanta sa beneficieze de o reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun

Ca urmare a acestor actiuni a fost produs un PREJUDICIU in suma de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului, arata un comunicat al DNA.

Sursa foto: ziuadeconstanta.ro