Ziua Culturii Nationale, marcata de reteaua ICR din strainatate prin teatru, film, poezie si dezbateri

Lecturi, expozitii, prelegeri, reprezentatii teatrale, proiectii de film si dezbateri vor marca, la jumatatea lunii ianuarie, in reteaua Institutului Cultural Roman (ICR) din strainatate, Ziua Culturii Nationale. Va prezentam mai jos evenimentele care vor fi organizate cu ocazia Zilei Culturii Nationale de ICR din strainatate.

Accademia di Romania organizeaza, la sediu, pe 16 ianuarie 2014 un eveniment omagial Mihai Eminescu, cu ocazia implinirii a 164 de ani de la nasterea poetului. Lect. univ. Nicoleta Nesu va sustine o prelegere despre viata si opera lui Mihai Eminescu. Va avea loc, de asemenea, o lectura de poezie in limbile romana si italiana cu participarea studentilor Universitatii „Sapienza“ din Roma.

Institutul Cultural Roman de la Berlin va gazdui, pe 15 ianuarie 2014, o reprezentatie a spectacolului Marea iubire a lui Sebastian, cu Rodica Mandache, Marius Manole, Ana-Ioana Macaria si István Téglás. Bazat pe fragmente din insemnarile lui Leny Caler, din jurnalul lui Mihail Sebastian si din piesa Jocul de-a vacanta, spectacolul Marea iubire a lui Sebastian are in centru povestea de iubire dintre scriitor si marea actrita a perioadei interbelice, interpretata de Rodica Mandache. Spectacolul a fost jucat la Teatrul Godot din Bucuresti.

La Institutul Cultural Roman de la Budapesta poate fi vizitata, in perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2014, expozitia de pictura „Excelsior – pictori contemporani din Romania“. Vernisajul va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2014, ora 18:00. Va participa criticul de arta Oliv Mircea. Expozitia cuprinde 36 de tablouri apartinand unor artisti precum Paul Gherasim, Horea Pastina, Cristian Paraschiv, Doina Mihailescu, Gheorghe Ilea, George Mircea, Mihai Sarbulescu, Bogdan Vladuta.

La Filarmonica Nationala „Serghei Lunchievici“ de la Chisinau va avea loc pe 14 ianuarie un concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Nationale, organizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“. Programul cuprinde lucrari de Ludwing van Beethoven – Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra, George Enescu – Poema Romana op.1, Franz von Suppé – Uvertura Poet si taran, Ion Dumitrescu – Preludiu simfonic si Doru Popovici – Omagiu lui Sadoveanu pentru violoncel si orchestra, in interpretarea solistilor Ilinca Dumitrescu (pian) si Cristian Florea (violoncel), acompaniati de Orchestra Simfonica a Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchievici“, condusa de maestrul Octav Calleya.

Printre evenimentele adiacente organizate de Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau pentru marcarea Zilei Culturii Nationale se numara si expozitia „Mihai Eminescu… si timpul creste-n urma mea!“, in perioada 15-23 ianuarie 2014, la Galeria de la Rond, in colaborare cu Primaria Municipiului Chisinau. Expozitia prezinta manuscrise, fotografii, corespondenta si poezii, avand caracter documentar despre viata si opera lui Mihai Eminescu. Vernisajul va avea loc intr-o ambianta de secol XIX, asigurata de actori si artisti imbracati in costume de epoca semnate de artistul plastic Iurie Matei, cu sprijinul Teatrului National „Mihai Eminescu“ din Chisinau si al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Republica Moldova. Evenimentul include o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu din parcul Gradina Publica, urmata de un recital de poezie organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau va mai organiza, in colaborare cu Consulatul General al Romaniei la Cahul, Consiliul Raional Cahul, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu“ si Liceul „Mihai Eminescu“, o serie de evenimente pentru a marca Ziua Culturii Nationale la Cahul, in perioada 15-17 ianuarie 2014, la Liceul „Mihai Eminescu“, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu“ si Sanatoriul „Nufarul Alb“. Astfel, pe 15 ianuarie, la Liceul „Mihai Eminescu“, va avea loc un concurs de poezie adresat elevilor de gimnaziu si liceu din raionul Cahul. Cele mai bune creatii vor fi premiate de ICR Chisinau cu 20 de premii constand in carti si CD-uri de istorie si literatura. Pe 17 ianuarie 2014, la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu“, va avea loc lansarea unui cenaclu literar menit sa incurajeze cunoasterea culturii romane. Evenimentul va include un moment poetic dedicat implinirii a 60 de ani de la nasterea poetului basarabean Vasile Toma, precum si lansarea lucrarii Mihai Eminescu. Dictionar enciclopedic (autor: acad. Mihai Cimpoi), aparuta cu sustinerea Institutului Cultural Roman. Pe data de 17 ianuarie 2014, la Sanatoriul „Nufarul Alb“ va avea loc un concert de muzica clasica, sustinut de soprana Bianca Ionescu si pianistul stefan Donica.

