ICR: 300 de ELEVI FRANCEZI fac cunostinta cu Romania prin programul GLOBE REPORTERS

Un numar de 300 de ELEVI FRANCEZI cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani participa, in primul semestru al acestui an, la un proiect prin care isi dezvolta cunostintele despre Romania si aptitudinile jurnalistice, se arata intr-un comunicat de presa al Institututului Cultural Roman (ICR).

Potrivit sursei citate, proiectul este derulat de asociatia Le retour de Zalumee cu sprijinul SNCF, al Primariei Parisului, al Institutului Cultural Roman si al Institutului Francez de la Bucuresti.

In proiect, parte a programului GLOBE REPORTERS, sunt implicate 11 scoli de pe tot teritoriul Frantei.

Citeste si: Elevi si profesori FRANCEZI, in VIZITA in Bucuresti

In perioada 7 ianuarie — 12 februarie, elevii au corespondat cu Marianne Rigaux, jurnalista franceza familiarizata cu actualitatea romaneasca, aflata in calatorie de documentare in cinci orase din tara — Bucuresti, Brasov, Bistrita, Cluj si Sibiu. In rol de redactori-sefi, elevii au solicitat informatii si au transmis interviuri.

Pe baza materialelor primite de la “trimisa speciala”, au fost deja publicate pe site-ul proiectului 90 de articole multimedia in limba franceza. Documentatia obtinuta va fi in continuare valorificata de elevi, pana in luna iunie 2015, pe diverse cai publicistice — un blog, un jurnal, o emisiune de radio, o expozitie s.a.

Printre temele care au trezit interesul elevilor-jurnalisti se numara sarbatorile traditionale, muzica folclorica, bucataria locala, investitiile chineze, minoritatea germana, alegerea lui KLAUS IOHANNIS in functia de presedinte, precaritatea conditiilor de trai, romii, taxiurile, fotbalul, Nadia Comaneci, religia ortodoxa, ursii, “afacerea” Dracula, bisericile de lemn, repopularea cu bizoni, antreprenorii francezi prezenti in Romania.

Citeste si: IOHANNIS: Romania are nevoie de o strategie adevarata de promovare, care nu inseamna un logo sau un clip publicitar

GLOBE REPORTERS le permite elevilor din Franta sa cunoasca, de la distanta, tari membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei, Romania urmand unor proiecte care au avut ca tema Tunisia, Mali, Laos, Haiti si Senegal.

Dupa succesul campaniei din acest an, care a dus la stabilirea unor legaturi durabile, asociatia preconizeaza desfasurarea in 2016 unui proiect in oglinda, prin care un jurnalist roman sa fie “trimis special” in Franta al unor elevi din scoli romanesti.

Sursa foto: bistritanews.ro