Ideea lui Stelian Tanase prinde contur: Taxa tv se poate mari

Ideea lui Stelian Tanase, care isi doreste o marire a taxei tv, pare viabila si printre politicieni. Senatorul PSD, Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, a declarat joi ca sustine marirea acestei taxe de la 4 lei lunar la 6-8 lei pe luna.

“Sustin de foarte multa vreme ca marirea taxei TV este o necesitate. Radioul si televiziunea trebuie privite ca servicii publice. Ele nu pot fi bagate in aceeasi categorie pe piata concurentiala.

Aceasta taxa de 4 lei, din care ei primesc cred ca pana la 3,2 lei, din cauza banilor pe care ii preiau cei care ii strang, reprezinta aceeasi suma din 2004. Intre timp s-a trecut la inalta definitie. Orice transmisie care trebuie facuta are cu totul alti parametri tehnici. Transmisia TVR va trebui sa fie pe parametri digitali”, a spus Severin.

Severin a prezicat ca in timp ce in Romania taxa TV este de 4 lei, in Serbia, “care nici macar nu e membra in UE”, se plateste o taxa de aproape 10 ori mai mare. In restul tarilor taxa este intre 10-15 pana la 30 de euro (pe luna – n.red.).

“In aceste conditii, noi vorbim de o taxa de 12 euro pe an, pe care eu cred ca ar trebui sa o aducem la nivelul a 6-8 lei pe luna, dar decizia nu imi apartine. Nu vad alta solutie. Daca se va ajunge vreodata la marirea taxei, putem sa renuntam la publicitatea de la TVR, ca o compensare pentru cetateni. Este o viziune personala, care nu angajeaza Guvernul. Nimeni de la Guvern nu a propus pana acum marirea taxei”, a mai afirmat Severin.