Totodata, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau va organiza o serie de expozitii in mai multe orase ale Republicii Moldova: expozitia „Dimitrie Cantemir – homo universalis“, in perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2014, in Piata Centrala din orasul Edinet; expozitia „Nichita Stanescu – 80 de ani de la nastere“, la Muzeul de Istorie si Etnografie din Soroca, in perioada 16-30 ianuarie 2014; expozitia „Sufletul satului romanesc“, la biserica „Sfintii Martiri Brancoveni“ din Soroca (Mitropolia Basarabiei), in perioada 16-30 ianuarie 2014; expozitia „Poemele limbii romane“, la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu“, in perioada 17 ianuarie – 17 februarie 2014, expozitia „Lupta cu inertia – Poetii generatiei ’60“, in perioada 16-30 ianuarie 2014, expozitia „Gavriil Banulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al romanismului“, la Biblioteca Raionala Leova, in perioada 17 ianuarie – 15 februarie 2014.

Institutul Cultural Roman „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul lanseaza, pe 15 ianuarie, o harta interactiva, disponibila online pe site-ul institutului, care ofera informatii cu privire la mostenirea culturala si istorica romaneasca si obiectivele romanesti din Istanbul. Pentru acest proiect au fost identificate, fotografiate, descrise si cartografiate monumente, cartiere istorice, zone de interes, artefacte, precum si alte puncte de interes din fosta capitala otomana ce au legatura cu trecutul istoric comun romano-turc. Printre obiectivele deja cunoscute: Muzeul Dimitrie Cantemir, Conacul Musurus Pasa – sediul Institutului Cultural Roman „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, Biserica romaneasca Sfanta Parascheva, Fortareata celor 7 turnuri, Topkapi, Palatul Dolmabahce etc.

De asemenea, Institutul Cultural Roman „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul va gazdui, in perioada 15-27 ianuarie 2014, o expozitie a pictorilor moldoveni Mihail Mungiu si Eudochia Zavtur. Lucrarile celor doi artisti sunt inspirate de peisaje din Istanbul. Proiectul este realizat in colaborare cu Ambasadele Republicii Moldova si Romaniei de la Ankara.

Institutul Cultural Roman de la Lisabona gazduieste in perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2014 expozitia de pictura „Fibras de silêncio/Fibre de tacere“ a pictorului Laurentiu Midvichi. in cadrul vernisajului, Daniel Nicolescu, directorul Institutului, va sustine o scurta prelegere cu tema „Cultura romaneasca azi“. De asemenea, in perioada 15-22 ianuarie 2014, sub titlul „15 ianuarie – Ziua Culturii Nationale“, Institutul Cultural Roman de la Lisabona va posta zilnic pe pagina de Facebook a institutului poezii si fragmente de proza din literatura romana traduse in limba portugheza, documentare despre Romania si despre personalitati romanesti. Propunerile literare vor fi completate cu informatii despre traducerile din literatura romana disponibile in librariile portugheze.

Institutul Cultural Roman de la Londra organizeaza, pe 15 ianuarie 2014, la sediu, un eveniment de celebrare a Zilei Culturii Nationale. Seara se va deschide cu un moment teatral Eminescu-Creanga sustinut de actorul Constantin Chiriac, urmat de proiectia filmului Undeva la Palilula r.: Silviu Purcarete si de o sesiune de intrebari si raspunsuri la care va participa actorul si directorul Teatrului National „Radu Stanca“ din Sibiu.

