Iepurașul, de la simbol păgân la una dintre etichetele universale ale sărbătorii de Paște

In perioada premergatoare sarbatorii PASTELUI, IEPURASII sunt omniprezenti: figurine din ciocolata, decoratiuni de interior in care apar si aceste animale sau chiar intr-o alta varianta, nu chiar inocenta, in cadrul preparatelor culinare.

Cu origini pagane, IEPURELE a devenit, in timp, unul dintre simbolurile universale ale sarbatorii PASTELUI, acesta reprezentand in anumite culturi fertilitatea si inceperea primaverii.

Potrivit unei legende, zeita saxona Eostre (zeita Lunii) a gasit intr-o iarna geroasa o pasare ranita si a transformat-o in iepuroaica, pentru a o salva. Cu toate ca a cunoscut transformarea din pasare in mamifer, iepuroaica a continuat sa faca oua. In plus, pentru a-i multumi salvatoarei, iepuroaica isi decora ouale cat mai frumos si i le oferea zeitei Eostre. De numele acestei fiinte mitologice e legat si cuvantul Easter (Paste). Prin urmare, de-a lungul timpului IEPURELE a inceput sa fie vazut ca unul dintre simbolurile fertilitatii, fiind asociat si cu debutul primaverii. IEPURELE, vazut ca un animal reprezentantiv de Paste, isi are originile in Germania, fiind mentionat pentru prima data in jurul anului 1500, potrivit readlegendsandmyths.com. Aproape doua secole mai tarziu, incep sa circule si povesti care prezinta IEPURELE ca pe aducator de cadouri in timpul sarbatorii crestine.

Citeste si: NOUA SPITALE asigura ASISTENTA MEDICALA de urgenta in perioada sarbatorilor de PASTI in Bucuresti

In jurul anului 1800 a fost facut primul IEPURAS de PASTE din coca si zahar, tot intr-un stat german. Obiceiul realizarii de preparate in forma de IEPURAS a inceput sa fie din ce in ce mai raspandit si sa ajunga nu doar in alte state europene, ci si peste ocean. Colonistii germani din Statele Unite au fost cei care au inventat iepurii de ciocolata si au reusit promovarea acestora.

Iepurele, ca simbol al fertilitatii, renasterii sau al trecerii intr-o alta perioada poate fi gasit in legende de pe toate continentele.

Citeste si: PROGNOZA METEO DE PASTE: CUM VA FI VREMEA in timpul zilelor de PASTE

O veche poveste din spatiul german pentru copii arata ca Iisus Hristos ar fi avut un IEPURAS drept animal de companie. Acesta era atasat de Mantuitor mergand peste tot cu Iisus Hristos. In momentul coborarii in Iad, IEPURELE l-a asteptat pe Mantuior in Gradina Ghetsimani, fiind rabdator pana la intoarcere. Dupa reintoarcea lui Iisus Hristos, comportamentul iepurelui a devenit un simbol al rabdarii si al sperantei.

Sursa foto: descopera.ro