Dosarul lui KLAUS IOHANNIS a fost AMANAT de ICCJ pentru 25 noiembrie

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judeca, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), la doua zile dupa ce primarul Sibiului a castigat alegerile prezidentiale. Este primul termen care se judeca in acest dosar dupa ce, in data de 30 septembrie, ICCJ a admis in principiu judecarea recursului declarat de Agentia Nationala de Integritate la decizia Curtii de Apel Alba Iulia, care ii daduse castig de cauza lui Klaus Iohannis.

UPDATE 17.21: Inalta Curte de Casatie și Justitie (ICCJ) a amanat marti, pentru 25 noiembrie, dosarul in care primarul Sibiului, KLAUS IOHANNIS, a fost declarat in stare de incompatibilitate de Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Astfel, Curtea Suprema va decide daca anuleaza definitiv raportul ANI sau daca primarul Sibiului, la fel ca si alti edili locali, a incalcat sau nu legea si s-a aflat in incompatibilitate atunci cand a reprezentat Sibiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete. Cum Livia Stanciu, presedintele ICCJ, a declarat in urma cu cateva cateva zile ca instanta va astepta ca judecatorii CCR sa ia o decizie in legatura cu constitutionalitatea legii ANI, este foarte probabil ca instanta sa decida marti amanarea cauzei.

CITESTE SI: CCR decide CONSTITUTIONALITATEA articolului de lege in baza caruia este judecat IOHANNIS 

In data de 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate a anuntat prin intermediul unui comunicat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in incompatibilitate inca din anii 2009-2010, pentru ca detine si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu si SC Piete SA.

“Potrivit dispozitiilor art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, ‘Functia de primar si viceprimar (…) este incompatibila cu (…) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national'”, a argumentat ANI.

CITESTE SI: Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis va fi luat in discutie, marti, de instanta suprema 

Klaus Iohannis a contestat raportul intocmit de inspectorii de integritate, iar in septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admitand contestatia depusa si anuland raportul ANI. Agentia Nationala de Integritate a contestat decizia la Inalta Curte si a cerut urgentarea judecarii acestui proces, in conditiile in care Klaus Iohannis candida la presedintie, iar alte 32 de dosare avand ca obiect incompatibilitati de tip “RAJA” erau pe rol.

Sursa foto: gandul.info