Avand in vedere succesul de care se bucura evenimentele dedicate copiilor in Madrid, dar si din dorinta de a prezenta intr-un mod inedit creatia lui Eminescu, Institutul Cultural Roman de la Madrid celebreaza, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Nationale printr-un eveniment dedicat copiilor – lectura dramatizata a basmului eminescian Fat Frumos din lacrima, tradus in limba spaniola, in interpretarea actorului Ramiro Melgar. De asemenea, va fi proiectat diafilmul omonim realizat de studiourile Animafilm in anii 1975, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), a Societatii Autorilor Romani din Audiovizual (DACIN-SARA) si a Arhivei Nationale de Filme (ANF).

Institutul Cultural Roman de la New York organizeaza evenimentul „Eminescu, omul deplin al culturii romane. Eminescu, spiritul european al literaturii romane“, pe 15 si 18 ianuarie 2014, la Biblioteca si Muzeul Morgan din New York si la sediu. Institutul Cultural Roman de la New York va prezenta integrala editiei Mihai Eminescu in 11 volume si editia facsimilata a manuscriselor eminesciene publicate sub ingrijirea academicianului Eugen Simion. La sediul institutului va avea loc, de asemenea, un concert de pian sustinut de Matei Varga, cu piese celebre ale muzicii clasice romantice din repertoriul european, precum si un recital de poezie – „Eminescu – From Ode in Ancient Meter to Epistles“. Poemele selectate vor fi citite in limba romana si in traducerea lor in limbi europene. Vor participa profesori de literatura si limbi europene de la Columbia University si New York University, traducatorul Adrian Sahlean si actorul Florin Penisoara. Doina Uricariu, directorul institutului, va prezenta cele mai importante idei dezvoltate de exegeza lui Constantin Noica. Pe 18 ianuarie, scriitorii, criticii literari, actorii si artistii plastici din diaspora romaneasca vor sarbatori Ziua Culturii Nationale in cadrul unui eveniment organizat de Cenaclul Literar „Mihai Eminescu“, condus de prof. dr. Theodor Damian.

Institutul Cultural Roman de la Paris va organiza pe 12 ianuarie, la sala Bizantina a Palatului de Béhague un eveniment omagial dedicat lui Mihai Eminescu intitulat Geniu Pustiu. Ion Caramitru va sustine un recital de poezie, in acompaniamentul clarinetistului Aurelian Octav Popa. Recitalul va fi urmat de o prelegere sustinuta de prof. univ. dr. Nicolae Georgescu si de un moment muzical oferit de violonistul Constantin Bogdanas si pianistul Kazuko Hiyana.

Pe 15 ianuarie, Institutul Cultural Roman de la Praga va gazdui, la sediul sau, un recital sustinut de actorul Emil Boroghina – „La steaua care-a rasarit“. Poeziile vor fi insotite de proiectia traducerilor in limba ceha (realizate de Jitka Lukešová). In acelasi cadru, va fi organizata si o expozitie tematica de carte (carti de si despre Mihai Eminescu, din fondul bibliotecii institutului), care va fi deschisa timp de o luna.

Institutul Cultural Roman de la Stockholm va marca Ziua Culturii Nationale printr-un program avandu-le in prim plan pe scriitoarea Gabriela Melinescu si pe naista Dana Dragomir, doua personalitati remarcabile ale culturii romane stabilite in Suedia. Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie, la sediul institutului. in prima parte a serii vor fi prezentate cele mai recente volume de poezie romaneasca aparute in limba suedeza: Floarea de menghina de Svetlana Carstean (Ramus 2013, trad. de Athena Farrokhzad), Austerloo de Daniela Crasnaru (Ellerströms 2013, trad. de Dan Shafran), Pe spatele pestisorului de aur de Gabriela Melinescu (Ellerströms 2013, trad. de Inger Johansson) si Cerul din burta de Ioana Nicolaie (10TAL 2013, trad. de Inger Johansson). Pe langa Gabriela Melinescu, vor mai participa editorul Jonas Ellerström, traducatorul Inger Johansson si directorul Institutului Cultural Roman de la Stockholm, Dan Shafran. in cea de-a doua parte a programului, Dana Dragomir va interpreta la nai muzica de inspiratie folclorica.

Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv in colaborare cu Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, organizeaza, sub egida Zilei Culturii Nationale, un eveniment literar special, cu titlul „Relatiile de colaborare si prietenie dintre scriitorii romani si israelieni“, care va avea loc in data de 21 ianuarie 2014, la sediul institutului. in cadrul evenimentului moderat de av. G. Mosari, presedintele Asociatiei Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, vor fi analizate apartiile editoriale din 2013 si vor avea loc prezentari de carte si lectura de poezie. Programul cuprinde prelegerea „Literatura israeliana in anul 2013. Realizari, premii“ – av. G. Mosari; prelegerea „Un mare iubitor de literatura: Profesorul israelian de istorie Bercu Enghelberg“ – Ada Shaulov Enghelberg, scriitoare; prelegerea „Despre scriitorul si ziaristul Victor Barladeanu“ – lect. univ. dr. Irina Airinei, scriitoare (Romania); prelegerea „Relatiile de colaborare si prietenie dintre scriitorii romani si israelieni“ – scriitoarea Veronica Barladeanu, Asociatia Culturala de Prietenie Romania – Israel; lansarea noului numar al revistei Izvoare (2014) – Dragos Nelersa, jurnalist si editor, Gazeta Romaneasca si lectura de poezie – Bianca Marcovici.

Institutul Cultural Roman de la Varsovia prezinta pe 15 ianuarie, in colaborare cu Ambasada Romaniei la Varsovia, expozitia de fotografie „Art Nouveau in Romania“, precum si o serie de filme, in limbile romana si engleza, despre cultura si civilizatia romaneasca si valori ale patrimoniului romanesc. Autorul expozitiei „Art Nouveau in Romania“ este prof. dr. arhitect Sorin Vasilescu, director al scolii de inalte Studii a Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu“ din Bucuresti. Panourile infatiseaza cladiri de o valoare deosebita, construite la Bucuresti, Oradea, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Targu Mures, Baia Mare etc. Expozitia reuneste opere semnate de arhitectii Ion Mincu, Otto Wagner, Daniel Renard, Cristofi si Grigore Cerchez, Odon Lechner, Nicolae Ghica Budesti, Petre Antonescu, Giulio Magni, Constantin Iotzu, Statie Ciortan, Alexandru Savulescu sau de Anghel Saligny.

IRCCU Venetia organizeaza pe 15 ianuarie, la sediu, in sala de conferinte ,,Marian Papahagi“, o seara de poezie intitulata ,,Evocari eminesciene la Venetia cu ocazia Zilei Culturii Nationale“. Evenimentul va cuprinde trei momente: lectura a patru poezii (Pe langa plopii fara sot, La steaua, Glossa, Mai am un singur dor) insotite de o scurta interpretare a acestora; lectura unor fragmente din corespondenta dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle (textele eminesciene vor fi citite in limba romana si, simultan, se vor proiecta traducerile in limba italiana); in incheiere, poetul italian Alessandro Canzian va citi din prelucrarea proprie a Luceafarulului. Vor participa: Alessandro Canzian si Chiara Cavallin, Costanza Burlacu, Carolina Pislaru, Nicoleta Cheptea, Monica Crisan, Kevin Allotta – studenti ai lectoratului de Limba, literatura si cultura romana din cadrul Universitatii Ca’ Foscari.

La Viena, pe 17 ianuarie, in cadrul Ferien Messe Wien de la Viena, va fi prezentata lucrarea Stadt der Verlockungen – Das vormoderne Bukarest zwischen Orient und Europa („Bucuresti, orasul tentatiilor“) a istoricului si publicistului Adrian Majuru, aparuta la editura germana Frank & Timme. Eveniment expozitional anual ajuns la cea de-a 38-a editie, Ferien Messe Wien are loc in perioada 16-19 ianuarie. in 2013, la manifestare au participat 800 de expozanti din 70 de tari, atragand aproximativ 150.000 de vizitatori. Ferien Messe Wien reuneste profesionisti austrieci din domeniul turismului si public interesat care cauta o destinatie pentru vacante. Prezentarea cartii va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.