Igor Corman, la Moldova 1: Declaratiile lui Basescu au turnat benzina pe focul din Gagauzia

Declaratiile presedintelui Traian Basescu despre unirea Romaniei cu R. Moldova au alimentat initiativele pentru organizarea referendumului din Gagauzia privind o eventuala independenta, a declarat presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, intr-o emisiune a postului public Moldova 1.

Presedintele Parlamentului moldovean, care a efectuat miercuri o vizita la Comrat impreuna cu premierul Iurie Leanca pentru discutii cu administratia gagauza referitoare la referendumurile anuntate pentru 2 februarie, a afirmat ca “declaratiile presedintelui Romaniei au turnat multa benzina in focul care incetisor s-a aprins in Gagauzia”.

El a adaugat ca, pe langa faptul ca Republica Moldova are “o problema si la nivel de tara, (in plus) se confunda procesul de integrare europeana, ideea europeana, cu ideea unirii, pe care incearca s-o promoveze in ultima perioada presedintele (roman Traian) Basescu”.

Oficialul a mai declarat ca astfel de declaratii “nu ajuta” Republica Moldova, iar pozitia este impartasita si de premierul Iurie Leanca. Totodata, Igor Corman considera ca aceasta pozitie nu pune in niciun caz “in pericol relatia cu Romania”. “Nu doar presedintele Basescu reprezinta tara, el este la sfarsitul celui de-al doilea mandat. Eu am fost in vizita oficiala la Bucuresti, am purtat discutii si cu premierul, si cu presedintele Parlamentului, cu grupurile parlamentare de acolo. Este o cu totul alta optica, este dorinta ca sa avem un dialog pragmatic, un dialog care reiese din agenda europeana, un dialog care sa consolideze relatiile dintre Republica Moldova si Romania, dar sa nu creeze probleme”, a afirmat Igor Corman.

El a confirmat ca le-a transmis autoritatilor de la Comrat ca “nu este cazul de a organiza referendumuri in urma unor declaratii (ale presedintelui Basescu -n.r.)”. “Va spun si acum ca in cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalitatii Republicii Moldova nici nu pot sa existe si nimeni nu intelege care este sensul unor astfel de declaratii. Nici in Romania, la modul serios, astfel de declaratii nu sunt luate in considerare”, a apreciat Igor Corman.

“Eu nu cred ca domnul Basescu doreste raul Republicii Moldova. Mi-as dori foarte mult ca dumnealui, cu mai multa atentie sa urmareascaa evolutiile din tara noastra si sa analizeze care este impactul unor astfel de declaratii asupra procesului de integrare europeana, asupra coeziunii societatiii moldovenesti si, per ansamblu, eu sper sa ajunga la concluzia ca, intr-adevar, astfel de declaratii nu-si gasesc locul”, a conchis presedintele Parlamentului de la Chisinau in cadrul emisiunii “Moldova in Direct” de la postul Moldova 1.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat recent ca urmatorul proiect important pentru Romania, dupa intrarea in NATO si Uniunea Europeana, trebuie sa fie unirea cu Republica Moldova. Ulterior, seful statului a acuzat lipsa de reactie la nivel european fata de riscurile in privinta independentei si suveranitatii R. Moldova, precizand ca Romania nu va ramane impasibila politic daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa intoarca R.Moldova din drumul spre UE.

Referitor la vizita efectuata miercuri la Comrat impreuna cu premierul Iurie Leanca, presedintele Parlamentului de la Chisinau a declarat ca aceasta nu a avut scopul “de a imbuna pe cineva”, ci pentru a stabili un dialog constructiv intre autoritatile centrale si cele regionale. Igor Corman considera ca referendumurile anuntate de administratia gagauza pentru 2 februarie vor fi anulate de instantele de judecata, iar autoritatilor de la Comrat le-a spus ca “nu este cazul de a organiza referendumuri in urma unor declaratii” vizand statalitatea Republicii Moldova.

“Am intreprins vizita reprezentativa la Comrat nu pentru a imbuna pe cineva, nu pentru a bloca asa-numitele referendumuri. Noi am mers acolo cu un mesaj foarte clar de deschidere”, a spus Igor Corman, adaugand ca autoritatile centrale intentioneaza sa implice conducerea de la Comrat in abordarea unor chestiuni “care vizeaza cu adevarat cetatenii din Gagauzia, care vizeaza statutul acestei autonomii”.

Administratia gagauza a anuntat pentru 2 februarie un referendum la care populatia din regiune este chemata sa-si exprime opinia in legatura cu aderarea Republicii Moldova la UE sau la Uniunea Vamala rusa si daca este de acord ca regiunea autonoma sa-si declare independenta in cazul in care Republica Moldova isi pierde suveranitatea.

O instanta de la Comrat a declarat ilegala organizarea referendmului, iar procuratura moldoveana a deschis un dosar penal ina cest caz, insa administratia de la Comrat continua pregatirile pentru consultarea populara, initiativa care vine in contextul in care Chisinaul se pregateste sa semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.