Idei de afaceri! Cum poti sa faci bani cu… gandaci de bucatarie

Cea mai ciudata idee de afaceri vine din China si presupune sa fii fermier de gandaci. Insa nu orice tip de gandac face afacerea profitabila, ci tocmai cel mai scarbos: gandacul de bucatarie.

Un chinez pe nume Wang, in varsta de 43 de ani, este cel mai mare producator de gandaci de bucatarie din China si cu siguranta si din lume. Are sase ferme populate de aproximativ 10 milioane de gandaci.

Chinezul vinde gandacii pe piata farmaceutica si companiilor cosmetice, care gasesc in aceste insecte o sursa foarte ieftina de proteine si un inlocuitor pentru celuloza.

Afacerea cu gandaci de bucatarie a inceput-o in 2010, cand lua doar 4 dolari pe kilogramul de gandaci. Acum, incaseaza 44 de dolari pe kilogram.

“Initial am vrut sa cresc porci, dar in zootehnia traditionala marja de profit este foarte mica. Cu gandaci, la o investitie de 3 dolari castigi 11”, a spus Wang in LA Times.

Specia preferata de fermier este Periplaneta americana sau gandacul american, care poate zbura la maturitate si e mai mare decat gandacul german de bucatarie, caruia ii lipsesc aripile.

In China nu s-a stiut despre cati bani poate aduce o astfel de afacere, pana in august 2013, cand un milion de gandaci au scapat dintr-o ferma din provincia Jiangsu, iar mai apoi totul a fost deconspirat de ziare. In prezent, China are in jur de 100 de ferme de gandaci, dar numarul lor creste rapid.